StoryEditor

Väčšina kapitálových príjmov je bez odvodov

25.01.2011, 23:00
Autor:
(ph)(ph)

Ak máte kapitálové príjmy podľa paragrafu 7 daňového zákona, zaplatíte zdravotné odvody. Zďaleka však nie vo všetkých prípadoch. Väčšina kapitálových príjmov je od zdravotného poistenia oslobodená.

V prípade, že máte práve tie kapitálové príjmy, z ktorých sa zdravotné platí, budete musieť podať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia.
Zdravotné sa bude platiť z úrokov a iných výnosov z poskytnutých úverov, z úrokov z hodnoty splatného vkladu spoločníkov verejných obchodných spoločností, rovnako z výnosov zo zmeniek, okrem ich predaja.

Zvyšné kapitálové príjmy nie sú zaťažené zdravotnými odvodmi. Úroky a výnosy z cenných papierov, z vkladných knižiek ani z účtov v banke, ani z dávok z doplnkového dôchodkového poistenia sa zdravotné platiť nebude. Výnimku má aj plnenie z poistenia pre prípad dožitia sa veku, príjem z vrátenia podielových listov a aj príjem, ktorý vzniká splatnosťou cenných papierov. Z týchto príjmov sa platí zrážková daň a príjmy zdanené touto daňou sú od zdravotných odvodov oslobodené.

Z kapitálových príjmov sa neodvádzajú preddavky, nemusíte teda mesačne platiť stanovené minimum. Výšku poistného vám vypočítajú po podaní ročného zúčtovania. "Každý poistenec, ktorý má príjmy podľa paragrafu 7 zákona o dani z príjmov, okrem príjmov, z ktorých sa zráža zrážková daň, je povinný podať ročné zúčtovanie poistného," hovorí Judita Smatanová z poisťovne Union.

Sadzba poistného je 14 percent, pre zdravotne postihnutých iba 7. Celé ročné poistné zaplatíte naraz. "Vypočítava a platí sa jednorazové poistné na zdravotné poistenie na základe ročného zúčtovania poistného," informuje Monika Laciková z poisťovne Dôvera.
Prvýkrát zaplatíte zdravotné poistenie z tohto druhu príjmu až po podaní zúčtovania za rok 2011, teda v júni 2012.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:41