Mnohé štátne inštitúcie pracujú ešte v režime offline, čo podnikateľom komplikuje život.StockExpert
StoryEditor

Pozor na podvodný prevod majetku

11.06.2021, 16:24
Sledujte si pravidelne listy vlastníctva. K ohrozeniu vášho práva k nehnuteľnosti môže dôjsť aj v dôsledku podvodných praktík, varujú advokáti.

Existujú prípady, keď sa na listoch vlastníctva objavili bez vedomia vlastníkov na základe sfalšovaných zmlúv plomby o zmene práv k nehnuteľnosti, ktoré vlastníkov výrazne obmedzili v možnosti s nimi nakladať, varuje advokát Lukáš Makara z advokátskej kancelárie FERRO legal.

Problémom podľa neho je, že podľa katastrálneho zákona katastrálny odbor vyznačí na liste vlastníctva plombu o zmene práva k nehnuteľnosti najneskôr nasledujúci deň po doručení návrhu na vklad. To aj v prípade, že majú samotný návrh alebo jeho prílohy nedostatky.

„Napríklad chýba notárske overenie podpisov na dokumentoch. Nedostatky sa odstraňujú až následne. Keďže osobné údaje vlastníkov nehnuteľnosti sú spolu s listami vlastníctva verejne dostupné, pre podvodníkov nie je náročné pripraviť napríklad sfalšovanú kúpno-predajnú zmluvu,“ varuje Makara a odporúča, že ak ako vlastník nehnuteľnosti zistíte, že sa na liste vlas...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:51