StoryEditor

Duálne ceny už zobrazujú aj vodárne

20.08.2008, 00:00

Medzi spoločnosťami, ktoré musia zobrazovať ceny v korunách aj v eurách, sú aj vodárenské spoločnosti, ktoré do domácností a firiem dodávajú pitnú vodu a odvádzajú z nich použitú vodu. Rovnako ako ostatní účastníci trhu musia sa riadiť generálnym zákonom o prijatí eura a príslušnými vyhláškami zodpovedných ministerstiev. Táto legislatíva im od 24. augusta tohto roku prikazuje zobrazovať všetky platby, ktoré im platia ich zákazníci, v oboch spomínaných menách. Do nového roku je suma v eurách iba informatívna, od nového roku bude túto funkciu plniť suma v korunách. Informatívne vyobrazovanie druhej meny má ľuďom pomôcť dostať ceny takpovediac "do krvi“. Ľudia si tak dokážu lepšie uvedomiť a zapamätať vzájomné pomery týchto dvoch mien.
Nové faktúry od augusta
S duálnym vyobrazovaním cien začali všetky oslovené vodárenské spoločnosti. Podľa hovorcu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Zenona Miklu sa môžu ich zákazníci stretnúť s faktúrami, kde nájdu ceny v oboch menách, od piateho augusta. Jozef Vrábel, vedúci kancelárie Predstavenstva Severoslovenských vodární a kanalizácií, hovorí, že ich spoločnosť rozposielala faktúry s duálnymi cenami už od samého začiatku mesiaca. Zákazníci v Banskobystrickom kraji dostali svoje vyúčtovania s obomi vyobrazenými menami po ôsmom auguste, teda skôr, ako určuje zákon.
Rozdiely vo faktúrach nie sú veľké
Na samotných tlačivách nedošlo k významným zmenám. Podľa Miklu z Bratislavských vodární sa do faktúry iba doplnil jeden riadok. Slavomíra Vogelová, hovorkyňa Stredoslovenskej vodárenskej a prevádzkovej spoločnosti, hovorí, že "na nových faktúrach bude duálne zobrazená výsledná suma faktúry, ktorú má zákazník zaplatiť“. Rozdiel medzi menami je na faktúrach tejto spoločnosti zvýraznený typom a veľkosťou písma. Na ich faktúre bude tiež uvedený konverzný kurz. Duálne sú na faktúrach vyobrazené aj informatívne jednotkové ceny vodného a stočného.
Spôsob zaokrúhľovania
Pri zaokrúhľovaní po prepočítaní súm vodného a stočného konverzným kurzom sa vychádza z klasických aritmetických pravidiel. Rozdiel je však v zaokrúhľovaní jednotkových cien a samotnej výslednej sumy. Jednotkové ceny sú zaokrúhľované na štyri desatinné miesta, výsledná suma na faktúre sa zaokrúhľuje na jeden eurocent, to znamená na dve desatinné miesta. Suma zaokrúhlená na štyri desatinné miesta by sa totiž nedala zaplatiť.
Infolinky zatiaľ nápor nezaznamenali
Každá z oslovených spoločností prevádzkuje infolinku, na ktorej sa ich zákazníci môžu informovať o všetkom, čo súvisí s ich faktúrami či odberom vody. Predstavitelia vodární sa zhodujú, že nápor klientov na tieto ich klientske linky dosiaľ nenastal, očakávajú ho však koncom starého a začiatkom nového roka, ako sa bude približovať menová konverzia.

Kontakty na vodárenské spoločnosti
Bratislavská vodárenská spoločnosť
0850 123 122
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
www.bvsas.sk

Podtatranská vodárenská spoločnosť, a. s.
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. - Poprad
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. - Spišská Nová Ves
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. - Stará Ľubovňa
www.pvsas.sk

Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť
0850 111 234
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
www.stvps.sk

Severoslovenské vodárne a kanalizácie
www.sevak.sk
Napísať vodárňam sa dá z ich internetovej stránky
Telefónne čísla na jednotlivé kontaktné centrá v okresoch sa dozviete na internetovej stránke

Trenčianske vodárne a kanalizácie
www.tvkas.sk
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
+421 32 640 09 70

Východoslovenská vodárenská spoločnosť
www.vvs-as.sk
Telefónne čísla na jednotlivé kontaktné centrá v okresoch sa dozviete na internetovej stránke

Trnavská vodárenská spoločnosť
www.tavos-as.sk
Telefónne čísla na jednotlivé kontaktné centrá v okresoch sa dozviete na internetovej stránke

Vodárne a kanalizácie mesta Komárno
www.komvak.sk
035 7722277

Západoslovenská vodárenská spoločnosť
www.zsvs.sk
telefónne čísla na jednotlivé kontaktné centrá v okresoch sa dozviete na internetovej stránke

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:45