StoryEditor

Za výber v cudzine zaplatíte menej

23.07.2008, 00:00

Po prechode na euro nás okrem iného čakajú aj zmeny spojené s používaním našich platobných kariet. Najpodstatnejšou skutočnosťou, na ktorú v súvislosti s kartami a eurom upozorňujú všetky banky, je to, že si svoju kartu nemusíte vymeniť za novú. Hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer podotýka, že podľa skúseností z krajín, ktoré prešli konverziou, by sa mal zvýšiť záujem klientov o využívanie platobných kariet. "Ľuďom totiž oťažejú peňaženky kvôli väčšiemu počtu ťažších euromincí", vysvetľuje. Slovenská sporiteľňa sa v tejto súvislosti rozhodla znížiť poplatky za výber, aby tak motivovala klientov využívať tieto služby vo vyššej miere.
Zaokrúhľovať sa bude rôzne
Hoci prechod na euro nemá na samotné platobné karty vplyv, určité zmeny nastanú vplyvom prepočtu. Prepočítané položky sa totiž musia zaokrúhliť tak, ako to určuje zákon. Ide napríklad o úroky, účtovné položky, ale aj limity na výber z bankomatu.
"Poplatok za účtovnú položku sa nezmení, pričom sa tak ako všetky ostatné poplatky prepočíta konverzným kurzom a zaokrúhli na dve desatinné miesta," uvádza hovorca Tatra banky Boris Gandel. Zaokrúhľovanie týchto položiek určuje generálny zákon. Ako príklad uvádza automatizovanú účtovnú položku, ktorá je v Tatra banke tri koruny, po prepočte a zaokrúhlení bude stáť desať eurocentov. Tento istý postup budú banky uplatňovať aj pri prepočítavaní a zaokrúhľovaní úverových rámcov na kreditných kartách či úrokoch pri debete.
Limit karty a zaokrúhľovanie
Špecialistka na euro v UniCredit banke Jana Matúšová upozorňuje aj na zaokrúhľovanie limitu na výber kartou. Samotné limity nemajú vplyv na to, koľko zaplatíte za nejakú službu, len na to, koľko sa vám podarí vybrať z bankomatu v priebehu jediného dňa. Pre ilustráciu uvádza príklad. Ak máte limit nastavený na 20- tisíc korún, po vydelení konverzným kurzom dostanete číslo 663,8783. To sa zaokrúhli na jedno celé euro, v tomto prípade 664. Tie si však nemôžete vybrať celé, nakoľko štyri eurá sú v dispozícii len v minciach. Na tento problém plánuje reagovať Poštová banka. Jej hovorkyňa Hana Šimková hovorí, že kvôli prehľadnosti plánujú výšku limitov upraviť na okrúhle čísla. Povedzme, že spomínaných 664 eur by mohlo byť zaokrúhlených na 670 euro, tak, aby ste mohli svoj limit vyčerpať celý.
V zahraničí zaplatíte menej
Jednou z najvýznamnejších zmien, na ktoré sa môžu klienti slovenských bánk tešiť v novom roku, je výrazné zníženie poplatkov za výber v bankomatoch členských krajín eurozóny. Podľa Eleny Kohútikovej, špecialistky na euro vo VÚB, spadnú ceny z dnešných 150 až 180 korún za výber na 30 až 40 korún. Rovnako zaplatíte za výber v bankomate inej banky na Slovensku. Takéto zníženie avizujú aj ostatné oslovené banky.
Cezhraničné platby sa zjednotia
Podľa hovorcu Dexia banky zostávajú cezhraničné platby pri prechode na euro takmer bezo zmeny. Výnimkou je zjednotenie poplatkov za osobitne regulované cezhraničné prevody do 50-tisíc eur v rámci krajín Európskej únie s poplatkami za tuzemské prevody. Po zavedení eura budú tieto prevodné príkazy považované za tuzemské, a tak sa znížia poplatky za ich realizáciu na úroveň poplatkov za tuzemské prevodné príkazy.
Miroslava Pagáčová z Istrobanky tvrdí, že zahraničný platobný styk bude po prvom januári rýchlejší a flexibilnejší.
Slovenská sporiteľňa pripravuje úpravu poplatkov za výber hotovosti platobnou kartou tak, aby bol rovnaký v bankomatoch na Slovensku i v krajinách eurozóny. "V prípade, že sa transakcia uskutoční v eurozóne, nebude sa prepočítavať, ale zaúčtuje sa na účet klienta v eurách. Ak sa transakcia uskutoční mimo eurozóny, prepočíta sa rovnako ako doteraz cez kartovú spoločnosť a banku," upresňuje hovorca banky Štefan Frimmer.

Platobné karty a euro
- Položky, ktoré platíte, sa zaokrúhlia na dve desatinné miesta
- Úroky a úverové rámce pri kreditných kartách sa zaokrúhlia na celý eurocent
- Poplatky za výber v bankomatoch eurozóny klesnú na úroveň poplatku za výber v konkurenčnej banke
- Limity na výber kartou sa môžu zaokrúhliť tak, aby ste ich mohli vyčerpať

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 13:10