Existuje viacero druhov pšenice. Za najkvalitnejšiu sa považuje červená tvrdá pšenica, a to pre jej vysoký obsah proteínov a kvalitného lepku. Pestuje sa v suchých oblastiach Kansasu, Nebrasky, Oklahomy, Severného Texasu a tvorí väčšinu americkej produkcie. Mäkká červená pšenica sa pestuje v oblastiach s vyššími zrážkami. Táto úroda obsahuje menej proteínov a používa sa na výrobu sladkého pečiva a cukrárenských výrobkov.
Cenu pšenice ovplyvňuje taktiež dopyt, keďže väčšina krajín svoju produkciu skonzumuje a často musí vyššiu spotrebu pokryť dovozom. Je preto potrebné sledovať dopyt tvorený exportom. A to komerčným, ale aj vládnym exportom. Potraviny sú totiž citlivá politická záležitosť. Krajiny, v ktorých obyvateľstvu nehrozí hladomor, sú spravidla politicky stabilné, čo platí aj naopak. Americká vláda si je toho vedomá, a preto exportuje potraviny do problémových krajín, bez ohľadu na platby. Dopyt po pšenici tiež dokáže ovplyvniť jej schopnosť nahradiť určité poľnohospodárske krmivá v čase ich nedostatku. Celková kvantita takéhoto použitia nie je však významná a vplyv na cenu je hlavne krátkodobý.
Hlavným faktorom, ktorý ovplyvňuje cenu, je počasie. Zvláštnu pozornosť treba venovať počasiu v Číne, ktorá v prípade nepriaznivej úrody potrebuje dovážať veľké množstvá pšenice, čo väčšinou znamená zvýšený export z USA. Naopak, v prípade veľmi dobrej úrody dokáže svoje prebytky vyvážať a stáva sa významným exportérom.
Pri spätnom štúdiu historických grafov je možné zistiť sezónnu, voľne klesajúcu tendenciu, až do obdobia letnej žatvy, keď je ponuka pšenice najvyššia a cena najnižšia. Potom začína cena stúpať a kulminuje k závere roka.
Označenie: | W, Wheat (CBOT) |
Veľkosť kontraktu: | 5 000 bušelov |
Margin: | $ 880 |
Obch. hodiny: | (16.30 – 20.15 hod. SEČ), elektronicky (4.00 – 11.30 hod. SEČ) |
Začiatok obchodovania: | 1877 |