StoryEditor

Poradňa

22.02.2011, 23:00
Autor:
(pod)(pod)

Ohlasovacie povinnosti v zdravotnom poistení
Dňa 20. marca mi končí materská dovolenka. Od 21. marca nastupujem na rodičovskú dovolenku a začnem poberať rodičovský príspevok. Zo zamestnania nemám žiaden príjem. Mám nejaké povinnosti vo vzťahu k zdravotnej poisťovni alebo všetko za mňa vybaví môj zamestnávateľ?
Zamestnanec, ktorý celý mesiac nepoberá príjem zo závislej činnosti a nepoberá ani náhradu príjmu pri práceneschopnosti, nemocenské, ošetrovné ani materské, prestáva byť v tomto mesiaci zamestnancom. To je napríklad zamestnanec v pracovnom pomere v mesiaci, kedy celý mesiac má rodičovskú dovolenku, neplatené voľno, prípadne absenciu, nie je v tomto mesiaci považovaný za zamestnanca. Z toho vyplývajú povinnosti jednak pre zamestnanca, ale aj pre zamestnávateľa. Zamestnávateľ je povinný odhlásiť zamestnanca zo zdravotnej poisťovne, po skončení neplateného voľna zamestnanca opäť prihlásiť do zdravotnej poisťovne. Dátum prihlásenia bude vždy prvý deň v mesiaci, kedy sa neplatené voľno skončilo, respektíve prvý deň mesiaca, v ktorom mal zamestnanec príjem. Zamestnanec, ktorý má neplatené voľno celý mesiac a je z tohto dôvodu odhlásený zo zdravotnej poisťovne, si musí uvedomiť, že ak v tom období nie je zamestnaný inde, nie je samostatne zárobkovo činnou osobou, ani nie je poistencom štátu (dôchodca, poberateľ rodičovského príspevku, invalid, študent a pod.), stáva sa samoplatiteľom a je povinný ako samoplatiteľ prihlásiť sa do zdravotnej poisťovne a zaplatiť za toto obdobie poistné (preddavky) na zdravotné poistenie.

Zamestnávateľ vo vašom prípade musí nahlásiť do zdravotnej poisťovne zmenu k 20. marcu -- skončenie poistenca štátu z dôvodu poberania materského, od 21. marca zase začiatok poistenca štátu z dôvodu poberania rodičovského príspevku. Zamestnankyňu odhlási zo zdravotnej poisťovne (skončenie zamestnania).
Zamestnankyňa už nie je zamestnancom pre zdravotné poistenie (pracovný pomer trvá), ale je poistencom štátu, nemusí zdravotnej poisťovni nič nahlasovať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:10