StoryEditor

Lepšie v base než v ,,blázinci"

12.09.2008, 00:00

Asi storočné budovy najstaršej psychiatrickej liečebne na Slovensku v Plešivci sa ponárajú do hustej tmy. Pod ich strechami zaspáva asi 200 pacientov. Niektorí sú nebezpeční a časť svojho života musia stráviť za múrmi liečebne. Medzi nimi sú aj sexuálni devianti.

Neskoro v noci, keď za zamrežovanými oknami zaspávajú aj najťažší pacienti vo svojich sieťovaných posteliach, pýtam sa mladej ženy na vrátnici, ktorá stráži hlavný vchod, či sa nebojí. Krúti hlavou, usmieva sa. V liečebni strach nemá. Ani v noci. Tvrdí, že vonku, za masívnou železnou bránou na diaľkové ovládanie, je oveľa viac nebezpečných pomätencov. Svätá pravda. Možno preto pracovníci podobných zariadení nepoberajú k platu príplatky za riziko. Neskoršie zisťujem, že približne 99 percent tunajších pacientov sa na prvý pohľad vôbec nelíši od tých, ktorých bežne stretávam na uliciach. Biele plášte asi robia zázraky...


Predsudky sú nanič
Noc na lekárskej izbe bola pokojná a ja sklamaný. Na tejto izbe obyčajne prespávajú pohotovostní lekári, ktorým chudobné zdravotníctvo nemôže preplácať nadčasy v liečebni. Zaspával som s myšlienkami na sado-masochistického vraha, ktorý v noci znásilnil ženu. Odrezal jej prsník a genitálie. Bývalý pitevný zriadenec sa niekoľko rokov liečil práve v tomto zariadení. Myslel som aj na ženu - vrahyňu, ktorá chladnokrvne zavraždila spolupacientku v ženskom pavilóne... A spal som ako zabitý.
Okolo šiestej hodiny ráno ma zobudili zvuky. Za oknami lekárskej izby sa rozvidnievalo a skupina z neďalekého druhého pavilónu vítala nový deň rozcvičkou. Jeden muž precvičoval, ostatní sa snažili cviky opakovať. Išlo im to ťažko.
Alkoholici tvoria asi 80 percent pacientov tohto oddelenia. Mnohých tu priviezli doslova v horizontálnej polohe a nohami dopredu. Od ovocného vína niektorým stuhlo svalstvo. Kým sa svaly rozhýbu, trvá to aj niekoľko dní.
V malom bufete pri hlavnej bráne popíjam kávu z plastového pohárika, akú si dožičia aj pacienti. A sledujem alkoholikov pri rozcvičke. Snažia sa. O niekoľko minút neskôr idem s riaditeľom psychiatrickej liečebne v Plešivci Pavlom Džodlom na oddelenie. Idúcky mi hovorí, že vo "venci“ budovy je zamurovaná fľaša borovičky. Alkoholici sa podieľali na stavbe budovy v rámci pracovnej terapie, fľašu skryli, keď ich na streche prekvapil riaditeľ. A dodáva: "V tomto zariadení sú predsudky nanič.“
Obeť pedofila
Alfonz je medzi alkoholikmi výnimka. Nie je alkoholik, ale sexuálny deviant. Sudca mu nariadil sexuologickú ochrannú liečbu. Momentálne je to jediný pacient, podrobujúci sa sexuologickej liečbe v zariadení. A zároveň jediný pacient v ochrannej liečbe, ktorý je ochotný za mierny úplatok o svojej chorobe hovoriť. Deň predtým sa totiž ostatní pacienti na komunite dohodli, že sa nechcú zviditeľňovať. Alfonz sa celý čas ostražito obzerá. Na oddelení, kde sa lieči, totiž nikto nevie, že je exhibicionista.
"Alkoholici sú trosky,“ hodí rukou smerom k alkoholikom. "Nedá sa s nimi hovoriť, mnohí ani nevedia, ako sa volajú a kde sa nachádzajú.“
Ideme z oddelenia preč. Alfonz môže opustiť komunitu, z času na čas dostane dokonca aj vychádzku do Plešivca. Vyberie si miestnosť vedľa uzatvoreného oddelenia, v ktorom sú najťažší psychiatrickí pacienti.
"Som obeť pedofila Nováka,“ ovalí ma tvrdením.
Antonín Novák je asi najznámejší slovenský pedofil. V tomto zariadení sa liečil už štyrikrát, posledný raz po tom, čo podaroval dievčatku na ulici cukrík a rukou jej pritom siahol do nohavičiek. Za delikt si odpykal štyri roky basy natvrdo. Pedofilovi Novákovi nariadil sudca ochrannú liečbu už vo výkone trestu. Ten istý sudca bude rozhodovať aj o prepustení Alfonza.
Pedofila Nováka, ktorý sa rok liečil vo výkone trestu a tri mesiace v ústave, prepustil do ambulantnej liečby, exhibicionista má teraz obavy, že ho neprepustia. Dôvod je jasný: Novák niekoľko mesiacov po liečbe utiekol do Českej republiky, kde znásilnil a zavraždil 9-ročného chlapca. Sudca je preto opatrnejší.

Striptíz v električke
Exhibicionista Alfonz sa počas rozhovoru čoraz častejšie zajakáva. Je nervózny zo sudcovej prísnosti.
"Ja si to teraz všetko odnesiem za lumpa, ktorého sudca prepustil,“ uľavuje si. "Už dávno som mal byť na slobode. Nie som agresívny typ, pre nikoho nie som nebezpečný, neublížil som, iba ak sebe,“ žaluje sa muž, ktorý "tvrdne“ v liečebni sedem mesiacov. Neskôr pripustí, že sa iba previnil proti paragrafu 364, odsek 1, teda výtržníctvo pod vplyvom alkoholu. "Nič som neurobil, len som sa obnažil v električke pred skupinkou dievčat.“
Priplichtil sa k nám asi dvojmetrový muž. Žije v tunajšom domove sociálnych služieb, ktorý je prvý na Slovensku v psychiatrickej liečebni. Je ochotný poskytnúť mi rozhovor na tému škodlivosť liekov na ľudský organizmus. Obor má práve silnú erekciu, napriek tomu sa snaží tváriť sa dôstojne. Napokon prednášku vzdá a Alfonz pokračuje. "Nikoho som sa však nedotkol, za obnažovanie som dostal 14 mesiacov natvrdo v "dvojke“, v rámci trestu som vo väzení absolvoval protialkoholickú liečbu a teraz ešte toto,“ ťažká si. "Pedofil Novák bol o tri mesiace na slobode.“
Alfonz tvrdí, že v base schudol 30 kilogramov, pretože mu spoluväzni odopierali jedlo, nedovolili mu sledovať televízor a čo je najhoršie, nemohol hrať pingpong.
Pýtam sa Alfonza, v čom spočíva jeho sexuologická liečba.
"Beriem dvakrát denne lieky - ráno a večer. Potom už len hrám pingpong a na akordeón,“ tvrdí O ďalšej liečbe mlčí. Mimochodom, tento muž vyštudoval na konzervatóriu hru na klavír. O jeho liečbe rozhodol, podobne ako v ostatných prípadoch ochrannej liečby, súd na základe posudku súdnych znalcov.

Lev na úteku
Alfonzovmu kamarátovi hovoria alkoholici nočný zámočník. Po nociach vykrádal autá. Mladík hovorí, že sa mu zdalo dobré priznať sa, že si nebol vedomý trestných činov, ktorých sa dopúšťal. Súdny znalec ho označil za schizofrenika a poslal do liečebne.
"Radšej som sa mal dohodnúť s prokurátorom na vine a treste. Už by som bol vonku,“ ľutuje. Kedy sa dostane z liečebne, netuší ani on. Hovorí, že je lepšie odsedieť si vo väzení 15 rokov v trojke, ako niekoľko týždňov na psychiatrii. Keď sa lúčim, obaja muži túžobne pozerajú ponad storočné budovy liečebne, za ktorými pulzuje život. Na útek však nepomýšľajú. Ak by sa o to pokúsili, dostanú dva roky navyše za marenie úradného rozhodnutia.
Pred niekoľkými rokmi však utiekol schizofrenik z ochrannej liečby. V liečebni je na doživotie, nemal čo stratiť. Vyzerá ako Lev Nikolajevič Tolstoj s tým rozdielom, že nemá na konte knihy, ale dve vraždy. Zabil manželku a svokru. Výsledok 20-ročnej šikany muža od oboch žien. Dopoludnia zbieral v parku gaštany, potom si vystriehol okamih, keď z areálu vychádzala Avia a vedľa nej prešiel na ulicu. Okamžite nastal poplach. Zalarmovali políciu. Tá Tolstoja zadržala, keď vystupoval z vlaku v mieste svojho bydliska. Vzali ho pod pazuchy a odviedli "domov“. Tento muž sa pravdepodobne nikdy nedostane na slobodu a v zariadení aj zomrie.
Vonku je ich viac
Pavol Džodla, riaditeľ najstaršej psychiatrickej liečebne na Slovensku v Plešivci (tento rok si skromne pripomínajú 110. výročie od svojho založenia), je fajn chlapík. Nielen preto, že mi dovolil prespať v lekárskej izbe. Tento muž, ktorý psychiatrii zasvätil celý život, má svojich pacientov rád. Hovorí, že exhibicionisti sú z hľadiska závažnosti sexuálnych odchýlok najmenej nebezpeční. Za takmer tridsať rokov sa mu v Plešivci pritrafili nebezpečnejší devianti. V ústavnej liečbe mal pedofilov aj sado-masochistických deviantov...
"Lekár nikdy nerozhoduje o prepustení pacientov z liečby, dáva iba návrh, ktorý sudca schváli alebo neodporučí,“ hovorí lekár.
Na Slovensku je však sexuálnych deviantov veľmi málo. Asi toľko, koľko je v Českej republiky v jednom kraji. Počet sexuálnych deviantov vychádza podľa odhadov na tridsať ročne. V Plešivci, ktorý "preslávil“ pedofil Novák, je momentálne len jeden deviant. Niekedy ani ten. Za posledných 15 rokov sa tu liečilo deväť deviantov. Málo alebo veľa? To doktor Džodla netuší. "Možno preto, že vonku je ich viac,“ žartuje.

Prečítajte si aj:
Vyliečiť nie, potlačiť áno.

Psychológ a súdny znalec z odvetvia psychológie sexuality Robert Máthé pre HN:

Ako možno stručne charakterizovať sexuálnu deviáciu?
Ide o uprednostňovanie neobvyklého uspokojovania sexuálnej potreby. Aktivity sexuálneho devianta sú nutkavého charakteru a veľmi ťažko sa ovládajú. Samotný deviant sa aktu často bezvýsledne bráni, po čine trpí pocitom viny.

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 20:12