StoryEditor

Znížte si daň manželkou

16.03.2010, 23:00
Autor:
(ph)(ph)

Ak žijete v jednej domácnosti so svojou manželkou, môžete si na ňu uplatniť nezdaniteľnú časť dane. Na celú máte nárok, ak je váš základ dane nižší ako 31 489, 92 eura. V prípade, že je vyšší, nezdaniteľná časť sa bude krátiť. Ak váš daňový základ presiahne 47 592,72 eura, právo na nezdaniteľnú časť na manželku vám zanikne.
Ak vaša manželka nemala za celý rok žiadny príjem, suma nezdaniteľnej časti na ňu bude 4 025,70 eura. V prípade, že nejaké príjmy dosiahla, nezdaniteľná časť dane na ňu sa o tieto príjmy zníži. Z toho vyplýva, že ak zarobila viac ako 4 025,70 eura, daňový základ si o nezdaniteľnú časť na ňu neznížite.
Do manželkiných príjmov sa na tieto účely nezapočítavajú najmä štátne dávky. "Daňový bonus, zamestnanecká prémia, zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť, štátne sociálne dávky, ako napríklad rodičovský príspevok alebo prídavok na dieťa či štipendium pri sústavnej príprave na povolanie, sa do príjmu manželky nezahŕňajú. Stanovuje ich paragraf 11 zákona o dani z príjmov," hovorí odborníčka na dane Dagmar Bednáriková.
Všetky ostatné príjmy, ktoré manželka dosiahla, musíte uviesť v III. oddiele daňového priznania a znížiť si o ne nezdaniteľnú časť na manželku. Zarátať treba aj také príjmy, ktoré sú na účely dane oslobodené, napríklad nemocenské, materské, ošetrovné, akékoľvek dôchodky, dávky v nezamestnanosti, dávky v hmotnej núdzi, podiely na zisku. Dagmar Bednáriková upozorňuje, že do týchto príjmov treba zahrnúť napríklad aj oslobodenú časť príjmov z prípadného prenájmu nehnuteľnosti 894,60 eura na rok 2009.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:53