StoryEditor

Príležitosť pre elektrotechnické talenty

01.04.2004, 00:00

Medzinárodná asociácia pre výmenu študentov elektrotechniky alebo informatiky technických univerzít IAESTE usporiadala jedenásty ročník Dňa príležitostí. Po Trenčíne, Bratislave a Žiline, pokračovala akcia v minulých dňoch na Technickej univerzite vo Zvolene a včera na Technickej univerzite v Košiciach. Študenti tak mali jedinečnú šancu získať potrebné informácie, zorientovať sa na trhu práce, prípadne si nájsť zamestnanie vo svojom odbore.
Národný tajomník IAESTE Gabriel Valkay hovorí, že táto akcia je jedinečnou príležitosťou pre slovenské elektrotechnické a informatické talenty nájsť si po štúdiu uplatnenie, a zároveň najlepší rybník pre softvérové a elektronické firmy, kde si môžu nájsť potenciálnych zamestnancov. Na jednom mieste sa firmy môžu predstaviť jednak pätnásťminútovou prezentáciou a následne prípadným záujemcom poskytnúť viac konkrétnych informácií vo svojom stánku. Navyše, organizácia IAESTE im môže poskytnúť aj databázu perspektívnych študentov. Každý rok si tu každá z prezentovaných firiem vraj získa troch až piatich nových zamestnancov. Preto záujem o túto akciu z roka na rok narastá.
Potvrdzuje to aj zástupca slovenskej softvérovej formy Softec Ľuboš Korbaš: "Toto podujatie sa stáva z roka na rok dynamickejším a živším. V Bratislave v klube Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity sa zúčastňujeme na tejto akcii už po štvrtýkrát. Radi spolupracujeme so študentmi a tu si s nimi vytvárame prvý kontakt, ktorý rozhodne o našej ďalšej spolupráci. Každoročne ich prijímame približne desať. Snažíme sa zapojiť ich do pracovného procesu formou čiastočných úväzkov, aby sme zistili, čo od seba navzájom očakávame. Takto sám študent zistí, na čo má a na čo sa má pri svojom štúdiu najviac zamerať."
"Takéto akcie majú veľký význam," hovorí jedna zo záujemkýň, absolventka Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity. "Práve som skončila štúdium. Hľadám si prácu a je to pre mňa náročné, pretože bývam 200 km od Bratislavy. Tento rok má akcia opäť väčšiu úroveň ako po minulé roky, je tu viac firiem s konkrétnymi ponukami. Aj záujem študentov je väčší, zrejme si uvedomujú, že už pred skončením štúdia treba začať s hľadaním miesta. Mladšie ročníky si zase môžu preveriť, o akých absolventov je záujem a tomuto trendu sa ešte počas štúdia prispôsobiť."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 15:17