StoryEditor

S pšenicou sa obchoduje na celom svete

07.01.2004, 23:00
S pšenicou sa obchoduje na celom svete, cenu na trhoch ovplyvňuje najmä počasie, dopyt a ponuka.
Pšenica je jednou z plodín univerzálne pestovaných po celom svete, so zberom úrody v priebehu celého roka. Najväčšími svetovými pestovateľmi sú Rusko a Čína. Tieto väčšinu svojej produkcie spotrebujú a niekedy musia veľké množstvá importovať. Najväčším exportérom sú preto USA (až 60 % produkcie), nasledované Kanadou. Svetové ceny pšenice v závislosti od aktuálnej veľkosti úrody dokážu výrazne ovplyvniť aj ďalšie štáty, napr. Francúzsko a Austrália. Keďže pšenica sa používa primárne v potravinárstve, jej cena pružne reaguje na akékoľvek nepatrné zmeny v rovnováhe ponuky a dopytu.
Existuje viacero druhov pšenice. Za najkvalitnejšiu sa považuje červená tvrdá pšenica, a to pre jej vysoký obsah proteínov a kvalitného lepku. Pestuje sa v suchých oblastiach Kansasu, Nebrasky, Oklahomy, Severného Texasu a tvorí väčšinu americkej produkcie. Mäkká červená pšenica sa pestuje v oblastiach s vyššími zrážkami. Táto úroda obsahuje menej proteínov a používa sa na výrobu sladkého pečiva a cukrárenských výrobkov.
Cenu pšenice ovplyvňuje taktiež dopyt, keďže väčšina krajín svoju produkciu skonzumuje a často musí vyššiu spotrebu pokryť dovozom. Je preto potrebné sledovať dopyt tvorený exportom. A to komerčným, ale aj vládnym exportom. Potraviny sú totiž citlivá politická záležitosť. Krajiny, v ktorých obyvateľstvu nehrozí hladomor, sú spravidla politicky stabilné, čo platí aj naopak. Americká vláda si je toho vedomá, a preto exportuje potraviny do problémových krajín, bez ohľadu na platby. Dopyt po pšenici tiež dokáže ovplyvniť jej schopnosť nahradiť určité poľnohospodárske krmivá v čase ich nedostatku. Celková kvantita takéhoto použitia nie je však významná a vplyv na cenu je hlavne krátkodobý.
Hlavným faktorom, ktorý ovplyvňuje cenu, je počasie. Zvláštnu pozornosť treba venovať počasiu v Číne, ktorá v prípade nepriaznivej úrody potrebuje dovážať veľké množstvá pšenice, čo väčšinou znamená zvýšený export z USA. Naopak, v prípade veľmi dobrej úrody dokáže svoje prebytky vyvážať a stáva sa významným exportérom.
Pri spätnom štúdiu historických grafov je možné zistiť sezónnu, voľne klesajúcu tendenciu, až do obdobia letnej žatvy, keď je ponuka pšenice najvyššia a cena najnižšia. Potom začína cena stúpať a kulminuje k závere roka.

Označenie:  W, Wheat (CBOT)
Veľkosť kontraktu:  5 000 bušelov
Margin:  $ 880
Obch. hodiny:  (16.30 – 20.15 hod. SEČ), elektronicky (4.00 – 11.30 hod.  SEČ)
Začiatok obchodovania:  1877
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 06:41