StoryEditor

Euromešec nás má "naštartovať"

23.07.2008, 00:00

Okrem bánk, ktoré očakávajú v januári zvýšený nápor výmenychtivých občanov, čaká po dni E neľahká úloha aj obchodníkov. Počas prvých šestnástich dní roku 2009 musia zobrať od zákazníkov koruny, vydávať im však už budú v eurách. K úspešnej výmene korún im má pomôcť najmä dostatočné predzásobenie sa novou menou, na ktorom spolupracujú s bankami. Ľuďom by mali pomôcť štartovacie balíčky s euromincami, ktoré si budú môcť kúpiť. Branislav Sušila, špecialista na euro zo spoločnosti PricewaterhouseCoopers, hovorí, že na základe skúseností z iných krajín môžeme predpokladať, že samotná výmena platidiel prebehne rýchlo. Po 16. januári sa tak s korunami stretneme zrejme už iba v bankách pri ich výmene za euro.
Banky vám peniaze vymenia zadarmo
Peňažné ústavy budúci rok načas zmenia svoju filozofiu a za výmenu korún za eurá nebudú účtovať žiadne poplatky. Generálny zákon im ich totiž prikazuje zamieňať bez poplatku - euromince pol roka a bankovky do konca roku 2009. Po tomto dátume bude zadarmo vymieňať koruny za eurá len Národná banka - mince do roku 2013, bankovky dokonca neobmedzene. Ak teda pri veľkom upratovaní v roku 2015 narazíte na štós slovenských bankoviek, ukrytý kdesi pod kobercom, Národná banka vám ich zamení.
V súvislosti s očakávaným náporom za bankovými priehradkami, banky dočasne personálne posilnia svoje kontaktné miesta. Viaceré z nich sú pripravené otvoriť svoje pobočky aj prvého januára, keď bývajú obvykle zatvorené.
Jednou z dôležitých úloh bánk je aj spolupráca s podnikateľskou sférou pri predzásobení sa novou menou. Podnikatelia budú zásoby potrebovať, aby dokázali vydávať eurá, zatiaľ čo ľudia im budú platiť v korunách.
Obchody sa môžu zmeniť na zmenárne
Obchodníkov čakajú v prvých dňoch roka ťažké chvíle. Počas duálneho obehu (do 16. januára), keď budú v obehu obe meny, sa môžu stať neoficiálnymi zmenárňami. Takéto tendencie boli vo viacerých krajinách, ktoré prijali euro. V súvislosti s tým sa objavili úvahy, že niektorí obchodníci svoje prevádzky radšej ani neotvoria. Potvrdzujú to aj slová Branislava Sušilu z PricewaterhouseCoopers. "V súvislosti s prechodom na euro máme isté indície, že niektoré firmy môžu skutočne svoje prevádzky zatvoriť, prípadne obmedziť poskytované služby.“ Ako typický príklad uvádza obmedzenia rozvozu tovaru do domácností s platbou na mieste. Sušila sa však nedomnieva, že to bude veľmi rozšírená prax. "Obchodníkov totiž pred zneužitím ako zmenárne chráni aj zákon o prechode na menu euro.“ Ten napríklad hovorí, že obchodníci nemusia akceptovať platbu v korunách, ak je hodnota použitej bankovky štyrikrát vyššia ako hodnota kupovaného tovaru či služby.
Riešením pre obchodníkov je však najmä dostatočné predzásobenie sa novou menou. V prípade, že to zanedbajú, vidí Branislav Sušila viacero možných riešení. Výber závisí od toho, ako intenzívne nepredzásobený podnikateľ narába s hotovosťou. "U niektorých postačí, ak eurá získajú v banke výmenou za koruny.“ Tým, ktorých biznis je náročný na prácu s hotovosťou, odporúča čo najskôr sa skontaktovať s bankou a pokúsiť sa nájsť alternatívne riešenie.
Predstavitelia bánk tvrdia, že sú na takéto prípady pripravené. Jana Matúšová, špecialistka na euro v Unicredit Bank, hovorí, že s takým scenárom počítali a podľa toho aj nastavili predzásobenie sa banky. Aby to peňažné domy zábudlivcom či tým, ktorí skrátka neodhadli situáciu, uľahčili, viaceré banky otvoria aj počas voľných dní nasledujúcich po Novom roku. Podnikatelia však môžu naraziť na množstevné či dokonca úplné obmedzenia pri výbere eur, upozorňujú viaceré z bánk. Bez problémov im však zamenia hotovosť za hotovosť. Zároveň tvrdia, že sú pripravené na krízové situácie a sú ich schopné operatívne riešiť.
Ľudia to nebudú mať ťažké
Zrejme najľahšie to budú mať pri konverzii obyčajní ľudia. Štát im chce pomôcť určitým množstvom hotovosti v novej mene, na strane druhej sa im snaží uľahčiť orientáciu v cenách, ktoré budú odrazu viac ako tridsaťkrát "nižšie“.
K predzásobeniu bežných ľudí budú slúžiť tzv. štartovacie balíčky v hodnote 500 korún, v ktorých budú iba eurá. V 1,2 milióna balíčkoch sa bude nachádzať celkovo 45 mincí rôznej hodnoty. "Predávať sa budú od prvého decembra v bankách, na poštách a v Národnej banke,“ hovorí Jana Kováčová z NBS.
Ľuďom by mali k zorientovaniu sa okrem prebiehajúcej kampane pomôcť aj kalkulačky s predprogramovaným konverzným kurzom. Ide o tzv. eurokalkulačky. "Eurokalkulačky budú súčasťou zásielky do domácností v novembri tohto roku,“ hovorí Kováčová. Eurokalkulačka bude ceny zaokrúhľovať na dve desatinné miesta podľa klasických aritmetických pravidiel, tak ako to určuje generálny zákon o eure. Týmto spôsobom sa budú ľuďom zaokrúhľovať aj peniaze pri výmene korún za eurá.

Dôležité termíny
- v novembri prídu do každej domácnosti balíčky, ktoré ľudí oboznámia s eurom, ich súčasťou bude eurokalkulačka
- od 1. decembra sa budú v bankách, na poštách a v NBS predávať štartovacie balíčky s euromincami
- obchodníci prijímajú koruny do 16. januára, vydávajú v eurách
- banky zadarmo vymieňajú koruny do 30. júna
- Národa banka prijíma mince do roku 2013, bankovky neobmedzene dlho
- pri výmene sa koruny prepočítajú konverzným kurzom a zaokrúhlia na dve desatinné miesta

Prečítajte si aj:
S eurom vaše úverové dlhy v banke neporastú

Pri úverových produktoch banka automaticky a bezplatne prepočíta hodnoty konverzným kurzom. Zmluvná dokumentácia a čísla úverov zostávajú nezmenené, zmení sa len výška úveru, splátok a iných údajov na eurové hodnoty. Výška samotného dlhu sa nezmení. O prepočítanej výške úverového limitu či jeho zostatku budú banky svojich klientov informovať v koncoročných výpisoch.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Faux paux zo Slovinska sa nezopakuje

Mnohí si zaiste spomenú na slovinského ministra financií Andreja Bajuka, ktorý v prvých minútach roku 2007 kráčal k bankomatu vytiahnuť prvú eurobankovku v krajine. S veľkou pompou, za sprievodu perepúte novinárov sa dostavil k bankomatu. Čo sa však nestalo? Bankomat mu peniaze nevydal a sklamaný minister sa musel za letmých úškrnov zúčastnených odobrať k inému. Ten sa už našťastie umúdril a očakávanú bankovku mu vydal.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Za výber v cudzine zaplatíte menej

Po prechode na euro nás okrem iného čakajú aj zmeny spojené s používaním našich platobných kariet. Najpodstatnejšou skutočnosťou, na ktorú v súvislosti s kartami a eurom upozorňujú všetky banky, je to, že si svoju kartu nemusíte vymeniť za novú. Hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer podotýka, že podľa skúseností z krajín, ktoré prešli konverziou, by sa mal zvýšiť záujem klientov o využívanie platobných kariet. „Ľuďom totiž oťažejú peňaženky kvôli väčšiemu počtu ťažších euromincí“, vysvetľuje. Slovenská sporiteľňa sa v tejto súvislosti rozhodla znížiť poplatky za výber, aby tak motivovala klientov využívať tieto služby vo vyššej miere.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Fondy budú mať prestávku

Aj hodnota podielu v podielovom fonde bude musieť byť zobrazená duálne. Ako budú o tom informovaní podielnici? „Podielnici budú duálne informovaní o cenníku, vo výpisoch z účtov podielnika minimálne o počiatočnom a konečnom stave, ak sa tento na výpise uvádza. Okrem toho budú duálne aj výpisy z osobitnej evidencie. V zozname podielnikov, ktorý obsahuje aj hodnotu majetku vedeného správcovskou spoločnosťou, bude duálne zobrazený minimálne počiatočný a konečný stav,“ vysvetľuje Martina Slodičková, projektová manažérka pre euro Slovenskej bankovej asociácie.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Ľudia si budú robiť zásoby potravín

Šesť z desiatich Slovákov si chce pred prijatím spoločnej Európskej meny v januári budúceho roka kúpiť do zásoby potraviny a nápoje. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Hospodárske noviny uskutočnila na konci marca tohto roka prieskumná agentúra GfK. Preferencie obyvateľov Slovenska podľa pohlavia sa v tomto ukazovateli príliš nelíšia.
Jedlo a nápoje si plánuje do zásoby nakúpiť takmer 60 percent oslovených mužov vo veku od 15 rokov a 63 percent žien.

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 05:17