StoryEditor

Našim bankárom na odmeny nesiahnu

21.09.2009, 00:00

Bankárov na Slovensku sa obmedzovanie odmien pravdepodobne nedotkne. Ich bonusy sú totiž neporovnateľné s bankármi v západnej Európe a Spojených štátoch. Na spoločnom postupe pri obmedzovaní odmien v bankách sa minulý týždeň dohodli lídri krajín Európskej únie a svoju snahu chcú presadiť aj na najbližšom summite G20 v americkom Pittsburghu.

Strop nedosiahnu
Podľa Slovenskej bankovej asociácie nie je otázka stanovenia stropu pri bonusoch  najvyšších manažérov bank na Slovensku a ani v žiadnej stredoeurópskej krajine aktuálna.  "Z informácií, ktoré máme dnes k dispozícii, by bol dosah takéhoto opatrenia na naše banky s najväčšou pravdepodobnosťou bezvýznamný, pretože bonusy bankových manažérov  na Slovensku sú v porovnaní s odmenami bankárov v západnej Európe alebo v USA na neporovnateľne nižšej úrovni," hovorí zástupca výkonného riaditeľa asociácie Vladimír Hrtko. Generálny riaditeľ Tatra banky Igor Vida pripomína, že problém neadekvátne vysokých odmien vznikol hlavne v investičných bankách. "Slovenské banky, naopak, ako jedny z mála, nepotrebujú žiadnu štátnu pomoc, sú zdravé, a tým vytvárajú nevyhnutné predpoklady na zdravý vývoj ekonomiky na Slovensku," dodáva.

Problémové obmedzenie
Regulácia odmien zo strany únie však môže podľa niektorých názorov spôsobiť problémy. "Akákoľvek štátna regulácia v oblasti odmeňovania, či už u nás alebo vo svete, vedie k tomu, že najväčšie manažérske talenty a osobnosti sa presunú do odvetví, kde budú za svoje schopnosti a dosiahnuté výsledky adekvátne odmeňované," hovorí Vida. Bankovníctvo tak podľa neho môže prísť o tie najlepšie mozgy, čo môže mať dosah na zdravý vývoj bánk do budúcnosti. "Hospodársku krízu nemôžu spôsobiť odmeny platené zamestnancom alebo manažérom, rovnako ako žiadna regulácia miezd takúto krízu nevyrieši," vysvetľuje Hrtko.

Neisté pravidlá
Lídri krajín Európskej únie sa na potrebe obmedzovania odmien bankárov zhodli minulý týždeň v Bruseli a túto snahu chcú presadiť aj na najbližšom stretnutí skupiny G20. Na konkrétnom strope pre odmeny sa však zatiaľ nedohodli. Prémie by mali byť napríklad viazané na dlhodobý výkon spoločnosti. "Pokiaľ budú prijaté jednotné pravidlá v celej únii, pravidlá bude rešpektovať aj Slovensko," povedala hovorkyňa Národnej banky Slovenska Jana Kováčová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 05:44