StoryEditor

Predseda s vlastným názorom

30.12.2010, 23:00
Richard Sulík, predseda Národnej rady, predseda strany SaS, ktorý ju doviedol k výsledku 12,14 percenta hlasov v parlamentných voľbách a stala sa členom koalície.

"Riško, drž balónik a čakaj," odštartovali slová Ivety Radičovej v noci po júnových parlamentných voľbách úspech Richarda Sulíka a jeho strany SaS.
A ten poslúchol a na svoj tohtoročný volebný triumf si počkal.

Keď si na začiatku svojej politickej kariéry dával ambiciózny ekonóm predsavzatie dostať sa vo voľbách v roku 2010 so stranou SaS do parlamentu a v roku 2014 do vlády, ani politológovia príliš neverili, že toto želiezko bude vo volebnom ohni až také žeravé. Richard Sulík predbehol svoje plány o štyri roky. Získal 12,14 percenta v parlamentných voľbách, pevnú pozíciu v koaličnom štvorlístku a teplé miesto predsedu parlamentu.



Žiaden financmajster. Predseda parlamentu
Pôvodne však Richard Sulík sníval o poste financmajstra. "Určite ma to nemrzí. Toto bolo jedno z tých mojich dobrých rozhodnutí i napriek tomu, že môj dávny sen bol a je stať sa ministrom financií,“ hovorí.

Hneď po nástupe do funkcie však tento bývalý poradca ministrov financií Ivana Mikloša a Jána Počiatka okúsil tvrdosť politického chlebíčka. Tak ako počas predvolebnej kampane šokoval svojimi bilbordmi hemžiacimi sa spermiami a svojím oblekom supermana, šokoval i po svojom nástupe.

Ten správny čas pre SaS
Obed s veľvyslancami, za ktorý ho médiá rozniesli v zuboch za nedodržiavanie spoločenskej etikety, kauza založenia Liberálneho domu, v ktorom 16 členov SaS malo prenajímať svojim členom priestory na ich poslanecké kancelárie, rozhodnutie o premiestnení sochy Svätopluka a nedávne vyhlásenia, že treba uvažovať o návrate ku korune, poriadne rozvírili pokojné slovenské hladiny.

"Mňa šokovali tie hysterické reakcie. Veď ja som len povedal, že možno bude horieť, tak sa skúsme obzrieť po nejakom hasiacom prístroji. Nepovedal som, že horí, poďme hasiť. Je to môj osobný názor a snáď aj predseda parlamentu môže mať svoj názor.“ Richard Sulík vraj otvorí ústa vždy, keď má pocit, že má čo povedať.I keď sa to nie všetkým páči. "Toto vyjadrenie by som kľudne zopakoval. Ja mám hrošiu kožu, kto nemá hrošiu kožu, nech
nejde do politiky.“

Hoci tvrdí, že jeho čas a čas SaS ešte len príde, neplánuje zostať v politike večne. "Budem plánovať po roku 2014. Nešiel som do politiky na zvyšok života, ale nešiel som ani na štyri roky.“

Jeho tip na tvár roka: Miroslav Trnka, generálny riaditeľ spoločnosti Eset. Vybudovať z nuly firmu, ktorá má dnes hodnotu zhruba pol miliardy eur, klobúk dolu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 19:41