StoryEditor

Rozkolísané obchodovanie na trhu s ropou

04.05.2004, 00:00
Rozkolísané obchodovanie na trhu s ropou, fundamentálne správy ovplyvňujú vývoj cien čierneho zlata v New Yorku

Obchodovanie s ropou a jej derivátmi bolo v priebehu minulého týždňa rozkolísané. Volatilitu trhu ovplyvnili hlavne fundamentálne správy a výraznejší nárast cien limituje len vysoká ponuka ropy združenia OPEC, ktorá v súčasnosti prevyšuje dopyt približne o 2 milióny barelov. V úvode minulého týždňa cena ropy na oboch stranách Atlantiku vzrástla. Podporou pre rast bol neúspešný víkendový teroristický útok na ropný terminál v Basre. Export ropy z juhu Iraku bol síce prerušený len na pár hodín, zvýšili sa však obavy ohľadne stability irackej produkcie. Pod vplyvom týchto správ sa minulý pondelok obchodovalo s ropou a jej derivátmi na newyorskej burze NYMEX v obchodnom pásme 36,55 až 37,15 USD za barel.
Utorková seansa sa niesla v znamení posilňovania sa ropy. Podporou pre čierne zlato boli vyjadrenia prezidenta OPEC-u, ktorý, v dôsledku slabého dolára, naznačil možnosť posunutia referenčného cenového pásma smerom nahor. Cena ropy je nad úrovňou pásma 22 až 28 dolárov za barel už od 2. decembra 2003. Jej cena je v porovnaní s predchádzajúcim rokom vyššia o viac ako 40 % a cena benzínu v USA je na historických maximách. Obchodovanie bolo ovplyvnené aj vyhlásením Saudskej Arábie, ktorá je za ponechanie referenčného pásma organizácie OPEC na súčasnej úrovni. V utorok sa rast ceny zastavil na maximálnej úrovni 37,7 USD za barel, pričom trh zatvoril 17 centov pod touto úrovňou. Napriek tomu ropa dosiahla svoje 5-týždňové maximum.
V stredu 28. apríla sa obchodovanie nieslo v znamení čakania na pravidelnú správu o stave zásob ropy a jej derivátov v USA, ktorá poukázala na nárast zásob ropy a benzínu. S čiernym zlatom sa v stredu obchodovalo v úrovniach od 36,81 do 38,18 USD za barel. Obavy investorov z nedostatku benzínu pred blížiacou sa motoristickou sezónou boli hlavným hnacím motorom pre prudký rast jeho ceny. Zásoby benzínu v USA sú totiž o 2,7 percenta nižšie ako v rovnakom období minulého roka, hoci dopyt po tejto komodite stále rastie. Motoristická sezóna sa v Amerike začína v máji a vrcholí v čase od júna do augusta. Z celkovej produkcie ropy sa približne 10 % používa na výrobu benzínu. Nedostatok benzínu je preto výrazným fundamentom, ktorý môže potiahnuť cenu ropy k novým maximám. Cena benzínu na burze NYMEX sa momentálne pohybuje na najvyššej úrovni od roku 1984, keď sa s ním začalo v New Yorku obchodovať.
Mierny pokles na trhu s ropou nastal vo štvrtok, ale záver týždňa sa opäť niesol v znamení posilňovania a rastu ceny. Júnový futures kontrakt ropy otvoril v piatok 30. apríla na úrovni 37,42 USD za barel a cena sa krátkodobo vyšplhala 3 centy nad technickú úroveň 38 USD. Trh však nemal dosť sily, aby sa nad touto silnou psychologickou hranicou udržal a po poklese trhu sa obchodovanie zastavilo na zatváracej cene 37,38 USD za barel. Z hľadiska ďalšieho vývoja ropného sektora bude dôležitá stredajšia správa o stave zásob ropy a jej derivátov v USA, ktorá pravdepodobne bude smerodajná pre vývoj na trhu v najbližšom období.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 20:17