StoryEditor

Cena prostredia

21.06.2002, 00:00

Zrazu nás prikvačili horúčavy. Potíme sa a bojujeme s malátnosťou, snažíme sa predísť spáleniu a úpalu. Nielen v našom kúte, ale v celej Európe. Načase, veď leto je tu. Ale extrémne horúčavy akosi prirýchlo vystriedali minulotýždňové silné dažde, prietrže mračien a krupobitie, ktoré sužovalo krajiny na západ od nás. Už niekoľko rokov počuť varovania o zväčšovaní ozónovej diery a otepľovaní zemského povrchu. Aj počasie, s ktorým sa práve boríme, je toho dôsledkom. A vraj bude ešte horšie...
Nechceme strašiť, ale zhoršovanie ekologickej situácie na nás vplýva každý deň, či chceme alebo nie. Už teraz by sme sa mali pripravovať na to, že nás z roka na rok čaká teplejšie, suchšie a dlhšie leto, čo bude mať určite nemalý vplyv, napríklad, na poľnohospodársku výrobu.
Otázky životného prostredia treba chápať ako súčasť hospodárskych a ekonomických problémov. Nevieme ich síce presne vyčísliť, ale majú vplyv nielen na štátnu kasu, ale aj na peňaženku každého z nás. Preto je investovanie do zlepšovania životného prostredia dobré investovanie. Vráti sa. Bohužiaľ, zatiaľ je to chápané ako niečo navyše, niečo, čo nemusí byť alebo môže počkať. Tento postoj majú tak politici, ako väčšina "obyčajných" ľudí.
V predvolebnom období by možno nezaškodilo opýtať sa vládnutiachtivých nielen na to, akým spôsobom chcú reformovať školstvo či zdravotníctvo, ale aj na to, aké sú ich konkrétne predstavy o zlepšovaní životného prostredia. Však dnes už takmer každého, mladého či starého, ženu alebo muža, trápi nejaká civilizačná choroba -- napríklad "obyčajná", ale život strpčujúca alergia.
Bolo by naivné a nezodpovedné čakať, že všetko za nás vyrieši štát. Začať treba od seba. Samozrejme, také triedenie odpadu zaberie nejakú tú minútu, a čas je dnes veľmi drahý. Je to však jeden zo spôsobov. Snažiť sa kupovať tovary s recyklovateľným obalom, na nákup si zobrať so sebou mikroténové vrecúško, lebo doma ich už máme peknú zbierku, namiesto toho, aby sme v obchode vždy zobrali nové, šetriť vodou... Maličkosti, ktoré pri minimálnej snahe môže robiť každý z nás. Ak je pravda, že tisíckrát nič umorilo slona, potom tisíckrát maličkosť môže mať za následok veľkú vec.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:23