StoryEditor

Sťažností na štátne úrady sú ročne stovky

16.09.2009, 00:00
Na daňových úradoch je problémom postup pri kontrole, na sociálke zase posudkoví lekári.

Nečinnosť daňových orgánov, nesprávny postup pri daňovej kontrole či ukladaní pokút. To sú najčastejšie dôvody, pre ktoré podávajú ľudia sťažnosť na daňový úrad či Daňové riaditeľstvo. Len za minulý rok dostali "daňováci“ 175 sťažností.

Od úradu k ministerstvu
Aj pri podávaní sťažnosti voči daňovému úradu platí základná "hierarchia“, o ktorej hovorí zákon o sťažnostiach číslo 152/1998. Ak máte námietky voči konaniu pracovníka daňového úradu, sťažnosť podajte priamo tam. "Riaditeľ daňového úradu rozhoduje o vybavovaní sťažností a vybavuje sťažnosti smerujúce proti organizačným útvarom daňového úradu,“ potvrdil pre HN hovorca Daňového riaditeľstva Miroslav Dobák. Ak však sťažnosť smeruje proti úkonom podpísaným riaditeľom daňového úradu, a teda proti samotnému riaditeľovi, sťažnosť treba podať Daňovému riaditeľstvu. Ak sťažnosť smeruje proti vedúcemu tohto orgánu, vybavuje ju najbližší nadriadený orgán. " Ak sťažnosť smeruje voči Daňovému riaditeľstvu SR vybavuje ju ministerstvo financií,“ dodal Dobák.

Daňové orgány musia prijať všetky sťažnosti. "V zmysle zákona o sťažnostiach orgán verejnej správy, ktorému bolo doručené podanie označené ako sťažnosť, a toto podanie nie je sťažnosťou, je povinný ho do piatich dní vrátiť s uvedením dôvodu tomu, kto ho podal,“ povedal Dobák. Inak musia aj daňové úrady či ministerstvo rozhodnúť do 30 dní od podania, v ojedinelých prípadoch sa môže lehota predĺžiť.
Dávky a dôchodky
V sociálnej oblasti zase ľudia najčastejšie kritizovali zdĺhavé vybavovanie pri žiadostiach o sociálne príspevky či postup posudkových lekárov pri priznávaním invalidných dôchodkov.
Pokiaľ ide o úrady práce, sťažnosť voči pracovníkovi dáte na úrad práce. Voči riaditeľovi úradu sa sťažujte na Ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny. No a konečnou inštanciou je ministerstvo práce.
Ak ide o Sociálnu poisťovňu, platí hierarchia: pobočka Sociálnej poisťovne, Sociálna poisťovňa-centrála a nakoniec opäť ministerstvo práce.

Do sociálnej sféry spadá aj Národný inšpektorát práce. Ten vlani dostal 19 sťažností. "Ich predmetom bol nesúhlas s prešetrovaním sťažností týkajúcich sa postupu zamestnávateľov v pracovnoprávnych záležitostiach, ako nevyplatenie mzdy, skončenie pracovného pomeru a porušovanie predpisov o ochrane a bezpečnosti zdravia pri práci,“ dodala Daniela Rodinová z ministerstva práce.
Ministerstvo dostalo za vlaňajšok aj 28 anonymných podaní. Tie poukazovali na neoprávnené poberanie príspevkov na kompenzáciu následkov ťažkého zdravotného postihnutia a nedodržiavanie pracovnoprávnych predpisov.

Sťažnosti voči daňovým orgánom 
- Za rok 2008 podali 175 sťažností, 27 vyhodnotili ako opodstatnené
- Za prvý polrok 2009 to bolo 63 sťažností, opodstatnených bolo 14
- Dôvody sťažností: postup pri daňovej kontrole, pri kontrole oprávnenosti vrátenia nadmerného odpočtu DPH, porušenie daňového tajomstva, postup pri ukladaní pokút, obsadzovanie voľného štátnozamestnaneckého miesta na daňovom úrade, nečinnosť Daňového riaditeľstva SR v odvolacom konaní, doručovanie písomností daňovému subjektu, postup v daňovom exekučnom konaní
Zdroj: Daňové riaditeľstvo SR

Sťažnosti v sociálnych veciach
- V roku 2008 úrady práce dostali 94 sťažnosti, z toho tri boli opodstatnené
- Sociálne poisťovne dostali vlani 93 sťažností, opodstatnené boli len dve
- Tento rok do konca augusta podali voči úradom práce a Sociálnej poisťovni 132 sťažností
- Dôvody: Zdĺhavé vybavovanie sťažností o poskytnutie príspevkov na kompenzáciu následkov ťažkého zdravotného postihnutia a nesprávne konanie zamestnancov úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, pri sociálnej poisťovni problémy pri vybavovaní dôchodkov, s postupom posudkových lekárov pri vydávaní posudkov súvisiacich s priznávaním invalidných dôchodkov a zdĺhavé dôchodkové konanie.
Zdroj: ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:50