StoryEditor

Computer Associates International podvádzal

26.01.2004, 23:00
Ďalší podvod na obzore. Computer Associates International falšoval výkazy.

Na súde týkajúcom sa finančných podvodov v americkej firme Computer Associates International jeden z jej bývalých šéfov Lloyd Silverstein priznal manipulácie so štvrťročnými ukazovateľmi v účtovníctve firmy. Podľa obvineného, ktorý sa rozhodol pre spoluprácu so súdom, manažéri firmy nielen prehliadli podobné porušovanie zákonov, ale sami pri tom pomáhali. Píše o tom denník The Wall Street Journal.
Vyšetrovanie americkej SEC (Securities And Exchange Commison -- Komisie pre cenné papiere a burzy) proti Silversteinovi, americká spoločnosť, ktorá je významným dodávateľom programového vybavenia v USA, používala schému označovanú dozornými inštitúciami ako schéma "mesiac s 35 dňami". Štvrťročné výkazy registrujúce dokončené kontrakty sa z účtovného hľadiska neuzatvárali, čím sa umelo zvyšovali tržby a účtovný zisk podniku.
Celková hodnota umelo zvyšovaných ukazovateľov presiahla od 31. marca 2000 sumu 1 mld. USD. Napríklad len v druhom štvrťroku 2000 bola tretina všetkých tržieb spoločnosti vykazovaná na základe virtuálnych údajov.
Vyšetrovanie vo veci Computer Associates International pokračovalo viac ako dva roky.
Vyšetrovanie podvodov sa pohlo z mŕtveho miesta len preto, že jeden z manažérov spoločnosti sa priznal. Silverstein odpracoval vo firme 15 rokov. Vo firme fungoval ako viceprezident pre financie. Práve on mal na starosti informácie o celkových tržbách spoločnosti a bol priamo podriadený finančnému riaditeľovi spoločnosti.
Ako sa priznal Silverstein, porušovanie zákonov, ktoré upravujú účtované postupy firiem, ktorých akcie sú na verejných trhoch, sa dialo od roku 1998 až do roku 2000. Finanční manažéri pritom súčasne informovali obchodných agentov už po skončení kontraktov, že štvrťročné výkazy ešte istý čas nebudú uzavreté.
V októbri minulého roka, keď vnútropodniková kontrola zistila stopy zneužívania zákonov, Silverstein abdikoval z funkcie.
Silverstein oznámil federálnym úradníkom, že niektorí nemenovaní manažéri spoločnosti mu radili uviesť vyšetrovateľov do omylu. Predstavitelia vyšetrovania predpokladajú, že priznanie Silvesteina nie je bodkou za prípadom. "Je to len prvý krok vo vysvetlení okolností podvodného sprisahania, ktoré malo zmiasť Ministerstvo spravodlivosti USA a SEC," myslí si jedna z predstaviteliek prokuratúry.
Computer Associates International vydala vyhlásenie, v ktorom sa hovorí, že korporácia v pravý čas našla stopy po machináciách Silversteina a poskytla ich vyšetrovateľom. Korporácia vyjadrili pripravenosť spolupracovať s vyšetrovateľmi. Momentálne v nej prebieha kontrola účtovných výkazov audítormi, ktorá by mala určiť, či je potrebné revidovať účtovné výkazy a na ich základe hospodárske výsledky. SEC chce svojím vyšetrovaním dosiahnuť, aby Silversteinovi udelili takú sankciu, na základe ktorej nikdy viac nebude môcť pracovať v pozícii manažéra v spoločnosti, ktorej akcie sa obchodujú na verejnom trhu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 23:04