StoryEditor

Boj s tukom stojí stovky eur

10.02.2010, 23:00

Zväčšiť prsia, zmenšiť bruško, vyplniť pery, vyhladiť vrásky a celulitídu - to všetko sa dnes dá, a aj omnoho viac. Treba na to čas, odhodlanie a, samozrejme, financie. Podľa prieskumu GFK medzi obyvateľmi Spojených štátov sa však percento ľudí, ktorí si myslia, že zovňajšok je dôležitý a starajú sa oň, zvyšuje.

Jana si dala odstrániť znamienko na krku, ktoré ju omínalo vždy, keď mala retiazku či rolák. Zistila, že to nie je až taký problém, ako si myslela, a tak pokračovala odstraňovaním znamienok na tvári a chrbte, potom prišli na rad cievky na nohách a druhá brada. Dievčina bola čoraz dokonalejšia, ale pomaly už nerobila nič iné, len plánovala skrášľovacie zákroky a šetrila na ne. Keď prišla za plastickým chirurgom s ďalšou požiadavkou, že nemá správny tvar uší, poslal ju domov. "Pacienti často žiadajú operácie, ktoré sú zbytočné, tvrdí známy český plastický chirurg Roman Kufa, "ale ak si myslím, že pacientka zákrok nepotrebuje, nespravím ho a vysvetlím jej, prečo.“ Operácie nosa, uší, pŕs, brucha, ale aj facelift, labiaplastika (operácia genitálií) či liposukcia sú síce kozmetické, ale predsa len operácie zasahujúce do organizmu, a preto by sa mali robiť len vtedy, keď to má zmysel.
Byť dokonalou je prirodzenou túžbou každej ženy. Preto hľadáme čoraz rýchlejšie a bezbolestnejšie cesty, ako sa zbaviť zbytočného tuku, celulitídy či vrások. A veda nám ich ponúka. Niekedy je až problém vybrať si.

Plastické operácie
Môžu vám nielen zvýšiť sebavedomie, ale zmeniť celý život. Ak si dá baletka zmenšiť nos či skorigovať odstávajúce uši, iste je to namieste. Rovnako ak si dá zväčšiť prsia žena, ktorá mala celý život psychické problémy z plochej hrude. Určite by ich však nemali podstupovať dievčatá mladšie ako 18 rokov ani tie, ktorým by daný zákrok spôsobil zdravotné problémy. Mladé ženy si najčastejšie dávajú odstrániť tuk z brucha či stehien, zväčšiť poprsie, upraviť uši. Starším ženám plastickí chirurgovia najviac operujú poklesnuté viečka, upravujú tvar pŕs, robia facelifting.

Boj s tukom
"Najlepšie je, keď žena schudne vlastným úsilím, pohybom,“ povedal pre HN ortopéd Július Karimír. "Vtedy totiž telo získa pôvodné línie a pokožka sa prirodzene prispôsobí. Samozrejme, pri cvičení možno využívať rôzne pomôcky a stroje, ktoré chudnutie výrazne urýchlia. Fenomenálna je napríklad pomôcka Flowin, ktorá dokáže nahradiť tradičný tréning v posilňovni so závažím a aerobik bez doskokov a zaťaženia kĺbov. Tréning je natoľko intenzívny, že kilogramy idú dole aj bez toho, aby človek musel behať alebo skákať. Flowin využíva frikčný pohyb medzi dvoma povrchmi, hladkou a mäkkou podložkou. Tento fyzikálny jav nebol ešte nikdy predtým vo fitness použitý. Kombinácia záťaže na podložky a rýchlosť pohybu na platni dokáže vygenerovať pre každého maximálne svalové úsilie bez ohľadu na vek.
V boji s tukom je účinná aj podtlaková terapia, napríklad prístroj Vacuwell, ktorý dokáže oveľa rýchlejšie spaľovať tuk v kritických partiách ako pri bežnom cvičení. Veľmi jednoduchou, ale účinnou pomôckou na rozpúšťanie tuku je prístroj Dream healther, čo je vlastne vibračná plošina, na ktorej si intenzívne precvičíte všetky svaly naraz. Aj tie, ktoré pri cvičení nezapájate.

Omladzujúci kyslík
Ďalším neinvazívnym prostriedkom na skrášlenie je kyslík. V niektorých krajinách existujú dokonca kyslíkové bary, kde sa dá kyslík nielen dýchať, ale aj piť. Aj u nás už môžete podstúpiť kyslíkovú terapiu (oxygenoterapiu). "Klientkam ponúkame inhaláciu kyslíka, kyslíkovú masáž aj masáž s aplikáciou kyslíka a séra s kaviárom, kolagénom a kyselinou hyalurónovou hlboko do pokožky,“ povedala pre HN Ester Poórová z bratislavského centra formovania postavy CHOIX. Počas inhalácie vdýchnete bezpečne zhruba 40 litrov čistého kyslíka, čo má okamžitý účinok na bunky. Pri kyslíkovej masáži je vstrekovaný 95-percentný kyslík a sérum hlboko do pokožky tváre a dekoltu, čo spôsobí regeneračný šok. Bez chirurgického zákroku pleť omladne. Celé telo dokáže kyslíkom ošetriť oxysauna, ktorá okrem kyslíka poskytuje aj svetelnú terapiu - štyri typy svetiel, z ktorých napríklad známe červené svetlo podporuje tvorbu kolagénu, zmierňuje proces starnutia a pomáha pri chudnutí a boji s celulitídou.

Ulrazvuk
Ultrazvuk nie je len lekársky prístroj, ujal sa aj v kozmetických salónoch, kde umožňuje rozpúšťať podkožný tuk. Pôsobí ako vnútorná masáž. Na ultrazvukovú kúru zvyčajne nadväzuje lymfodrenáž, ktorá pomôže uvoľnené tuky dostať z tela. Existujú tiež rôzne prístroje, ktoré stimulujú svaly a podkožný tuk slabými elektrickými impulzmi, ktoré riadi počítač. Tie sú v kozmetických salónoch najrozšírenejšie.
Lymfodrenáž
Súčasťou alebo začiatkom mnohých omladzujúcich kúr je lymfodrenáž. Či sa vykonáva ručne alebo bankovaním či rôznymi prístrojmi, je to vlastne liečebná metóda, ktorá vlnovými kompresiami rozprúdi krvný obeh a lymfatické cesty. Tým sa organizmus detoxikuje, človek sa zbaví opuchov a aj celulitídy.

Celulitída
Je samostatná kapitola. Takmer každá žena, ktorá ju má, proti nej bojuje. Existuje množstvo krémov a gélov, ktoré zaručene účinkujú, ale celulitída je stále tu. Ovplyvniť ju však môžete napríklad spomínanou lymfodrenážou či prístrojom LPG alebo francúzsky prístrojom Starvac, čo je vlastne vákuová podtlaková masáž, ktorá okrem odstránenia celulitídy vracia pokožke elasticitu a spevňuje ochabnuté svalstvo.

Pokožka tváre
Teraz v zime je najvhodnejší čas na zdokonalenie pokožky na tvári, pretože keď nesvieti slnko, ranky sa hoja lepšie. Najúčinnejším spôsobom na odstránenie pigmentových škvŕn na tvári, v dekolte alebo na iných častiach tela je použitie intenzívneho pulzného svetla najnovšej generácie. Pri zákroku sa na pigmentáciu priloží kryštál, cez ktorý prechádza svetlo presne definovanej vlnovej dĺžky, ktoré ničí pigmentové bunky. Na odstraňovanie vrások a jazvičiek ja vhodný mikrofrakčný resurfacing. Každý pozná drobné červené bodky na hrudníku alebo na chrbte - Angioma senile, ktoré vznikajú spravidla v tridsiatom až štyridsiatom roku života. Odstraňujú sa laserom alebo polychromatickým pulzným svetlom.

Revitalizácia
Unavenú, povädnutú pleť možno intenzívne oživiť mezoterapiou, ktorá regeneruje a hydratuje pokožku. Lekár jemnou ihlou aplikuje do hornej vrstvy pokožky kyselinu hyalurónovú a vitamíny - napr. retinol, tyamín, riboflavín, nikotínamid dexpantenol, pyridoxín, vitamíny C, E, D a ďalšie látky na biorevitalizáciu pokožky. Okrem klasických metód, ako je použitie botulotoxínu alebo mikroimplantátov či mezoterapie, je obľúbenou metódou omladenia tváre aj fotorejuvenizácia, metóda, ktorá spôsobí vyrovnanie farebných nerovností a celkové prežiarenie pleti. Novinkou na odstránenie vrások a povädnutej kože je bipolárna rádiofrekvencia, pri ktorej zlepšenie kvality kože a redukcia vrások sú výsledkom zvýšeného prekrvenia a stiahnutia pôvodného kolagénu.

Prečítajte si aj:
Celulitídu odstráni bez bolesti a gélov

Viete, čo je to LPG? Šoférky by zrejme povedali, že plynový pohon. V našom prípade však ide o „pohon“ na uvoľnenie podkožného tuku. V pondelok sa v Bratislave otvára salón Prestige Skin, kde bude LPG podľa jeho majiteľky Lucie Bakošovej pracovať v hodinách, ktoré ženám vyhovujú.

Medzi nami

Nie som vyznávačka zimných športov, jediné, čo ma baví, aj keď je vonku mínus desať, je plávanie. V posledných týždňoch mám však opakujúce sa vaginálne zápaly. Mohla som to dostať na plavárni? K. M., Bratislava
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 11:51