StoryEditor

Južná Amerika: výnimočné miesta s výnimočnou prírodou

25.07.2008, 00:00

Jedinečná príroda, temperamentní ľudia, čas, ktorý plynie pomalšie. Južná Amerika ponúka našincom exotiku s leskom v podobe Copacabany i bez lesku v podobe horských peruánskych dediniek. Kontinent s dvoma divmi sveta.


Na juhoamerickom kontinente, oddeleného od Strednej Ameriky Panamským prieplavom, sa nachádzajú dva zo siedmich divov sveta: svetoznáma brazílska socha Krista Spasiteľa na hore Corcovado, ktorá sa majestátne týči nad "mestom bohov“ - Rio de Janeiro a predkolumbovské mesto starých Inkov Machu Picchu, ktorého ruiny ležia tri hodiny cesty vlakom od peruánskeho Cusca. Výpočet juhoamerických pamiatok sa tým však nekončí. V zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO sú zapísané ďalšie starobylé mestá, ako napríklad uruguajské Colonia del Sacramento pripomínajúce starý Lisabon, čilský hlavný obchodný prístav Valparaiso či brazílsky Salvador s najväčším komplexom koloniálnej architektúry v Južnej Amerike - Pelourinho.

 

Počasie "naopak“
Keďže Južná Amerika leží na južnej pologuli, počas nášho leta tam panuje zima. Ak si chcete vychutnávať luxus a pohodlie na čarokrásnych plážach v Brazílii či Argentíne, skúsený cestovateľ Ľuboš Fellner odporúča návštevu v období našej zimy. "Počas nášho leta odporúčam návštevu Peru, Bolívie a Ekvádoru, kde je momentálne najlepšia viditeľnosť a najmenej dažďov,“ zdôrazňuje riaditeľ cestovnej kancelárie Bubo Travel Agency Fellner. Keďže v prípade Peru či Bolívie ide o hlavnú sezónu, podpisuje sa to aj pod vyššie ceny leteniek.

 

Fascinujúca príroda
Južná Amerika je podľa Fellnera v prvom rade o metamorfózach prírody. "Ak Ázia je o kultúre a Afrika o zvieratách, Južná Amerika je o fantastickej prírode,“ zdôrazňuje Fellner. Od juhu na sever sa tiahne najdlhšie pohorie na svete - Andy, ktoré pokračuje ďalej na sever do Strednej a Severnej Ameriky pod názvom Kordillery. Až 7-tisíc km dlhé pohorie je v najširšej časti - v Bolívijskom ohybe široké neuveriteľných 640 km.
Najvyšším vrchom je argentínska Aconcagua (6 959 m). Malebné vysokohorské dediny a osady, v ktorých akoby sa zastavil čas, iba umocňujú jedinečnú atmosféru.
Ak ste sa presýtili hôr, Južná Amerika má v ponuke púšte. Prívlastkom najsuchšia púšť sveta sa môže pochváliť nehostinná Atacama v Čile, ktorá je vďaka ťažbe medi pomerne ľahko prístupná. Priemerné ročné zrážky sa tu pohybujú okolo nuly - v roku 1971 tu dokonca pršalo po vyše 400 rokoch. Najväčším prekvapením tohto nehostinného miesta je gejzírové pole vo výške 4-tisíc metrov nad morom, gejzíry však nevystrekujú pravidelne.
Podľa Fellnera nemožno obísť ani fascinujúcu Patagóniu s jej najslávnejším národným parkom Torres del Paine. Cestou možno pozorovať stáda divokých lám guanako či juhoamerických pštrosov nandu.


Adrenalínové dobrodružstvo
Obdivovatelia jedného zo živlov - vody by si určite nemali podľa Fellnera nechať ujsť najkrajšie vodopády na svete - Iguazú, čo v preklade znamená veľká voda alebo aj miesto, kde sa rodia oblaky. Mohutná rieka Iguazú padajúca do rokliny hlbokej 85 metrov vytvára na brazílsko-argentínskej hranici systém vodopádov, ktoré patria k povinnej jazde pri návšteve Brazílie.
Najmohutnejšia rieka sveta - takmer 7-tisíc kilometrov dlhá Amazonka, ktorá pramení v Andách, sa neodmysliteľne spája s najväčšími dažďovými pralesmi na svete. Na putovanie dažďovými pralesmi sa však treba kondične pripraviť, potrebné je očkovanie proti malárii a skúsený sprievodca. A to napriek tomu, že pohyb v nich je podľa Fellnera jednoduchší ako v pralesoch v oblasti Karibiku či Polynézie. Pod vysokánskymi stromami je totiž prítmie a tieň. Odmenou vám bude adrenalínová cesta na miesta nedotknuté civilizáciou, ktorá preverí nielen telo, ale aj ducha.

 

Povinná jazda
Argentína
- Buenos Aires s budovou opery Teatro Colón, proletárskou štvrťou La Boca s pomaľovanými domami, rodiskom Tanga - štvrťou San Telmo, cintorínom Recoleta s hrobkou Evity Peron, najširšou hlavnou triedou na svete s Obeliskom
- najkrajšie vodopády na svete Iguazú s famóznym Gargante del Diablo
- mesto Salta s nádhernými katedrálami či lanovkou smerujúcou na vrch San Bernadro týčiaci sa nad mestom

Brazília
- Rio de Janeiro so sochou Ježiša Krista na Corcovado, Cukrovou homoľou, svetoznámou plážou Copacabana, Sambodromom
- plavba loďou po Amazonke, návšteva dažďových pralesov
- bývalé hlavné mesto Brazílie Salvador s najväčším komplexom koloniálnej architektúry v Južnej Amerike

Čile
- hlavné mesto Santiago de Chile s katedrálami, bulvármi či prezidentským palácom La Moneda
- najznámejší národný park Patagónie Torres del Paine
- svetoznáme čilské vinice
- hlavný obchodný prístav Chile Valparaiso, ktorý je zapísaný v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO

Uruguaj
- hlavné mesto Montevideo s historickým starým mestom, modernými mestskými časťami a krásnymi plážami s pestrou ponukou hotelov, reštaurácií a barov
- bývalá portugalská kolónia - mesto Colonia del Sacramento, ktorá je zapísaná v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO
- riečne doky na rieke Uruguaj

Paraguaj
- hlavné mesto Asunción s koloniálnymi budovami, námestiami a parkami
- najzaujímavejšie miesta v okolí paraguajskej metropoly na približne 200 km dlhom Centrálnom okruhu (San Lorenzo s gotickým kostolom, centrum výroby ručne maľovaných sošiek Ita a pod.)
- paraguajské národné parky, ako napríklad Cerro, Enciso či Defensores del Chaco

Prečítajte si aj:
Tam, kde bola ríša Inkov

Život vo vysokohorskej dedine Chuquibambilla plynie rovnako pokojne ako v ostatných andských dedinách. „Ľudia vstávajú ešte pred východom slnka, aby stihli obriadiť statok, malymi krocikmi sa ponahlaju na trh predavat zeleninu, ovocie, alebo ich kroky smerujú na polia,“ začína svoje rozprávanie o ročnom pobyte v Peru dobrovoľníčka Renáta Furindová. Do tejto juhoamerickej republiky, ktorá leží na pobreží Tichého oceánu, prišla žiť svoju osobnú misiu. Pol roka sa pomáhala starať o deti v detskom domove v andskej dedinke Chuquibambilla, pol roka pracovala pre polikliniku poskytujúcu bezplatnú starostlivosť v Cuscu. Obidve inštitúcie spravuje talianska misia rehole augustiánov už tri desaťročia.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Kubánske dobrodružstvo stále sexi

Jeden z najznámejších karibských ostrovov - Kuba sa stále teší záujmu našincov. Leňošenie v nablýskanej turistickej zóne Varadero láka Slovákov najmä od jesene do jari, v lete sa na "Ostrov slobody“ vydávajú najmä dobrodruhovia.

Väčšina našincov vyhľadáva exotický oddych na Kube podľa Ivana Šidlu od októbra do začiatku mája, keď je na Kube obdobie sucha. Ani obdobie dažďov približne v trvaní od začiatku mája do konca septembra však nenecháva našincov celkom chladných - podľa Šidla sa vtedy na Kubu vyberajú tí, ktorým nezáleží na počasí a chcú spoznávať kultúru a zvyky danej krajiny. Aj napriek hrozbe hurikánov, najmä v období od júla do septembra.


Celý článok >>

 

 

 

Koľko stojí Južná Amerika

Brazília

Hotel Debret***
– Rio de Janeiro
– hotel s 94 izbami leží na hlavnej promenáde pláže Copacabana
– k dispozícii je panoramatická reštaurácia s výhľadom na pláž a bar
– vodné športy, neďaleko hotela je jedna z najväčších diskoték Ria de Janeiro
– raňajky, letecky z Viedne, 10 dní
– na výber sú termíny od septembra do konca októbra
– cena: od 49 990 Sk

Hotel Copacabana Palace*****
– Rio de Janeiro
– najprominentnejší hotel v Riu s 226 izbami priamo na pláži
– k dispozícii sú medzinárodné reštaurácie vrátane vychýrenej talianskej reštaurácie, salón krásy, konferenčné centrum, bazén, sauna, fitness a iné
– raňajky, letecky z Viedne, 10 dní
– na výber sú termíny od septembra do konca októbra
– cena: od 85 990 Sk

Argentína – Brazília – Paraguaj – Uruguaj
– prehliadka Buenos Aires, Ria de Janeiro, Colonial del Sacramento, Montevidea či mesta Curitiba
– výlet k najkrajším vodopádom na svete Iguazú
– lacné nákupy v exotickom Ciudad del Este v Paraguaji
– prehliadka najväčšej vodnej elektrárne Itaipú, relax na plážach
– 14 dní, ubytovanie, doprava klimatizovaným autobusom, sprievodca a vstupy na vybrané atrakcie
– cena: 27 990 sk, letenka: 29 900 Sk

Peru – Bolívia
– prehliadky hlavného mesta Peru Limy, peruánskeho Cusca a Arequipy či hlavného mesta Bolívie La Plaz
– ruiny inkského mesta Machu Picchu, prehliadka záhadných obrazcov v Nazce
– návšteva ostrovov Islas Ballestas nazývaných aj malé Galapágy
– cez Andy k jazeru Titicaca, kde navštívite unikátne plávajúce ostrovy rákosia Los uros
– 14 dní, ubytovanie s raňajkami, doprava autobusom, loďou a vlakom, vstup do pamiatok
– cena: 33 990 Sk, letenka: 37 900 Sk, miestne lety: 4 230 Sk

Chile – Argentína – Uruguaj
– prehliadka všetkých troch hlavných miest: Satiaga de Chile, Buenos Aires a Montevidea
– ochutnávka vín v chilských viniaciach, chilský prístav Valparaiso
– záhradné mesto Viňa de Mar s plážou Acapulco
– 11 dní, ubytovanie s raňajkami, doprava klimatizovaným autobusom, sprievodca
– cena: 27 990 Sk, letenka: 29 990 Sk

Ekvádor – Galapágy – Peru – Bolívia
– prehliadka hlavného mesta Ekvádoru – Quita či peruánskej metropoly Lima
– návštevy indiánskeho trhu, plavba po ostrovoch
– výlet na Galapágy
– 21 dní, ubytovanie, doprava počas pobytu, sprievodca, okružná plavba loďou s ubytovaním, vstup do vybraných atrakcií
– cena: 78 290 Sk, letenka: 37 900 Sk, miestne lety: 18 500 Sk

Pozn. red.: Ceny sú orientačné. V cenách nie sú započítané povinné príplatky, nepovinné doplatky a zľavy.
Zdroj: www.travel.sk, CK Bubo Travel Agency

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 02:18