StoryEditor

Kúpa auta sa od apríla na území únie zjednodušila

18.05.2009, 00:00

Nakupovanie áut pre občanov únie je už jednoduchšie. V minulosti totiž mnohých Európanov od kúpy nového vozidla odrádzali administratívne prekážky medzi jednotlivými krajinami.

Formality by mal zjednodušiť takzvaný certifikát súladu schválený Európskou komisiou. Doklad bude platiť na všetky nové autá, ktorých typ schváli komisia po 29. apríli. Spomínaný certifikát tak bude potrebný ku každému novému vozidlu pri jeho registrácii, nech je to v ktorejkoľvek členskej krajine.

"Odteraz majú občania menej papierovačiek a procedúr, ktoré sú nevyhnutné, aby si kúpili nové auto v niektorom zo štátov EÚ," povedal podpredseda Európskej komisie Günter Verheugen.

Certifikát súhlasu je administratívny dokument, ktorý dáva výrobca kupujúcemu. Dokladuje ním, že vozidlo spĺňa všetky technické požiadavky a môže sa predávať všade na území únie. "Dnes podľa novej smernice je predávajúci členského štátu EU pri predaji vozidla povinný dodať aj CoC cerifikát. My tieto certifikáty podľa našich zákonov vydávame pri každom predaji vozidla. Teda nám táto smernica neprináša žiadnu zmenu," povedala Silvia Tajblíková z Kia Motor Sales Slovensko. Zmena to nie je ani pre Renault. "Každý klient, ktorý doteraz chcel CoC, ho dostal bez problémov," uviedla Jana Rajcová z Renault Slovensko.

Uvedený dokument má svoj pôvod už v roku 1993, keď ho začali vydávať prvý raz, ale len vtedy, ak to vyžadovali zákony toho-ktorého štátu, prípadne ak oň požiadal kupujúci. Vďaka certifikátu si dnes zákazník môže vozidlo registrovať kdekoľvek v EÚ. Napríklad občan Francúzska si kúpi nové auto v Nemecku, veľmi jednoducho ho zaregistruje vo Francúzsku vyplnením európskeho certifikátu na príslušnom úrade. Jeho obsahom sú aj údaje o záťaži voči životnému prostrediu, podľa čoho sa určuje výška zdanenia auta.

Európska komisia týmto opatrením zároveň upriamila pozornosť aj na to, aby znížila záťaž výrobcov, týkajúcu sa uchovávania dát.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 16:27