StoryEditor

Nemocenské dávky už podľa prísnejšieho metra

18.01.2011, 23:00

Poskytovanie nemocenských dávok zamestnanca sa sprísnilo. Ak trvá nové nemocenské poistenie kratšie ako 90 dní, bude rozhodujúcim obdobím pri určení denného vymeriavacieho základu predchádzajúci kalendárny rok. Ak v rozhodujúcom období poistenec nebude mať vymeriavací základ na nemocenské dávky, nemocenské, ošetrovné a materské sa určia z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Zamestnankyne teda už nemôžu využiť trik na zvýšenie materskej. Žena mala ísť na materskú 15. februára 2011. Do 31. januára by skončila v starom zamestnaní, kde mala nízky plat a 1. februára by sa zamestnala v novom zamestnaní, kde by mala maximálny vymeriavací základ a z neho by sa jej vypočítalo aj maximálne materské. To je teraz okolo 670 eur mesačne.

Ošetrovanie chorého člena rodiny

Sprísnil sa aj nárok na ošetrovné pri dobrovoľnom nemocenskom poistení. Z tohto poistenia vznikne nárok na ošetrovné, len ak dobrovoľné nemocenské poistenie trvalo aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred vznikom OČR. Doteraz to bolo tak, že ak sa niekto prihlásil na dobrovoľné nemocenské poistenie, tak v ten istý deň mohol začať čerpať ošetrovné pri ošetrovaní dieťaťa.

Ochranná doba
Skrátila sa aj lehota, počas ktorej má poistenec nárok na nemocenskú dávku, aj keď už nie je nemocensky poistený -- zo súčasných 42 na 7 dní. Ak zamestnanec skončí pracovný pomer a ide na úrad práce, ochranná lehota, z ktorej môže čerpať nemocenskú, je len 7 dní. Ochranná doba pre tehotné zamestnankyne sa však zvyšuje zo šiestich na osem mesiacov. Tehotným zamestnankyniam, ktoré prídu o prácu, tak už nehrozí, že prídu o nárok na nemocenskú dávku.

Ochranná lehota sa uplatňuje aj pri prerušení nemocenského poistenia napríklad pri poberaní ošetrovného na dieťa. Ak žena sama v tom čase ochorie, má nárok na nemocenskú dávku.

Poistenie v nezamestnanosti
Ak sa na zamestnancov vzťahuje nemocenské poistenie, tak sa ich týka aj poistenie v nezamestnanosti. Poistenie v nezamestnanosti už neplatia invalidní dôchodcovia, ktorí už dovŕšili dôchodkový vek.

Zmenil sa spôsob zisťovania rozhodujúceho obdobia pri výpočte dávky v nezamestnanosti u osôb, ktoré v posledných dvoch, respektíve troch rokoch, neplatili poistenie v nezamestnanosti, pretože boli celý čas na rodičovskej dovolenke. Dávka v nezamestnanosti sa v ich prípade určí z obdobia dva roky pred prerušením poistenia z dôvodu rodičovskej dovolenky. Nezamestnanecké sa teda určí zo skutočného vymeriavacieho základu pred nástupom na materskú dovolenku.

Len ak dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti trvalo 26 týždňov, pri výpočte dávky v nezamestnanosti sa bude vychádzať z vymeriavacieho základu, z akého sa to dobrovoľné poistenie platilo.

Dobrovoľné poistenie
Dobrovoľne nemocensky poistiť sa už nemôžu dôchodcovia -- bez ohľadu na to, či ide o riadnych, predčasných alebo plne invalidných. Čiastoční invalidi majú výnimku. Ak ste k takýmto skupinám patrili, dobrovoľné nemocenské poistenie vám zaniklo k 1. januáru. Zamestnanec -- riadny dôchodca je však do Sociálnej poisťovne prihlásený a nemocenské si platí. To isté sa týka aj dôchodcu -- SZČO, ak má príjmy nad zákonnú hranicu.
Dobrovoľne dôchodkovo poistená nemôže byť osoba s priznaným predčasným starobným dôchodkom.

Pozastavenie živnosti
Novela urobila koniec špekulatívnemu ukončovaniu živnosti pred 1. júlom a súčasnému založeniu novej živnosti po tomto termíne. Ak niekto zruší živnosť a potom ju opäť založí, nemôže sa už tešiť z ročného neplatenia odvodov. Vypočítajú sa mu z príjmov z podnikania v predošlom roku. Ak si pozastavíte živnosť, už sa neodhlasujete zo Sociálnej poisťovne, ale cez Registračný list prerušenie živnosti oznámite poisťovni. Ak sa vám živnosť obnoví po polroku, musíte nahlásiť ukončenie toho prerušenia poisťovni a začnete znova platiť odvody.

Samostatne zárobkovo činná osoba od 1. januára 2011 nemá už povinnosť predkladať Sociálnej poisťovni výpis z daňového priznania.

Príklad
Jozef má živnosť, platí si poistné. V roku 2010 mal z podnikania príjem 5-tisíc eur. Rozhodne sa v júni 2011 zrušiť živnosť a založiť ju znova 15. júla 2011.
Sociálnu poisťovňu zaujíma jeho príjem z podnikania za rok 2010. Keďže 5-tisíc eur je viac ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu, bude platiť sociálne odvody. Do 22. júla sa musí prihlásiť do Sociálnej poisťovne ako povinne poistená osoba. Nebude mať teda odvodové prázdniny do 1. 7. 2012.

Karolína bola SZČO do 30. 10. 2010 a od 1. 11. 2010 sa zamestnala a má ísť na materskú v januári 2011. Z čoho sa jej bude vyrátavať materské?
Keďže nemocenské zo zamestnania sa platilo menej ako 90 dní, rozhodujúcim obdobím bude rok 2010 (poistená ako SZČO). Materskú dostane z toho, čo odvádzala ako SZČO.

Autori a umelci sú samostatne zárobkovo činné osoby
Ak máte pravidelné príjmy podľa autorského zákona a ste registrovaný na daňovom úrade, od januára sa pokladáte sa samostatne zárobkovo činnú osobu. Týka sa vás teda aj povinnosť platiť sociálne odvody, ak váš príjem za prechádzajúci kalendárny rok bol vyšší ako 12-násobok minimálneho základu. Až príjem za rok 2011 rozhodne o tom, či sa autor alebo umelec bude musieť prihlásiť v Sociálnej poisťovni k 1. júlu 2012. Od roku 2012 sa má zrušiť aj prispievanie do umeleckých fondov.

Ako sa zmenili sociálne odvody
Vymeriavací základ
-- zaokrúhľuje sa už na eurocent nadol. Výnimkou je vymeriavací základ povinne poistenej SZČO, ktorý sa za obdobie do 30. júna 2011 zaokrúhľuje na eurocent nahor.
Poistné -- zaokrúhľuje sa na eurocent nadol. Napríklad poistné 12,598 eura sa do 31. decembra zaokrúhlilo na 12, 50 eura, od 1. januára na 12,59 eura.
Maximálne vymeriavacie základy -- už sa budú určovať vždy od januára, a nie od júla. Sumy maximálnych vymeriavacích základov, ktoré platili do 31. decembra, budú platiť aj celý rok 2011.
Minimálny vymeriavací základ -- od januára je 329,06 eura, poistné z tejto sumy sa zaplatí prvýkrát do 8. februára.
Úrazové poistenie -- je do 31. decembra 2011 0,8 percenta z vymeriavacieho základu.
Garančné poistenie -- je 4,5 percenta z vymeriavacieho základu.
.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 16:04