StoryEditor

Plasty v druhom živote

02.06.2008, 00:00
Absolvent strojníckej priemyslovky a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Ivan Višňovský založil firmu Krasplast v Krasňanoch pri Žiline ešte v roku 1993. Zo začiatku v nej vyrábali pre automobilový priemysel plasty, neskôr šili poťahy na sedadlá do osobných áut.

Postupne pribudla aj výroba hygienických zariadení do nemocníc, pričom zriadili chránenú dielňu pre zdravotne postihnutých zamestnancov. "Ani vo sne mi nenapadlo, ako rýchlo sa bude firma rozvíjať. Znamenalo to nárast pracovníkov, rozšírenie činnosti a vybudovanie nových objektov,“ spomína Višňovský.

Trpké skúsenosti
V najlepších časoch mala firma Krasplast 300 zamestnancov. V priebehu pätnástich rokov existencie investovala zhruba 60 miliónov korún do stavebných prác a ďalších štyridsať miliónov do nových strojov. Ako hovorí Višňovský, "nič som neprivatizoval, všetko som musel zaplatiť. Bankové úvery vtedy pre podnikateľov neboli dobré“. V roku 2001 založil aj firmu Coba Krasplast, v ktorej sa stal výkonným riaditeľom a podielnikom. Spoločnosť doteraz vyrába plastové profily a hadičky z mäkkého PVC. Ročný obrat má 180 miliónov korún a zamestnáva okolo stovky ľudí. Neskôr sa však veci zmenili a Višňovský sa nedohodol s väčšinovým majiteľom firmy - anglickou spoločnosťou Coba Plastics, pretože nesúhlasil s navrhovanou koncepciou rozvoja spoločnosti, takže jej radšej svoj podiel predal. Rovnako problematické skúsenosti má i s belgickou spoločnosťou Euronyl, ktorá Krasplastu dodnes dlhuje peniaze. Zbytočne to komplikuje vzťahy s ďalšími obchodnými partnermi.

Recyklácia plastov
Po skúsenostiach so zahraničnými investormi Višňovský výrobu v Krasplaste rozšíril. Pustil sa do recyklácie plastov a využitia materiálu hlavne zo sedačiek. V Hornom Badíne pri Krupine okrem toho vybudoval prevádzku na výrobu zatepľovacích panelov. Podľa predbežných skúšok sú panely mimoriadne odolné proti teplu a hluku. Sú lepšie ako doteraz používaný polystyrén a minerálna vata. "So sériovou výrobou chceme začať v júli alebo auguste. Za predpokladu, že bude schválená norma na ministerstve životného prostredia a Recyklačný fond nám pridelí odsúhlasené finančné prostriedky na tento rok,“ zdôrazňuje šéf firmy. V Hornom Badíne spracúvajú aj plasty získané pri likvidácii starých áut. V Krasňanoch zase z plastov vyrábajú fólie pre automobilový priemysel a zo zvyškového plastového materiálu produkujú dlažbu a krytinu pre stavebníctvo.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 04:06