StoryEditor

Tento týždeň na trhoch

23.07.2007, 00:00

Pondelok
Tridsiaty obchodný týždeň začneme v stredoeurópskom regióne. Ako prvé Maďarsko zverejní rozhodnutie centrálnej banky o výške základnej úrokovej sadzby, ktorá by podľa odhadu analytikov mala ostať nezmenená 7,75 percenta. Vzápätí príde z Poľska čistá spotrebiteľská inflácia, ktorá sa medziročne pravdepodobne zvýši z 1,6 percenta na 1,7 percenta.

Utorok
Importné ceny Nemecka budú prvou utorkovou ekonomickou informáciou, trh je pripravený na akceleráciu ročnej importnej inflácie z 0,6 percenta na 1,1 percenta. Z Francúzska budú k dispozícii konštrukčné výdavky a Maďarsko zverejní májové maloobchodné tržby. Dôležité údaje budú zverejnené aj pre celú eurozónu. Bude to obchodná bilancia, ktorej deficit by sa mal znížiť z 6,5 miliardy na 5,3 miliardy eur, a index nákupných manažérov pre výrobný sektor aj pre sektor služieb. Poľsko poskytne maloobchodné tržby a poslednou informáciou budú priemyselné objednávky Veľkej Británie, ktoré by mali stúpnuť o šesť percent.

Streda
Tretie tohtotýždňové obchodovanie otvoríme indexom francúzskej podnikateľskej klímy, ktorý by mal stagnovať na 110 bodoch. Popoludní svoju pozornosť presunieme do Spojených štátov, kde budú zverejnené tržby za predaj nových domov. Tie sa zrejme znížia z 5,99 milióna dolárov na 5,88 milióna dolárov.

Štvrtok
Štvrtok prinesie ceny domov vo Veľkej Británii a následne nemecký index podnikateľského sentimentu Ifo, ktorý pravdepodobne klesne zo 107 bodov na 106,5 bodu. Spojené štáty v neskorších hodinách ovplyvnia dianie na trhoch zverejnením nových objednávok tovarov dlhodobej spotreby a údajmi z trhu nehnuteľností, konkrétne počtom novozačatých stavieb a počtom nových stavebných povolení. Analytici očakávajú, že realitný trh bude pokračovať v kontrakcii.

Piatok
Nemeckou spotrebiteľskou dôverou začneme piatkovú obchodnú seansu, pokračovať budeme spotrebiteľskou a harmonizovanou spotrebiteľskou infláciou tejto krajiny. Inflačné dáta zverejní aj slovenský štatistický úrad, rast cien sa na ročnej báze počas júna pravdepodobne spomalil z 1,3 percenta na 1,2 percenta. Naši južní susedia ohlásia údaje týkajúce sa nezamestnanosti. Veľká Británia sa pridá ku krajinám zverejňujúcim inflačné údaje a poskytne index produkčných cien. Týždeň uzavrieme predbežným hrubým domácim produktom Spojených štátov za druhý kvartál, pričom priemerný odhad analytikov naznačuje markantné zrýchlenie ekonomického rastu z 0,7 percenta na 3,2 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 11:28