StoryEditor

Neviditeľné ženy v mužskom svete

22.01.2003, 23:00

Ženské pokolenie to má ťažké nielen v práci, ale aj doma - domáce práce zostávajú väčšinou na bedrách žien. Ako by dopadol rok 2002, keby niektorí muži vypočuli ženy? Útok na Svetové obchodné centrum by bol zmarený, spoločnosť Enron by sa mohla zachrániť, rovnako ako aj Worldcom.
Je to fantazírovanie? Nie, smutná pravda. Americký časopis Time vyhlásil tri ženy za osobnosti roka. Všetky tri sa pokúsili získať pozornosť vyššie postavených pracovníkov. Všetky tri stroskotali. Pracovníčka FBI Coleen Rowleyová žiadala týždeň pred atentátom z 11. septembra dôkladné vyšetrenie jedného z atentátnikov, Sharon Watkinsová upozorňovala včas šéfa Enronu Kena Laya na problémy s účtovnou bilanciou a Cynthia Cooperová informovala dozornú radu Worldcomu o tom, že 3,8 miliardy dolárov je zle zaúčtovaných.
Mužský svet
"Nemusíme si nič predstierať - náš svet je mužský svet," hodnotí situáciu Barbara Hartmannová, partnerka personálnej firmy Heidrick & Struggles v Mníchove. V nemeckom hospodárstve to pre ženy, ktoré chcú robiť kariéru, v skutočnosti vyzerá žalostne. Štúdia hamburskej univerzity to potvrdzuje: hoci predstavujú 40 percent všetkých absolventov vysokej školy, na šéfovské miesta sa dostane iba 11 percent. V predstavenstvách firiem, ktoré tvoria základ burzového indexu Dax-30, sa doteraz žiadna žena neobjavila, na vedúcich pozíciách veľkých akciových spoločností sa ich podiel pohybuje len okolo 6 percent. Len v podnikoch z indexu MDax je ich okolo 10 percent, pretože zahŕňajú podniky zastupujúce firmy s módnym tovarom.
Boj na domácom fronte
Aké ťažké to majú ženy, ktoré chcú robiť kariéru, ukazuje i aktuálna štúdia ústavu pre výskum trhu Europress. Ženy musia bojovať súčasne na všetkých frontoch - dokonca i na tom domácom. Sedemdesiatim percentám žien na vedúcich miestach sa prekvapujúco stavia do cesty - či už pasívne alebo dokonca aktívne - ich manžel či partner. Ide predovšetkým o závisť a minimálnu podporu. Ženy musia navyše neustále bojovať, aby sa voči mužským kolegom v práci presadili. Priami nadriadení tiež nevynikajú ako ich priaznivci - len 30 percent žien pociťuje ich podporu. Nežné pohlavie nesmie v práci prejaviť žiadne slabosti. Každá druhá sa odvtedy, ako začala pracovať vo vedúcej funkcii, sťažuje na viac symptómov stresu, čo nepodporuje ich zdravie, proti ktorému bojujú najmä tabletkami. Až 73 percent žien berie viac-menej pravidelne lieky. Na šport ako podporu zdravia, a činitele znižujúce frustráciu im potom nezostáva čas. Prekvapujúcim výsledkom ankety je aj to, že v 50 percentách prípadov sú to rodičia, ktorí podporujú kariéru svojej dcéry.
Deti - najväčší zabijak?
Najväčším zabijakom kariéry sú podľa ankety Europress deti. Tvrdí to 35 percent opýtaných žien. Kariéru im totiž preruší materská dovolenka a vynútená nečinnosť. Chýbajú tiež možnosti zveriť ratolesti niekomu do starostlivosti a manželia, ktorí by k tomu mali kladný prístup. "Pri úlohách na 70 hodín denne, mi na deti nezostáva čas," hovorí šéfka firmy Befrost B. Baumová, ktorá sa "vedome rozhodla pre kariéru na úkor detí". Tak vraj zostáva nezávislejšia od zamestnávateľa, môže "nekompromisnejšie vystupovať a kedykoľvek odísť". Pohľad do Francúzska však ukazuje, že toto "buď - alebo" nemusí existovať. "Tam sa majú ženy, ktoré robia kariéru, lepšie. Či žena má alebo nemá dieťa, vo vnútri firmy to nie je žiadnou frekventovanou témou," všíma si jedna Nemka pracujúca v chemickej firme Aventis v Štrasburgu. Personálna poradkyňa B. Hartmannová však verí na zmenu: "Prepojenia starých kamarátov (Old-Boys-Network) existujú, je len otázkou času, ako dlho. Verím však, že do šiestich rokov sa generácia vzdelaných žien vyšvihne nad stredný manažment."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. jún 2024 13:37