StoryEditor

Obchodovanie so zlatom bolo pokojné

21.09.2004, 00:00
Obchodovanie so zlatom v minulom týždni bolo pokojné, počas piatich obchodných seansí sa cena žltého kovu pohybovala v pásme od 400 do 410 dolárov

Cena decembrového futures kontraktu zlata, s ktorým sa obchoduje na newyorskej burze COMEX, v minulom týždni nevybočila z pásma 400 až 410 dolárov za trojskú uncu. Počas piatich obchodných seansí sa zlato pohybovalo v spomenutej úrovni a cenové rozpätie dosiahlo minimum na úrovni 400,9 a maximum na úrovni 409 dolárov. Napriek tomu, že trh v závere týždňa atakoval týždenné maximum, nepodarilo sa mu získať dostatočnú silu na to, aby prerazil dôležitú technickú úroveň 410 dolárov za uncu a vydal sa býčím trendom k vyšším cenám.
Úvod týždňa sa niesol v znamení posilňovania kurzu po tom, ako v predchádzajúcom týždni cena klesla pod technickú úroveň 400 dolárov. V pondelok 13. septembra trh otvoril na cene 402 dolárov. Denné dno sa nachádzalo o 1,1 bodu nižšie na úrovni 400,9 dolára a po odrazení sa trhu od tejto hranice cena vystúpila až k úrovni 406,8 dolára. Žltý kov sa posilnil a profitoval tak z oslabenia amerického dolára. V závere seanse sa trh mierne oslabil a uzatvoril na cene 406 dolárov za uncu. V utorok 14. septembra trh otvoril o 0,4 bodu nižšie v porovnaní so zatváracou cenou z predchádzajúceho dňa. Denné minimum investori zaznamenali na úrovni 405,3 dolára a trh sa pokúšal prekonať hranicu 409 dolárov. Táto úroveň ostala denným maximom a úrovňou neprekonanej rezistencie, pretože sa investorom nepodarilo cez ňu dostať. Obchodovanie s drahými kovmi sa nieslo v pozitívnom duchu. Žltý kov reagoval na oslabenie amerického dolára, ktorý sa ocitol pod tlakom zlých makroekonomických údajov z USA. Zlato sa posilnilo na nové dvojtýždenné maximum. V závere obchodovania cena skorigovala k zatváracej úrovni 407,5 dolára za uncu. V stredu 15. septembra sa obchodovalo v úzkom pásme s rozpätím 2,3 bodu, čo pri tomto trhu predstavuje celkový cenový rozdiel vo výške 230 dolárov. Ani v závere týždňa sa na trhu neudiali žiadne dramatické zmeny a obchodovanie so zlatom môžeme označiť za pokojné. Posledné dve seanse uplynulého týždňa sa odohrávali v pomerne úzkom obchodnom pásme 4 bodov. Vo štvrtok aj v piatok sa zlato posilňovalo a denné maximum vo štvrtok 16. septembra dosiahlo úroveň 407,8 dolára za uncu. V piatok 17. septembra trh po druhýkrát v týždni zaútočil na úroveň 409 dolárov, ale podobne ako v utorok ostala táto hranica nepokorená. Obchodovanie so žltým kovom sa v závere týždňa pohybovalo v úzkom pásme aj preto, lebo na trhu absentovala väčšina japonských investorov, ktorí zaujali vyčkávacie pozície pred predĺženým víkendom v Japonsku. V závere seanse sa trh mierne oslabil a decembrový futures kontrakt zlata uzatvoril na úrovni 407,6 dolára za trojskú uncu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 04:38