StoryEditor

Tempo má byť primerané

Kríza v strojárstve v deväťdesiatych rokoch prinútila odborníkov uvažovať o možnostiach ďalšieho smerovania odvetvia. Nedostatok finančných prostriedkov na investície do výroby podmienil aj vznik spoločnosti IMC Slovakia (Industrial Marketing & Cooperation) so sídlom v Považskej Bystrici. "Keďže som nemal dostatočný kapitál na prevádzkovanie strojárskej firmy, založil som v roku 1995 marketingovú spoločnosť," spomína na začiatky jej zakladateľ Jaroslav Ďurkovský.
Od poradenstva k výrobe
Vďaka rastúcej sieti obchodných kontaktov s klientmi zo západnej Európy sa onedlho ukázala nevyhnutnosť rozšíriť podnikanie firmy o ďalšie činnosti, a tak sa IMC Slovakia v roku 1999 pretransformovala na výrobnú a obchodnú spoločnosť. Míľnikom novej éry v krátkej histórii spoločnosti bolo vybudovanie vlastného areálu. Ten v súčasnosti tvorí niekoľko výrobných hál s celkovou plochou približne desaťtisíc štvorcových metrov.
Dnes sa IMC zameriava na produkciu strojných súčiastok, montážnych skupín a kompletných strojov zhotovených na zákazku. Strojárske výrobky sa dodávajú najmä veľkým nadnárodným spoločnostiam, ktoré ich finalizujú. "Našou konkurenčnou výhodou je kvalita, spoľahlivosť dodávok, flexibilita, ale aj jazyková zdatnosť zamestnancov," vymenúva Ďurkovský prednosti firmy. Prosperita ich odberateľov má na nich veľký vplyv. Dlhoročne spolupracujú napríklad aj s holandskou spoločnosťou Rademaker, ktorá teraz buduje veľkokapacitnú výrobnú halu v blízkosti areálu IMC.
Bez peňazí to nejde
Na prosperitu a napredovanie v oblasti strojárskej výroby je zväčša potrebná podpora silnej a stabilnej banky. IMC Slovakia od svojho vzniku spolupracuje s finančným partnerom -- Slovenskou sporiteľňou. "Zo začiatku sme využívali iba platobný styk prostredníctvom našich účtov v banke. V súčasnosti používame elektronické bankovníctvo, dealing (obchodovanie na devízových a peňažných trhoch - pozn. red.), zabezpečovacie nástroje volatility koruny (ochrana pred kolísaním kurzu koruny - pozn. red.) a rôzne formy úverov a lízingu. Pracovníci sporiteľne nám neraz boli nápomocní cennými informáciami pri rokovaniach alebo na odborných seminároch," hovorí o spolupráci Ďurkovský.
Pomalý rozvoj -- rýchly pád
Je veľmi dôležité, aby tempo vývoja každej spoločnosti zostalo na udržateľnej úrovni. "Podnikanie je ako jazda na bicykli. Príliš pomalé tempo môže spôsobiť pád, a príliš rýchle zasa nehodu. Týmto sa riadime a zatiaľ spoločnosť neustále rastie," konštatuje Ďurkovský. Pre firmu vidí stále veľké možnosti rozvoja. Pôvodný medziročný rast obratu spoločnosti, ktorý sa v minulosti pohyboval medzi 50 až 100 percentami, sa im podarilo stabilizovať na úrovni 15 až 20 percent.
Podobne ako v kysuckom či v iných regiónoch, aj na Považí už začínajú pociťovať nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, spôsobený rozvojom priemyslu. To núti obchodné a výrobné spoločnosti k väčšej starostlivosti o kvalitných pracovníkov. "Práve motivovaní zamestnanci nám pomáhajú udržať vo firme kvalitu a napredovanie," dodáva šéf.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:10