StoryEditor

Pomôže problémy s nadváhou a obezitou vyriešiť CLA?

06.07.2004, 00:00

Počet osôb s nadváhou na Slovensku má stále stúpajúcu tendenciu. Príčinou je veľmi nízka pohybová aktivita a zlé stravovacie návyky. Ak by sa podarilo v prípade slovenskej populácie znížiť telesnú hmotnosť v priemere o 5 až 10 %, bolo by možné očakávať zníženie aj závažnosti chorôb spojených s obezitou a nadváhou, celkové zlepšenie zdravotného stavu populácie, zníženie celkovej úmrtnosti o 20 % , ale aj zníženie úmrtnosti na ochorenie spojené s obezitou až o 50 %.
Liečba obezity
Ako najúčinnejší a najreálnejší spôsob zníženia telesnej hmotnosti sa doteraz preukázal tzv. komplexný prístup. Pozostáva zo štyroch pilierov -- výživy, fyzickej aktivity, zmeny životného štýlu a príslušnej farmakoterapie. Ak na základe týchto štyroch častí dokáže pacient urobiť čo i len malú zmenu vo svojich zvyklostiach, má reálnu šancu znížiť svoju telesnú hmotnosť a navyše si ju dlhodobo aj udržať.
Výživa tvorí významnú zložku v liečbe obezity. Zníženie energetického príjmu v potrave by malo byť individuálne stanovené na základe zdravotného stavu pacienta. Pri znižovaní telesnej hmotnosti je potrebné dbať na známy zákon zachovania energie -- príjem energie v strave má byť nižší ako je jej výdaj z organizmu.
Fyzická aktivita v kombinácii so zdravou stravou je z dlhodobého hľadiska oveľa účinnejším prostriedkom na schudnutie ako akákoľvek iná metóda či diéta. Mierne zvýšenie dennej aktivity, menej sedenia a viac státia, chôdze či bicyklovania, môže zvýšiť výdaj energie asi o 60 -- 200 kJ za hodinu.
Zmeny v stravovaní a miere fyzickej aktivity pacient znáša ľahšie, ak sa stanú súčasťou jeho životného štýlu. So zmenou životného štýlu súvisí aj schopnosť vnútorného uvoľnenia sa, získanie psychickej pohody, menej stresu a žiadne fajčenie.
Posledným pilierom v liečbe obezity je farmakoterapie -- podporná liečba liekmi. Liek je však najúčinnejší vtedy, keď pacient dodržiava aj predchádzajúce tri zložky. Lieky na chudnutie by sa mali užívať len pod dohľadom lekára.
Revolúcia v chudnutí -- CLA
Predstavte si, že existuje prípravok na chudnutie, ktorý nielen pomáha odbúravať prebytočný tuk, ale súčasne chráni naše svaly, aby sa pri redukcii kalórií nestrácali pred očami. Strata svalového tkaniva a vody (sval sa skladá zo 60 % vody) je, žiaľ, najčastejším výsledkom chudnutia. Sme síce radi, že sme sa zbavili niekoľkých kilogramov, ale už si nevšímame, že nám ubudlo aj svalovej hmoty. Práve v svaloch sa spaľujú tuky na energiu. To sú naše "batérie", v ktorých sa premieňa energia z tukov, sacharidov a bielkovín na telesnú prácu. Ak začneme našich 600 svalov devastovať hladovaním, prestanú plniť svoju funkciu a tuky sa v tomto prípade nemajú kde spaľovať.
Konjugovanú kyselinu linolovú odborníci nazývajú dôverne CLA, ktorá dokáže na jednej strane spoľahlivo chrániť svaly a na druhej strane bojuje proti telesnému tuku. Jedna zložka v našom tele zápasí na dvoch frontoch. Pritom je to zlúčenina nášmu telu vlastná -- nenasýtená mastná kyselina, veľmi podobná gamalinolenovej kyseline a ďalším mastným kyselinám nášho tela.
Ako na náš organizmus pôsobí CLA?
Nedávno veda dokázala pôsobenie mechanizmu CLA pri kontrole hmotnosti a podpore svalového rastu. O enzýme lipáza je známe, že prispieva k uvoľňovaniu tukov z tukových buniek. CLA lipázu aktivuje, preto sa jej účinkom uvoľní viac mastných kyselín z tukových zásob do krvného obehu, ktorý ich prenáša do svalových buniek, kde sa spaľujú. Odborníci z Lousisiana State University v USA po niekoľkoročných výskumoch zistili, že CLA
-- tlmí potrebu prijímať nadmerné množstvo potravy (tlmí pocit hladu)
-- tlmí rast telesného tukového tkaniva
-- zvyšuje rýchlosť metabolizmu a tlmí jeho pokles najmä v noci (zvyšuje energetický výdaj)
-- zamedzuje odbúravanie svalového tkaniva (katabolizmus) v dôsledku zníženého prívodu energie.
Kde sa CLA vyskytuje?
Nájdeme ju v živočíšnych tukoch, napr. v hovädzom mäse a baranine (obsahuje asi 20 % tuku), v mliečnych výrobkoch, ktoré majú 0,5 -- 1 % tuku. Podstatne menej sa vyskytuje v hydine a bravčovom mäse. Takmer ju nenájdeme v morských plodoch, rybách a rastlinných tukoch. Na druhej strane je zaujímavé, že v kravskom mlieku je jej obsah vyšší vtedy, ak sa kravy pasú vo voľnej prírode. Jednotlivci, ktorí pijú a konzumujú nízkotučné mliečne výrobky (napr. syr cottage) CLA v týchto potravinách nenájdu.
Potravina Množstvo Obsah CLA (mg/porcia)
Maslo 7 g 76
Jogurt 150 g 1 050
Topený syr 28 g 169
Tvrdý syr 28 g 108
Pečený hovädzí steak 100 g 730
Rastlinný olej 5 g 1
Čo všetko CLA dokáže?
Zrýchľuje metabolizmus -- čo predstavuje výhodu v prípade, že chceme chudnúť. Urýchľuje výsledok.
Redukuje tuk na bruchu -- jednej z oblastí, kde sa tuk ukladá. Takýchto "pneumatík" sa niekedy zbavujeme veľmi ťažko.
Podporuje rast svalov -- svaly spaľujú tuky, čo zrýchľuje metabolizmus, a tým aj úbytok hmotnosti.
Znižuje hladinu cholesterolu a tukov -- cholesterol a triglyceridy sú krvné lipidy (tuky), o ktorých je známe, že zvyšujú riziko aterosklerózy.
Zvyšuje aktivitu inzulínu -- zvýšenie aktivity hormónu inzulín môže zabrániť vzniku cukrovky a kontrolovať telesnú hmotnosť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:24