StoryEditor

Nezdaniteľné časti znížia dane

17.02.2011, 23:00
Pri podávaní daňového priznania si môžete uplatniť niekoľko nezdaniteľných častí základu dane. Aj v priznaní typu A, ktoré podávajú zamestnanci, aj v priznaní typu B, ktoré je pre podnikateľov či pre ľudí s rôznymi typmi príjmov.

Nezdaniteľná časť je najdôležitejším číslom daňového priznania - môže výrazne znížiť daň, prípadne ju aj vynulovať. Práve nezdaniteľným častiam základu dane vďačíme za to, že nám daňový úrad v mnohých prípadoch vráti už zaplatenú daň. Vďaka týmto sumám sa niektorým ľuďom oplatí podať daňové priznanie. Daňový úrad vám vráti celú zaplatenú daň ako preplatok. Ako už vyplýva z názvu, do výšky nezdaniteľnej časti sa nezdaní váš príjem. Ak máte vyšší príjem, nezdaniteľná časť za z neho odpočíta a štát si vezme 19 percent len z toho zvyšku.
Prostredníctvom nezdaniteľnej časti funguje aj milionárska daň - tomu, kto zarobí viac, ako je stanovená hranica, sa nezdaniteľná časť znižuje, a preto zaplatí na daniach viac.

Na seba a manželku
Najvyužívanejšia je nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka, ktorá bola v roku 2010 vo výške 4 025,70 eura. Toto číslo bolo rovnaké aj v roku 2009, vzniklo ako 22,5 násobok životného minima. Je aktuálne pre daňové priznania za rok 2010, ktoré sa podávajú do konca marca. O rok už budeme v daňových priznaniach počítať s novou, nižšou sumou.
Nárok na nezdaniteľnú časť na daňovníka má každý, okrem dôchodcov, ktorí poberali dôchodok celý minulý rok. Tí si môžu uplatniť len rozdiel medzi výškou dôchodku a nezdaniteľnou sumou. Nárok na celú sumu majú však tí, ktorí začali poberať dôchodok napríklad vlani vo februári. Ľuďom s nadštandardnými príjmami sa nezdaniteľná suma vynuluje na základe milionárskej dane.
Rovnaká je aj výška nezdaniteľnej časti na manželku či manžela - 4 025,70 eura. Je však podmienená tým, že manžel alebo manželka nemá vlastné príjmy. Ak má príjmy, musia byť nižšie ako 4 025,70 eura a nezdaniteľná časť sa v tomto prípade vypočíta ako rozdiel medzi 4 025,70 a príjmami manželky daňovníka. Na príjmy manželky, ak sa rozhodnete využiť túto nezdaniteľnú časť, musíte mať aj doklady. Neprikladáte ich však k priznaniu. "Musíte mať dokladované všetky príjmy pre prípad kontroly. Napríklad prostredníctvom ročných prehľadov správca dane môže preveriť výšku individuálnych príjmov z dohôd,“ hovorí Dagmar Bednáriková, daňová poradkyňa.
Ak je váš základ dane vyšší ako 31 489,92 eura, budete mať aj vyššiu nezdaniteľnú časť na manželku - 11 898,18 eura mínus jedna štvrtina vášho základu dane.

Ostatné
Existuje ešte ďalšia nezdaniteľná časť - na doplnkové dôchodkové sporenie, životné poistenie a účelové sporenie, ktorá je pre všetky tieto tri typy sporenia a poistenia spoločná - maximálne 398,33 eura. Tu si však treba dať pozor - napríklad peniaze vynaložené na tieto účely si nemožno uplatniť ako nezdaniteľnú časť vždy, ale iba ak splníte zákonom stanovené podmienky, napríklad aspoň 10-ročnú dohodnutú dobu poistenia, prípadne poistné plnenie najskôr po 55. roku života. Ak porušíte podmienku, napríklad životné poistenie predčasne zrušíte, musíte si zvýšiť v daňovom priznaní daňový základ o uplatnenú nezdaniteľnú sumu.
Milionársku daň začnete platiť, ak máte základ dane vyšší ako 15 387,12 eura. Vtedy sa vaša nezdaniteľná časť na daňovníka vypočíta ako 7 872,48 eura mínus jedna štvrtina vášho základu dane. Čím vyšší budete mať daňový základ, tým nižšia bude nezdaniteľná časť a tým vyššiu daň zaplatíte. Ak je váš daňový základ 31 489,92 eura a viac a vaša manželka nemala vlastné príjmy,nezdaniteľná suma na ňu bude rozdiel sumy 11 898,18 eura a a jednej štvrtiny vášho základu dane.

 

Zmeny v nezdaniteľných častiach od roku 2011
O rok budeme podávať daňové priznania s inými, nižšími nezdaniteľnými časťami. Suma na daňovníka a aj na manželku bude 3 559,30 eura. Nezdaniteľná časť na doplnkové dôchodkové sporenie, životné poistenie a účelové sporenie, ktorá bola doteraz vo výške 398,33 eura sa úplne ruší - viac sa nebude dať uplatniť.
Navyše, zostávajúce nezdaniteľné časti budú len pre ľudí s aktívnym príjmom, to znamená pre zamestnancov a podnikateľov. Nebudú sa dať uplatniť na neaktívne príjmy, ako je napríklad príjem z prenájmu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 23:52