StoryEditor

18.V Rakúsku technický preukaz nestačí

15.08.2007, 00:00

Do južných dovolenkových krajín často musíte prechádzať cez Rakúsko. Ak vám pri kontrole technického stavu vozidla zistia nedostatky, dostanete pokutu, v horšom prípade vám aj odoberú ŠPZ. Nespoliehajte sa na platnú kontrolu vykonanú v SR, ktorú máte zapísanú v technickom preukaze -- v Rakúsku rozhoduje skutočný stav vozidla.
Priťažujúca okolnosť
Povolená hladina alkoholu v krvi je 0,5 promile. V prípade dopravnej nehody je však jeho zistenie priťažujúcou okolnosťou aj u vodiča, ktorý nehodu nespôsobil. Absolvovanie dychovej skúšky nie je povinné, ak ju odmietnete, musíte sa podrobiť "alkomattestu"
Deti do 14 rokov alebo nižšie ako 1,50 metra, musia sedieť v autosedačke. Podobne ako na Slovensku aj v Rakúsku je povinnou výbavou reflexná vesta. Vodič je povinný ju použiť pri každom opustení vozidla na diaľnici vrátane krajnice a tiež pri inštalovaní výstražného trojuholníka na obyčajnej ceste mimo obce. Za nepoužitie vám hrozí pokuta 14 eur (469 korún). Pokuty sa v Rakúsku pohybujú od 21 eur (704 korún) do 72 eur (2 414 korún), ojedinelé až do 2 180 eur (73 093 korún).
Pri zranení vždy volajte políciu
Ak privoláte políciu k dopravnej nehode, zaplatíte 36 eur (1 207 korún). Slovenské zastupiteľstvo ju však odporúča privolať ku každej dopravnej nehode. V prípade zranenia osôb je potrebné vždy privolať políciu, aj keď si to zranený neželá. V opačnom prípade vám totiž hrozí obvinenie z neposkytnutia pomoci a úteku vodiča z miesta dopravnej nehody.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 06:47