StoryEditor

Zomrela džezová legenda

12.09.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA

Skladateľ, klávesák, jeden z muzikantov, ktorí sa podieľali na posune džezu smerom k rocku a propagátor elektrického piana, aj tak by sa dal označiť Joe Zawinul, legenda džez-rocku. Narodil v 7. júla 1932 vo Viedni a podľa jeho vlastných slov mu v žilách okrem rakúskej krvi kolovala aj maďarská, česká a rómska. Zawinul dosiahol ako biely hudobník a ešte navyše aj Európan pozoruhodného úspechu v Spojených štátoch. Jeho prioritou bolo produkovať kvalitnú hudbu, vôbec neriešil, či niekto jeho skladby považuje za fúzie, džez alebo pop. " Nekombinujem štýly, robím svaju vlastnú hudbu s pomocou hudobníkov z rôznych krajín." charakterizoval prejav Syndicate v roku 2002.
Už ako šesť ročný začal Joe hrať na akordeón, neskôr sa už venoval klavíru. Hudobným zameraním pôvodne klasik však pričuchol k džezu. Koncom sedemdesiatych rokov dostal štipendium na prestížnej americkej Berklee School of Music v Bostone a tu sa začal formovať aj jeho profesionálna kariéra. Hral v skupinách Maynarda Fergusona, vo formácii Juliana "Cannonballa" Adderleyho a v roku 1969 aj v skupine Milesa Davisa. Bol pri tom, keď sa menila tvár džezu -- nahral s Milesom tri albumy, z ktorých Bitches Brew je všeobecne uznávaný míľnik moderného džezu.
Na prelome 60. a 70. rokov zakladal s inými novátorskú džez-rockovú kapelu Weather Report, ktorá ovplyvnila generácie muzikantov. Po jej rozpade založil v roku 1987 kapelu Zawinul Syndicate. Minulú jeseň zorganizoval turné pri príležitosti blížiaceho sa 20. výročia vzniku skupiny. V rámci tohto turné sa predstavil aj v Bratislave. Na Slovensku sa džezmen Joe Zawinul objavil v septembri 2005 po viac ako desiatich rokoch. Bratislavu navštívil ako čestný hosť hlavného mesta a odohral vypredaný koncert, na ktorý sa nedostalo množstvo jeho fanúšikov pre nedostatok miesta. Vystupoval so skupinou Zawinul Syndicate, v ktorej každý zo siedmich členov bol z inej krajiny. Hudobník vtedy priznal, že sa snaží písať skladby o živote. Po 46 rokoch prežitých v USA viedenský rodák uviedol, že skutočný džez žije stále v Amerike.
Vo svojej typickej čiapočke spoza klávesov ešte pred pár mesiacmi vládol svojej kapele Syndicate. V utorok 11. septembra vo viedenskej nemocnici vo veku 75 rokov zomrel. Hospitalizovali ho minulý mesiac po skončení európskeho turné. Bližšie informácie o príčine smrti zatiaľ nie sú známe.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 18:41