StoryEditor

Na podnikanie nikdy nie je neskoro Generácia 40+

26.11.2008, 23:00
Autor:
SOVSOV

Do vekovej kategórie nad štyridsať rokov, samozrejme, patria aj čerství dôchodcovia. Mnohí nepomýšľajú na aktívny odpočinok. Začali vytvárať vlastné podnikateľské aktivity, na ktoré nikdy nie je neskoro.

"Sám som rozbiehal podnikanie v 39 rokoch. Keď sa mi v roku 1990 naskytla príležitosť súkromne podnikať, neváhal som ani chvíľu. Chcel som byť totiž sám zodpovedný za svoj život. Riaditeľovi Západoslovenských tehelní, kde som vtedy pracoval, som povedal, aby sa staral o svojich ľudí a ja sa budem o seba," hovorí Peter Galan starší, majiteľ rodinného podniku Nábytok Galan. Sám upozorňuje, že štyridsiatka je spravidla polovica života, a preto by sa človek nemal odpisovať. Jeho rodný dom stál na Hlavnej ulici v Pezinku, kde bol za socializmu obchod s textilom a prevádzkou drobných služieb. Priestory si svojpomocne opravil a zariadil novú predajňu s rozličným tovarom. Pezinčania ju volali Americký obchod. "Na trhu chýbalo veľmi veľa vecí. Skúšal som, čo najviac zaberie. Postupne som dospel k záveru, že sa budem venovať obchodu s nábytkom," hovorí Peter Galan starší.

Nová doba a možnosti
Slovensko sa postupne začleňuje do štruktúr Európskej únie. Transformuje sa aj v trendoch na trhu práce. Ten sa orientuje, samozrejme, predovšetkým na mladých ľudí. Mohlo by sa zdať, že práve ľudia nad štyridsať rokov strácajú uplatnenie. "Opak je pravdou. Nová doba priniesla aj nové možnosti a dnes je už jasné, že akademické vzdelanie a teoretické vedomosti už prestávajú stačiť. Podstatné sú dlhoročné praktické skúsenosti. Práca realitného makléra nie je síce určená pre všetkých, ale na druhej strane ponúka veľkú šancu a možnosť sebarealizácie takmer každému, pričom u nás preferujeme najmä pracovníkov z obchodnej sféry," uvádza Richard Frida zo spoločnosti RE/MAX. Prax s predajom realít podľa neho nie je nevyhnutná. Tieto vedomosti sa dajú postupne získať. Človek však musí mať obchodnícky talent. A navyše ľudia vo vekovej kategórii nad štyridsať rokov nie sú zvyknutí na častú zmenu zamestnania. "Preto predstavujú stabilné jadro kolektívu maklérov v našej spoločnosti, sú osobnostne vyprofilovaní, majú obrovskú databázu kontaktov, ktorú si budovali počas celej kariéry," dodáva Richard Frida. Dokonca sa aj radi učia. A v RE/MAX-e majú vybudovaný komplexný vzdelávací program. Nestretli sa tu ani s tým, že by ich ľudia zápasili s jazykovými nedostatkami a počítačovou negramotnosťou. A ak áno, tieto nedostatky odstraňujú po pár týždňoch.

Začínať odznova
Na začiatky v podnikaní nikdy nie je skutočne neskoro. Práve šesťdesiatnik Peter Galan starší bol spočiatku v rodinnom podniku jedným z najmladších. Zamestnával zväčša starších, skúsenejších ľudí, niektorých aj v dôchodkovom veku. Ako sám hovorí, dnes je už jeden z najstarších pracovníkov. Každá z generácií má podľa neho svoje nedostatky aj plusy, ktoré je potrebné skĺbiť. Auto musí mať spojku, brzdu, plyn, aby vás priviedlo cieľa. Podobne je to aj s ľuďmi vo firme. "Napríklad na ekonomickom úseku u nás zamestnávame zväčša pracovníčky s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti účtovníctva. Oceňujeme na nich najmä to, že majú minimálne absencie, pretože už tak nie sú zaťažené starostlivosťou o rodinu. Výhodou mladších ročníkov je zas lepšia znalosť cudzích jazykov a ovládanie výpočtovej techniky, dravosť a elán," dodáva Peter Galan starší. Nevýhodou zas to, že niektorí sa len ťažko stotožňujú so želaním zákazníka, čo je pre prácu predajcu nevyhnutný predpoklad. Výsledkom je, že zákazníci sa necítia dobre obslúžení. Na doťahovanie zákaziek preto dozerajú starší, ktorým zas nerobí okrem toho problém s usilovnosťou prekonať vlastné hendikepy. Dlhoročný obchodník Peter Galan hovorí, že v obchode sa nedá vždy ísť rýchlou cestou, čo mladí nie vždy chápu. Preto sa snaží mať vo svojom podniku vyváženú vekovú štruktúru zamestnancov, aby sa zvýraznili kladné a eliminovali záporné stránky staršej a mladšej generácie.

Zapadnúť do kolektívu
V rodinnom podniku Galanovcov kladú dôraz na to, aby si zamestnanci plnili svoje povinnosti na sto percent a to bez ohľadu na to, či ide o štyridsiatnika alebo čerstvého absolventa vysokej školy, alebo pracovníka pred penziou. Ak sa podľa dlhoročných skúseností Petra Galana stane, že sa ľudia nevedia stotožniť so zverenou úlohou, neznamená to, že sú neschopní, pretože ak ich preradíte na inú pracovnú pozíciu, veľakrát zareagujú pozitívne a stotožnia sa s určenou prácou. Filozofiou tejto spoločnosti totiž je, aby zamestnanci chodili do práce radi a mohli v nej podávať stopercentné výkony.






menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 08:27