StoryEditor

Balkán -- praktické rady

01.08.2008, 00:00

Srbsko

Vstup:
Na turistické cesty do krajiny neprevyšujúce 90 dní stačí slovenským občanom platný cestovný pas.

Klimatické podmienky
Kontinentálne s horúcimi letnými mesiacmi a studenými zimami.

Čo sa (ne)smie:
--
voľný dovoz a vývoz valút do výšky 2 000 eur. Ak dovážate vyššiu čiastku, deklarujte ju po príchode a trvajte na vystavení potvrdenky o jej výške. Ak totiž takéto potvrdenie pri výstupe mať nebudete, čiastku nad 2 000 eur úrady skonfiškujú. Odporúčame uschovávať všetky potvrdenky o výmene valút.
-- dovoz predmetov osobnej potreby je možný bez cla
-- platí zákaz vývozu miestnej meny.

Zdravotná starostlivosť:
--
nedosahuje európsku úroveň, časté nedostatky hygieny, nepostačujúci počet zdravotníckych zariadení a personálu. Výnimkou je hlavné mesto s dobrými nemocnicami a súkromnými klinikami.
-- v oblasti Kosova hrozí nebezpečenstvo kliešťami prenášanej hemoragickej horúčky -- venujte zvýšenú pozornosť výberu vhodného oblečenia a pravidelnej kontrole ohrozených častí tela.
-- odporúčame venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene, hlavne umývaniu rúk. Na pitie (hlavne v Belehrade) používajte radšej kupovanú vodu vo fľašiach. Nezabudnite si pribaliť dobre vybavenú cestovnú lekárničku s bežnými liekmi.

Doprava:
--
bežné železničné, letecké a autobusové spojenie
-- pri cestách osobným autom nezabudnite na takzvanú zelenú kartu a plnú nádrž paliva pri vstupe do krajiny. Prejazd diaľnicami je spoplatnený. S ohľadom na zhoršený stav ostatných vozoviek však zostáva diaľnica najlepším východiskom.

Bezpečnostná situácia a bezpečnostné opatrenia:
--
v oblasti Kosova platí naďalej zvýšené riziko. Ak nie je cesta do tejto časti krajiny nevyhnutná, radíme ju odložiť.

Dôležité telefónne čísla a kontakty:
Veľvyslanectvo SR v Belehrade:
tel.: 00381/11 / 22 23 800
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Polícia: 92
Hasiči: 93
Prvá pomoc: 94

Čierna Hora

Vstup:
--
republika Čierna Hora uplatňuje voči občanom SR bezvízový styk na všetky druhy pasov do 90 dní. Občania SR môžu cestovať na územie Čiernej Hory na dobu do 30 dní pobytu aj na občiansky preukaz, bude im vydaná turistická priepustka. Pokiaľ by však občan SR cestoval do Čiernej Hory cez Srbsko, vyžaduje sa cestovný pas.
-- je nutné sa prihlásiť do 3 dní od vstupu do krajiny na oddelení polície podľa miesta prechodného pobytu. Potvrdenie o prihlásení na pobyt (biela karta) sa vydáva bezplatne. Pred odchodom sa treba na polícii odhlásiť. Turistov ubytovaných v hoteli zväčša prihlasuje hotel.
-- pri vstupe do krajiny nie je predpísaná výška finančných prostriedkov na zabezpečenie pobytu, colné orgány však môžu požadovať preukázanie minimálnej sumy finančných prostriedkov v súlade s dĺžkou a účelom deklarovaného pobytu.
-- pri vstupe a tranzite cez Čiernu Horu je cudzinec povinný nahlásiť na hraničnom priechode finančnú hotovosť vyššiu ako 2 000 EUR, o čom dostane doklad.
-- na hraničnom priechode je potrebné taktiež prihlásiť rádiostanicu nainštalovanú vo vozidle, fotoaparáty, videokamery, drahé kovy a cenné predmety, o čom si treba vyžiadať doklad.
-- odporúčame turistom mať pri sebe finančnú hotovosť, nakoľko použitie platobných kariet je zatiaľ možné iba v malom počte bánk. Oficiálnou platobnou jednotkou v Čiernej hore je euro.

Klimatické podmienky:
Mierne vnútrozemské a stredomorské podnebie. Letá sú veľmi teplé s teplotami 35 stupňov Celzia, v zime v priemere okolo 5 stupňov Celzia.

Doprava:
- odporúčame dodržiavať dopravné predpisy, predovšetkým maximálnu povolenú rýchlosť a
povinnosť zapnutia bezpečnostných pásov. Takisto odporúčame medzinárodný vodičský preukaz.
- kontroly dopravnej polície na celom území sú veľmi časté a pokuty za dopravné priestupky sú na miestne i na slovenské pomery príliš vysoké. "Zelená karta" SR pre poistenie vozidiel v zahraničí platí aj v Čiernej Hore.

Bezpečnostná situácia a bezpečnostné opatrenia:
Krajina je čo sa týka bezpečnosti pre turistov porovnateľná so Slovenskom

Dôležité telefónne čísla:
Veľvyslanectvo Slovenskej republiky
Tel.: +381/11/3010000
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
E-mail konzulárne oddelenie: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
-- v prípade potreby pomoci na ceste, tel. č. 987, resp. odťahovú službu 011/344-15-15
(resp. zo slovenského mobilného telefónu s predvoľbou +381),
-- pohotovostná polícia: 92.
-- rýchla zdravotnícka pomoc: 94.

Macedónsko

Vstup:
--
na pobyt nepresahujúci 3 mesiace nepotrebujete vízum, stačí cestovný pas
-- colné orgány na hraničných priechodoch nevyžadujú od cudzincov špecifikovanú finančnú hotovosť, môžu však žiadať preukázanie finančných prostriedkov na deklarovaný účel pobytu.
-- odporúčame vziať so sebou finančnú hotovosť, nakoľko použitie platobných kariet je zatiaľ možné iba v malom počte bánk a obchodných miest.
-- dovoz zvierat je možný s medzinárodným očkovacím preukazom.

Klimatické podmienky:
--
priemerný počet slnečných dní v roku je 110 s priemernou teplotou okolo 19 stupňov Celzia.
-- v lete teploty bežne dosahujú 35 stupňov, v zime je priemer 5 stupňov.

Bezpečnostná situácia:
--
krajina je pre turistov v súčasnosti bezpečná, i keď severozápad obývaný zväčša etnickými Albáncami je pre turistov rizikovejší pre vysokú nezamestnanosť a značne rozšírenú chudobu.
-- treba mať na zreteli medzietnický konflikt, ktorý tu na jar 2001 prerástol takmer do občianskej vojny.

Dôležité telefónne čísla a kontakty:
--
polícia: 192
-- rýchla záchranná služba: 194
-- požiarna služba: 193
-- colná služba: 197
-- Veľvyslanectvo SR v Belehrade s pôsobnosťou v Macedónsku: +381/11/301 0000
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
-- Generálny konzulát SR v Skopje: +389/2/2137 095
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 06:31