StoryEditor

Firmy chcú stabilného a spoľahlivého dodávateľa

14.04.2010, 00:00

Hoci je cena plynu pre podniky taká dôležitá, že ju medzi tri najdôležitejšie kritériá nezabudol zaradiť žiaden, nie je úplne najpodstatnejšia. Je zaujímavé, že pre viac než polovicu firiem je pri výbere dodávateľa zemného plynu cena až druhoradá, a častejšie si všímajú stabilitu a spoľahlivosť dodávateľa. Ukázal to exkluzívny prieskum Hospodárskych novín, do ktorého sa zapojilo 103 podnikov pôsobiacich na Slovensku. Zároveň, podľa prieskumu, takmer dve tretiny respondentov uvažujú v horizonte dvoch rokov nad možnou zmenou svojho dodávateľa. "V otvorenom konkurenčnom prostredí musíme bojovať v segmente komerčných zákazníkov o každého klienta,“ hovorí riaditeľ divízie obchodu s plynom Dušan Randuška.



Na začiatku je cena
V dotazníku odpovedali firmy aj na otázku: Aké sú tri najdôležitejšie kritériá pri výbere dodávateľa plynu? Na výber mali z piatich možností, ako je cena, bezpečnosť dodávky, stabilita a spoľahlivosť dodávateľa, kvalitný servis a flexibilná ponuka "šitá“ na mieru. Vybrať si mohli maximálne tri zo spomínaných kritérií, navyše im mali prisúdiť aj dôležitosť v poradí od jedna do tri.
Cena je ten najdôležitejší faktor a v prvých fázach výberu dodávateľa často aj jediné kritérium pre porovnanie ponúk. No v súčasnosti začínajú klásť podniky väčší dôraz aj na iné faktory. Medzi rozhodujúce faktory pri rozhodovaní ju zaradili všetci respondenti. No len 45 percent opýtaných ju označilo ako najdôležitejšiu. Polovica ju zaradila na druhé, a päť percent až na tretie miesto.
Za podstatné kritérium, považujú firmy tiež stabilitu a spoľahlivosť dodávateľa, ktoré vybralo až 77 percent opýtaných. Navyše, viac než 53 percent prisúdilo tomuto kritériu v rebríčku dôležitosti prvé miesto. Ďalších takmer 27 percent ho zaradilo na druhé, a viac než 20 percent na tretie miesto.
Z respondentov, ktorí vybrali bezpečnosť dodávky medzi tri najdôležitejšie kritériá, ho tretina zaradila na prvé miesto. Dvanásť percent z tých, čo vybrali do prvej trojky kvalitný servis, mu priradila prvé miesto, a desať percent zaradilo ako prvé kritérium flexibilnú ponuku. "Zákazníkov chceme zaujať výhodnými cenami, zázemím silného partnera, ale aj flexibilnou ponukou produktov či poradenstvom a garanciou stabilnej dodávky,“ povedal hovorca RWE Gas Slovensko Boris Peško.

Uvedomujú si možnosti
Firiem sme sa v dotazníku tiež pýtali, či v posledných rokoch uvažovali o zmene dodávateľa plynu, či tak už urobili, alebo či tak plánujú urobiť v najbližších dvoch rokoch. Nad zmenou dodávateľa uvažovala polovica respondentov, k samotnému kroku sa odhodlalo cez desať percent z nich.
V horizonte dvoch rokov plánuje zmeniť dodávateľa zemného plynu štvrtina respondentov, možno sa k takémuto kroku odhodlá necelých 36 percent. Takmer štyridsať percent dodávateľa zmeniť neplánuje.
Z výsledkov prieskumu vyplýva, že firmy si stále viac uvedomujú, že majú možnosť výberu lepšej zmluvy, a čoraz viac firiem k tomu kroku aj pristupuje. Zároveň podľa odpovedí vidieť, že hoci je cena jedným z najdôležitejších kritérií pri výbere, často nestačí na to, aby dodávateľ uspel. Najmä po plynovej kríze si podniky uvedomili, že nepretržitá dodávka plynu nie je niečo samozrejmé. Stabilita a spoľahlivosť dodávateľa či bezpečnosť dodávky je preto u mnohých na prvom mieste pri výbere. Nezanedbateľný je aj kvalitný servis a ponuka "šitá“ na mieru. Súčasná doba praje firmám a konkurencia núti dodávateľov znižovať ceny či skvalitňovať služby.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 22:43