StoryEditor

Inovatívcom dali Oskarov

30.11.2008, 23:00
Autor:
(md)(md)

Výskumný ústav zváračský, Prvá zváračská akciová spoločnosť a Ústav materiálov a mechaniky strojov Slovenskej akadémie vied dostali minulý týždeň cenu ministra hospodárstva -- Inovatívny čin roka 2007. Ide o ocenenie, ktoré rezort hospodárstva udelil v tomto roku vôbec po prvýkrát.
Prvá zváračská akciová spoločnosť získala priekopnícke prvenstvo v kategórii Technologická inovácia za high-tech technológiu zvárania výmenníkov tepla elektrónovým lúčom. V podskupine Inovácia služieb najvyššie ocenili Výskumný ústav zváračský za databázu Welder Passport Manager, ktorá umožňuje prístup k certifikátom zváračov cez internet. Ako výrobková inovácia bol vyzdvihnutý nárazník železničných vozňov z penového hliníka. Pod tento produkt sa podpísali tvorcovia z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV.
"Inovácie sa stali pilierom Európskej únie a hospodárskeho rastu," konštatoval na akcii štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ivan Rybárik. Vláda schválila program Inovačná politika na roky 2008 až v 2010 ešte vo februári 2008. Inovácie v priemysle chce podporovať trinástimi prioritnými opatreniami, napríklad inovačnými stimulmi alebo takzvanými vouchermi, čiže "nepeňažnými šekmi", o ktoré sa budú môcť uchádzať podnikatelia. Na šesť z podporných opatrení má kabinet naplánované výdavky za viac ako 10 miliárd korún.
Jedným z opatrení je aj spomínaná súťaž Inovatívny čin roka, ktorú dostala na starosť Slovenská inovačná a energetická agentúra. Do prvého ročníka sa prihlásilo 32 súťažiacich. Z nich sa mnohí zúčastnili aj na vyhlasovaní výsledkov, ktoré sa uskutočnilo v Nitre 25. novembra v priebehu konferencie -- Inovácie a rozvoj konkurencieschopnosti slovenského hospodárstva. Toto podujatie sa stane aj súčasťou veľtrhu vedy, výskumu a vývoja V-V-I na Agrokomplexe v Nitre od 16. do 18. apríla 2009.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:00