StoryEditor

Zlato prekonalo magickú hranicu

09.09.2009, 00:00
Cena zlata sa po šiestich mesiacoch vrátila nad tisícdolárovú hranicu.

Žltému kovu pomáha oslabujúca sa americká mena, ale aj strach investorov z hroziacej inflácie. Či sa nad magickou hranicou udrží dlhší čas a siahne si na nové rekordy, nie je zatiaľ isté. Z dlhodobého hľadiska má však žltý kov šancu rásť.

Zlatý lesk
Počas včerajšieho dňa sa jedna trojská unca (31,1 gramu) predávala za 1 007 dolárov. Žltý kov obchodníci vnímajú ako ochranu svojich peňazí pred znehodnotením práve v neistých časoch a v období vyššieho rastu cenovej hladiny. "Keďže vlády vo svete znížili úrokové sadzby a posilnili výdavky na boj proti recesii, tým sa zvýšil nákup zlata ako zaisťovacieho prostriedku proti inflácii a destabilizácii mien,“ konštatuje obchodníčka na finančných trhoch spoločnosti Fimex Capital Jurina Novotná.

Podporou pre žltý kov bolo aj vyjadrenie ministrov financií krajín G20, ktorí zatiaľ neplánujú ustúpiť od masívnej podpory ekonomík.

Neistá budúcnosť
Či sa zlato udrží nad magickou hranicou, však nie je isté. Niektorí analytici sa obávajú, že zdražovanie bolo príliš rýchle. "Zlato si tohto roku pripísalo 14-percentný nárast a je pripravené na deviaty ročný rast,“ hovorí Novotná. Existuje však podľa nej riziko, že špekulatívni investori môžu mať pokušenie z obchodov vystúpiť skôr a predávať.

Podľa analytika spoločnosti CI Komodity Ronalda Ižipa má však z dlhodobého hľadiska zlato šancu na rast. "Od roku 2005 zlato viac ako zdvojnásobilo svoju cenu a potenciál výkonnosti v najbližších rokoch je podobne ohromný,“ konštatuje analytik. Pripomína, že zlato je jediným platidlom, ktoré nestráca hodnotu. "Množstvo zlata je obmedzené a má výborné vlastnosti vhodné na výmenu a skladovanie hodnoty. Preto nie je prekvapením, že v situácii, keď desaťročia bežia tlačiarenské lisy naplno, zlato získava dramaticky na hodnote,“ dodáva.

Od rekordu ďaleko
Hranicu tisíc dolárov za trojskú uncu naposledy zlato prekonalo vo februári tohto roka. V ďalších mesiacoch však cena klesala až k hranici 870 dolárov. Doteraz najdrahší bol tento kov v marci minulého roka, keď sa jedna trojská unca predávala za viac ako 1 033 dolárov

01 - Modified: 2003-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kráľovná polí 02 - Modified: 2003-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odstupné vo V1 03 - Modified: 2003-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najlepší je Lučenec
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 18:40