StoryEditor

Priemysel poskočil. Straty však nedobehol

10.02.2011, 23:00

Slovenské priemyselné podniky vlani dobiehali zameškané tržby. Medziročne spoločnosti utŕžili o 19 percent viac a celkový výkon odvetvia sa vyšplhal na viac ako 67 miliárd eur. Napriek výraznému rastu najmä vo výrobe automobilov, ktorá už dosiahla predkrízovú úroveň, však tržby priemyslu stále nepredstihli ani rok 2007. Ukázali to údaje Štatistického úradu SR. "Šlo najmä o zlepšenie pozície našich automobiliek v Číne, kde sa podiel vyvezených automobilov rapídne zvyšoval najmä v prvom polroku,“ hovorí Dávid Dereník, makroanalytik UniCredit Bank.     

Rástli viac ako o tretinu
Podniky v automobilovom priemysle za svoje výrobky zinkasovali viac ako 13 miliárd eur, čím si tak oproti predchádzajúcemu roku polepšili o niečo cez 38 percent. Žilinská Kia, ktorá na severozápade krajiny vyrába modely Sportage a Hyundai ix35, však zaznamenala viac ako polovičný nárast výroby áut na 229-tisíc kusov. "Na raste tržieb sa podieľal rast výroby automobilov, ako aj motorov, ktoré nielen montujeme do našich automobilov ale aj exportujeme do Českej republiky,“ povedal Dušan Dvořák, šéf PR spoločnosti Kia Motors Slovakia, ktorá okrem Čiech vyváža aj do Ruska, Nemecka a iných európskych krajín.

Tržby budú stúpať
Nemecký Volkswagen, ktorý zatiaľ zverejnil výsledky len za prvý polrok, si za toto obdobie zlepšil obrat o 37 percent. "Za prvý polrok 2010 sme zaznamenali medziročné nárasty vo všetkých oblastiach,“ podotkol Vladimír Machalík, hovorca Volkswagenu, ktorý podobne ako Kia plánuje zvýšiť aj tohtoročné tržby.

Hneď po automobilkách dokázali vlani svoje tržby najviac zvýšiť strojárske firmy. Ich nárast o tretinu však v mnohých firmách nevykompenzoval vysoké straty z roku 2009, ktoré patrili v rámci priemyselnej výroby medzi najvyššie. "Aj v našej firme sme mali výrazný nárast tržieb, viac ako o polovicu. Ešte stále sme však štvrtinu pod rokom 2008,“ vraví Miloš Kraus, generálny riaditeľ Sauer-Danfoss, a dodáva, že o hydraulické systémy spoločnosti bol najväčší záujem v ázijsko-pacifickom regióne a v Južnej Amerike.

Medzi ďalších výrobcov, ktorí si vlani výraznejšie polepšili o viac ako pätinu, patria producenti kovov a kovových konštrukcií či farmaceutické firmy. Na druhej strane jediným subodvetvím, ktoré má za rok 2010 zápornú bilanciu, je výroba koksu a rafinovaných ropných produktov. Dopyt po palivách totiž stále nedosahuje predkrízovú úroveň. Miroslav Hargaš

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 19:19