StoryEditor

Kartonáže zo Vzoru Zvolen

25.01.2009, 23:00
Autor:
(kas)(kas)

V seriáli HN hľadáme pôvodné slovenské výrobky.
V dobe, keď nás zaplavujú zahraničné výrobky akéhokoľvek druhu, je domáci výrobca skôr príjemnou výnimkou. Napriek spoločenským, kapitálovým aj výrobným zmenám sa na trhu udržala aj spoločnosť Vzor Zvolen, ktorá píše svoju históriu už 61 rokov. Spoločnosť vznikla ako výrobné družstvo v roku 1945 v Banskej Bystrici pod názvom Robotodev a v roku 1962 dostala názov, ktorý jej zostal dodnes. Výrobné družstvo Zvolen má takmer 600 zamestnancov, čím sa radí medzi súčasných najvýznamnejších zamestnávateľov stredného Slovenska.

Po viacerých zmenách došlo aj k preorientovaniu produkcie na výrobu pánskych nohavíc a sídlo firmy sa presťahovalo do priestorov vlastnej novopostavenej budovy vo Zvolene. Prvá kartonážna výroba sa začala v roku 1964, keď družstvo v Detve rozšírilo svoje aktivity o výrobu hračiek z polyuretánu a molitanu. O tri roky neskôr zaradila spoločnosť novú kartonážnu výrobu ako náhradu za výrobu hračiek. Od konca 80. rokov sa sortiment ustálil do súčasnej podoby a pod názvom Vzor výrobné družstvo Zvolen vyrába pracovné a profesijné oblečenie, dámsku konfekciu, obaly z kartónu a lepenky pre priemyselné balenie, ako aj luxusné darčekové obaly. Medzi najúspešnejšie produkty patria rôzne prepravné ochranné škatule, skladačky a mriežky určené na balenie potravín, pre strojársky, nábytkársky, automobilový, elektrotechnický, chemický a spotrebný priemysel.

Päť výrobných družstiev, okrem Zvolena aj v Detve a Brezne, s obratom vyše 5,5 milióna eur vyprodukuje 700-tisíc kusov výrobkov za rok. Až 70 percent smeruje do únie. Darčekové obaly a kazety majú menší podiel na vývoze ako konfekcia, a preto sa realizujú prevažne na domácom trhu. Cieľovými krajinami pre export sú Nemecko, Belgicko, Holandsko, Rakúsko a Česko. Všetky produkty bez ohľadu na cieľový trh sú rovnaké z pohľadu kvality spracovania aj použitých materiálov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 09:33