StoryEditor

Hľadanie spoluvlastníkov je fuška

26.08.2009, 00:00
Autor:
(ph)(ph)

Pán František je jedným z desiatich vlastníkov pozemku pri Svätom Jure. Má s ním svoje plány -- chce ho použiť na podnikanie. Šiestich spoluvlastníkov pozná a dokázal sa s nimi dohodnúť na predaji alebo prenájme ich častí pozemku, no ďalší traja sú pre neho neznámi.

Pán František bude musieť navštíviť správu katastra, v ktorom je pozemok zapísaný. Ak v úplnom liste vlastníctva nenájde potrebné údaje o všetkých vlastníkoch, bude sa po nich musieť obzrieť v iných dokumentoch -- v pozemkovej knihe alebo v zbierke listín správy katastra. "Správa katastra eviduje údaje o vlastníkoch na základe verejných listín, ktoré sú predložené na zápis do katastra. Ak si vlastník nesplní zákonnú povinnosť a nenahlási zmenené osobné údaje, správa katastra eviduje také osobné údaje, ktoré sú uvedené v poslednej verejnej listine, predloženej na zápis do katastra. Ak je na liste vlastníctva uvedené iba meno a priezvisko vlastníka, bez adresy a rodného čísla a vlastník bol do listu vlastníctva zapísaný na základe verejnej listiny, potom je možné ostatné údaje, ako napríklad adresu, zistiť z tejto listiny v zbierke listín," hovorí konateľ geodetickej firmy Peter Repáň.

Pán František sa takýmto spôsobom dopátra k menám a adresám spoluvlastníkov. Ak sa dostane iba k menám, adresy môže zistiť pomocou centrálneho registra obyvateľstva v Banskej Bystrici. Keď sa s nimi bude snažiť skontaktovať, zistí, že jeden z nich už nežije. Bude musieť nájsť dedičov a dohodnúť sa s nimi. V prípade, že dedičské konanie ešte nie je ukončené, pán František si bude musieť počkať. Môže len dúfať, že dedičia sa dohodnú a konanie nebude trvať roky.

Pri dedičstve bývajú s pozemkami problémy -- sú totiž deliteľné len do určitej miery. Zákon sa snaží zabrániť drobeniu pozemkov, a to tak, že určuje minimálnu rozlohu oddeleného pozemku mimo obce -- 2 000 metrov štvorcových pre poľnohospodársku pôdu a 5 000 metrov štvorcových pre lesnú pôdu. Každý nový pozemok, ktorý vznikne rozdelením, sa musí dať samostatne užívať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 01:10