StoryEditor

Naše drevo má úspech i v Maďarsku

02.11.2008, 23:00

Spracovanie ihličnatej guľatiny a výroba stavebného a konštrukčného reziva, ako sú dosky, hranoly, laty či fošne, sú hlavným výrobným programom spoločnosti PRP Veľký Krtíš. Za 14 rokov sa dokázala vypracovať medzi slovenskú špičku - v súčasnosti je u nás druhým najväčším spracovateľom dreva.

Skromné začiatky
Firma pôsobí na slovenskom trhu od roku 1994. Začínala s dvanástimi zamestnancami, v začiatkoch spracúvala len zanedbateľné množstvo drevnej hmoty. Výraznejší posun nastal v roku 1998 vstupom nových spoločníkov. "V tom čase na trhu so stavebným rezivom chýbali firmy so stabilným zázemím, napriek tomu, že dopyt po rezive prevyšoval ponuku. Strategická poloha pri maďarských hraniciach sto kilometrov od Budapešti a navyše v blízkosti železnice bola ďalším rozhodujúcim faktorom,“ hovorí konateľ spoločnosti Jozef Tamás. Firma sa tak mohla zamerať bez významných dodatočných nákladov nielen na slovenský, ale aj maďarský trh.

Dôraz na kvalifikáciu
Podľa Tamása je v súčasnosti problémom drevospracujúceho priemyslu nedostatok kvalifikovaných a zodpovedných pracovníkov. "Píl, ktoré využívajú plne automatizované linky na spracovanie dreva, je málo, preto nie je na Slovensku dostatok tých, ktorí vedia tieto stroje ovládať. Rozhodli sme sa to vyriešiť pravidelnými školeniami zamestnancov a vytváraním vlastných špecialistov,“ vysvetľuje Tamás. Bezproblémové fungovanie drevárskych spoločností závisí aj od plynulých dodávok surovín. Primárnou snahou PRP bolo preto zabezpečiť dostatok drevnej hmoty a pravidelnosť dodávok. Aj na základe korektných obchodných vzťahov a dobrej platobnej disciplíny dosiahla firma uzatvorenie dlhodobých zmlúv na dodávky surovín, vďaka čomu ju neovplyvňujú výkyvy na trhu s drevom.

Moderné technológie
V porovnaní s konkurenciou vyniká veľkokrtíšska firma najmä variabilnosťou výrobkov. Ako vysvetľuje Tamás, "porezový plán je možné prispôsobiť požiadavkám zákazníka a dodávať aj netypizované výrobky priamo podľa zákazky klienta. Našou prednosťou sú krátke dodacie lehoty a stabilita dodávok“.
Za úspechom firmy sú aj moderné technológie. "Väčšina menších spracovateľov dreva totiž ešte stále používa zastarané zariadenia s vysokým podielom manuálnej práce,“ hovorí Slavomír Dyma, vedúci výroby spoločnosti PRP. V porovnaní s nimi prešla veľkokrtíšska prevádzka za posledných päť rokov rozsiahlou modernizáciou a využíva najmodernejšie technológie na spracovanie dreva. Celá výroba od elektronickej prebierky drevnej hmoty až po porez je plne automatizovaná, čo sa odráža na kvalite finálnych výrobkov.
Pri modernizácii výroby zohrala významnú úlohu Slovenská sporiteľňa. "Bola jednou z prvých bánk, ktorá nemala obavy financovať zámery relatívne malej spoločnosti modernizovať výrobu. Aj keď šlo o investíciu vo veľkom rozsahu, a to ešte v oblasti drevospracujúceho priemyslu, čo nie je bežné,“ tvrdí Tamás.

Plány do budúcnosti
V súčasnosti zamestnáva PRP viac ako 120 zamestnancov. Ani toto číslo však pravdepodobne nebude konečné, lebo plánujú dobudovať sušiarne reziva, hobľovacie centrum, ako aj zamerať sa na výrobu plošného a vrstveného lepeného dreva. PRP chce pre slovenských a maďarských zákazníkov zabezpečiť kompletnú ponuku nielen stavebného reziva, ale aj polotovarov pre nábytkársky priemysel.
Pri nových investíciách sa firma chystá opäť spolupracovať so Slovenskou sporiteľňou. Ako hovorí relationship manažér Obchodného centra Slovenskej sporiteľne v Banskej Bystrici Ľubomír Mihálik, "spoločnosť PRP sa dokázala vďaka dobrému podnikateľskému zámeru vypracovať na špičku v odbore. Boli sme pri jej začiatkoch, postupnom raste a chceme byť aj pri jej ďalších podnikateľských aktivitách.“

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:04