StoryEditor

Pracujete v zahraničí? Odvody platíte tam

07.05.2010, 16:59
Od 1. mája nastali zmeny v zdravotnom poistení pre SZČO zamestnané v inej členskej krajine, dôchodcov a cezhraničných pracovníkov. Myslí sa pritom aj na ich nezaopatrených rodinných príslušníkov.

Pre slovenských poistencov, ktorí pravidelne dochádzajú za prácou do zahraničia a aspoň raz do týždňa sa vracajú domov na Slovensko, alebo poberajú penziu z inej členskej krajiny, prípadne sú zamestnaní v zahraničí a zároveň sú vedení na Slovensku ako SZČO, platia od mája nové pravidlá pri nárokovaní zdravotnej starostlivosti  v rámci Európskej únie. Prvou podstatnou a viditeľnou zmenou bude, že známe E-formuláre sa postupne prestanú používať a nahradia ich tzv. prenosné dokumenty.

Zdravotné poisťovne takýmto poistencom budú vydávať nový druh preukazu poistenca verejného zdravotného poistenia poisteného v zahraničí s označením EU alebo dokumenty s označením:

  • S1 - registrácia v štáte bydliska kvôli nárokovaniu  vecných dávok
  • S2 - plánovaná liečba
  • S3 - pokračovanie liečby v SR pre bývalého cezhraničného pracovníka
  • DA1 - liečba pri pracovnom úraze a chorobe z povolania.


Každý poistenec, ktorý bude pôsobiť v zahraničí alebo si bude nárokovať dávky zo zahraničia, musí v prvom rade informovať svoju zdravotnú poisťovňu v mieste bydliska o zmenách v osobnom živote alebo rodinnej situácii, ktoré môžu mať vplyv na nárokovanie si dávok od poisťovne. Môže ísť napríklad o zmenu bydliska, začiatok výkonu práce v prípade študentov, dôchodcov, vek dieťaťa, ukončenie školy, nástup do práce alebo úmrtie.  Slovenskí poistenci a poistenci EU s bydliskom na Slovensku tak musia urobiť do 8 dní odo dňa, kedy k zmene došlo. V ostatných členských krajinách sú lehoty iné.

Zmeny v zdravotnom poistení sa dotýkajú najmä:

  • Dôchodcov a ich nezaopatrených rodinných príslušníkov (s vystaveným formulárom E121),
  • Nezaopatrených rodinných príslušníkov s bydliskom v inom štáte ako býva pracovník (ktorí majú formulár E109)
  • SZČO v SR, ktoré sú zamestnané v inom členskom štáte EÚ
  • Nezaopatrených rodinných príslušníkov cezhraničných pracovníkov.

V praxi to bude podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) SR znamenať, že dôchodcom a ich nezaopatreným rodinným príslušníkom a nezaopatreným rodinným príslušníkom pracovníka s formulármi E121 a 109 EU budú zdravotné poisťovne vymieňať národné preukazy a zároveň budú sťahovať z obehu slovenské Európske preukazy zdravotného poistenia, keďže sa mení finančná zodpovednosť. Poistenci EÚ  si už musia žiadať o preukaz EU od svojej príslušnej inštitúcie v štáte, odkiaľ poberajú dôchodok alebo sú zamestnaní.

Na registráciu na Slovensku v mieste bydliska v SR môže poistenec EÚ použiť aj tzv. prenosný dokument S1. Na základe neho mu slovenská poiťovňa  vydá preukaz poistencia s označením EU.  "Všetci poistenci EU s bydliskom na Slovensku budú používať pri kontakte s ošetrujúcimi lekármi v ambulanciách alebo v nemocniciach preukaz poistenca s označením EU," upresnila Judita Smatanová, hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne.

Bydlisko a rodinní príslušníci sú už jasné

Určenie bydliska poistenca v rámci EÚ doteraz nebolo jednoznačné, ale od mája sa situácia zmenila. Rozhodujúcim kritériom pre určenie bydliska bude centrum záujmov poistenca. Ak to nebude možné jednoznačne stanoviť, potom prichádzajú do úvahy ešte ďalšie rozlišovacie kritériá, a to obdobie prítomnosti na území členského štátu a osobná situácia poistenca (rodinný stav, rodinné väzby, vykonávanie nezárobkovej činnosti, bytová situácia, daňový domicil). Cezhraniční pracovníci, ktorí sa pravidelne minimálne raz do týždňa  vracajú napríklad z Rakúska do štátu bydliska (Slovensko), tak majú nárok na nemocenské dávky, dávky v materstve, vyplývajúce z pracovných úrazov alebo chorôb z povolania z Rakúska, t.j. ako keby mali  v Rakúsku aj bydlisko.

Nové ustanovenia európskych nariadení mysleli aj na rodinných príslušníkov poistenca EU, ktorí sú nezaopatrení. To znamená na Slovensku nezarábajú a nepoberajú zdaniteľný príjem. Budú mať nárok na plnú zdravotnú starostlivosť v členskom štáte, kde je zamestnaný živiteľ rodiny.

Slovenské zdravotné poisťovne budú pri registrácii poistenca EU, ktorý býva na Slovensku, považovať za nezaopatrených rodinných príslušníkov:

   1. nezaopatrené dieťa do veku 25 rokov + 364 dní
   2. manžela/ku, ktorá poberá rodičovský príspevok,
   3. manžela/ku, ktorá sa osobne celodenne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov,
   4. manžela/ku, ktorá si sama platí poistné na zdravotné poistenie,
   5. manžela/ku, ktorá dosiahla dôchodkový vek a nevznikol jej nárok na dôchodok,
   6. manžela/ku, ktorá je invalidná a nevznikol jej nárok na invalidný dôchodok,
   7. manžela/ku, ktorá je zaradená v evidencii uchádzačov o zamestnanie a nepoberá dávku v nezamestnanosti.

V ostatných krajinách EÚ sú to osoby v zmysle právneho predpisu štátu, v ktorom poistenec zo Slovenska momentálne býva. Ak ich krajina nemá zadefinované, tak potom ide o manžela/manželku, neplnoleté dieťa a nezaopatrené dieťa, ktoré dosiahlo vek plnoletosti.

Súbeh: SZČO v SR a zamestnanie v zahraničí

Nové európske nariadenia stanovili aj nové pravidlá pri súbehu pracovných činností v dvoch alebo viacerých členských štátoch. Prednosť má legislatíva štátu, kde je poistenec zamestnaný. Platí, že SZČO zaevidovaná v jednom členskom štáte a zamestnaná v druhom členskom štáte podlieha legislatíve štátu, kde vykonáva činnosť zamestnanca. "Poistné príspevky musia v danom štáte platiť aj z príjmu dosahovaného z činnosti SZČO v druhom členskom štáte," vysvetľuje VšZP. Prestáva platiť výnimka pre živnostníkov, ktorí mali živnosť v SR a súčasne pracovný pomer v inom členskom štáte. "Takéto osoby už nebudú poistené v obidvoch členských štátoch, ale iba tam, kde je poistenec zamestnaný," upresňuje Radoslava Miklášová zo zdravotnej poisťovne Dôvera.

Prechodné ustanovenie nového nariadenia ale zároveň umožňuje, najdlhšie na obdobie 10 rokov, zachovať SZČO v súbehu doterajší platný stav poistenia. Podmienkou je, že jej situácia sa nezmenila, napríklad bydlisko, zamestnávateľ a podobne.

Na Slovensku sa to týka:

  • SZČO v SR so súbehom zamestnania v inom členskom štáte, ktorí podliehajú legislatívam oboch členských štátov.
  • SZČO v ČR, Belgicku, Dánsku, Francúzsku, Taliansku a Španielsku so súbehom zamestnania v SR.

Nezaopatrení rodinní  príslušníci cezhraničných pracovníkov

S rozšírením práv môžu rátať nezaopatrení rodinní príslušníci dôchodcov a cezhraničných pracovníkov pri pobyte v krajine, kde živiteľ rodiny pracuje, alebo odkiaľ dostáva dôchodca penziu. S obmedzeným nárokom na dávky treba rátať v Dánsku, Španielsku, Taliansku, Litve, Maďarsku, Holandsku, Fínsku, Švédku a vo Veľkej Británii. Napríklad v Maďarsku pracuje mnoho cezhraničných pracovníkov zo Slovenska a ich nezaopatrení rodinní príslušníci tam ani po 1. máji nebudú mať nárok na plnú zdravotnú starostlivosť. Bývalý cezhraničný pracovník so slovenským dôchodkom má zase od mája v prípade choroby nárok na poskytovanie dávok v členskom štáte, v ktorom naposledy vykonával činnosť zamestnanca alebo SZČO v prípade, ak ide o pokračovanie liečby (vyšetrovanie, diagnostika, liečba) začatej v tomto členskom štáte.

Ak dôchodcovia žijúci na Slovensku poberajú dôchodok z niektorej z členských krajín, doteraz im bola poskytovaná  zdravotná starostlivosť na základe štandardného zdravotného preukazu, ktorý vydala niektorá zo slovenských poisťovní. Po 1. máji ho sa nahradí sa preukazom poistenca EU. V zahraničí mohli títo poistenci do mája požiadať o potrebnú zdravotnú starostlivosť prostredníctvom Európskeho preukazu poistenca. Od mája tak môžu urobiť len na základe národného preukazu poistenca, ktorý vydáva tá-ktorá členská krajina na požiadanie a európsky zdravotný preukaz treba vrátiť slovenskej zdravotnej poisťovni.

Dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodok na Slovensku a majú nezaopatrených rodinných príslušníkov, ktorí žijú v inom členskom štáte, môžu od mája čerpať potrebnú zdravotnú starostlivosť na Slovensku. Predtým ale musia odovzdať európsky zdravotný preukaz vo svojom štáte a zároveň požiadať slovenskú poisťovňu o vydanie preukazu poistenca s obmedzeným nárokom na potrebnú zdravotnú starostlivosť na Slovensku. "ÚDZS zasiela týmto poistencom list o zmenách, ktoré súvisia s novými nariadeniami a jeho prílohou je aj žiadosť o vydanie nového preukazu," informuje vo svojom stanovisku Všeobecná zdravotná poisťovňa.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. apríl 2024 19:29