StoryEditor

Luxus na plážach a história v mestách

15.06.2007, 00:00

Ak túžite po africkej exotike a európskej bezpečnosti, nemôžete si vybrať lepšie ako Tunisko. Štát ležiaci oproti talianskej Sicílii a vzdialený len pár hodín letu ponúka stovky kilometrov nádherných bielych pláží a horúce slnko bez dažďa. Nehovoriac o starobylých mestách s neopakovateľným Kartágom, ktoré v minulosti patrilo k najmocnejším súperom antického Ríma. Osobitý kolorit tejto bývalej francúzskej kolónie podčiarkujú nabielo omietnuté domy s plochými strechami a vôňa šafranu. Ten z Douzu patrí k najcennejším koreniam na svete, keďže z 5-tisíc rastlín sa získa necelých 30 gramov korenia.
Raj milovníkov histórie
Zrúcaniny starovekého Kartága s amfiteátrom, obetišťom, puntským prístavom či Antóniovými kúpeľmi, ktoré Rimania po porážke zasypali soľou, sa oplatí vidieť počas celého roka. V letných mesiacoch sa však v amfiteátri konajú zaujímavé kultúrne festivaly. Cestovateľ a šéf Bubo Travel Agency Ľuboš Fellner odporúča návštevu najstaršieho minaretu na svete vo významnom moslimskom centre Kairouane. "Dlho som tam stál a pozeral naň. Prvý je iba jeden," hovorí Fellner. Milovníci histórie a architektúry by si nemali nechať ujsť tiež nekropolu s púnskym mestom v Kerkuáne, druhé najväčšieho koloseum po rímskom v El Jem či bývalé rímske sídlo postavené z kameňa vo farbe karamelu Dougga.
Luxus najvyššej kvality
Spisovatelia Gustave Flaubert, Oscar Wilde, Guy de Maupassant či herečka Sophia Lorenová. To je iba niekoľko slávnych mien, ktorým učarovala bývalý rybárska dedina Hammamet -- mestské letovisko s elegantnými hotelmi a vôňou eukalyptov. Asi desať kilometrov odtiaľ sa nachádza najmodernejšie tuniské letovisko Yasmine Hammamet s vyše štyridsiatkou luxusných hotelov, rezidencií a víl. Na svoje si prídu milovníci vodných športov, golfu či nočného života.
Tajomný Berberi
Veľkým lákadlom pre turistov sú obydlia Berberov -- pôvodných obyvateľov Afriky. Svoje obydlia si totiž stavali hlboko v zemi, pretože je tam stabilnejšia teplota ako na povrchu. Ďalším dôvodom bola bezpečnosť. Berberské domy sú podobné tým našim -- čisté, s bielymi stenami, nábytkom či obrázkami na stenách. Najzaujímavejšie príklady berberskej architektúry možno vidieť na juhu Tuniska v okolí Matmata a Tataouine.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 16:46