StoryEditor

Zmeny v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia

25.01.2011, 23:00

Novela zákona o sociálnom poistení zmenila ročné zúčtovanie zdravotných odvodov. Po novom sa bude zúčtovávať v marci 2012. Každý zamestnanec, SZČO, poistenec štátu, ktorý má príjmy z kapitálového majetku a ostatné príjmy (§ 7 a 8 daňového zákona), bude musieť robiť zúčtovanie. Netýka sa to príjmov, z ktorých daň bola vybraná zrážkou. Samoplatiteľ s takýmto príjmom má povinnosť ho podať, len ak vymeriavací základ z týchto príjmov a príjmov z dividend bol vyšší ako minimálny základ samoplatiteľa, teda 329,06 eura.

Zúčtovaniu sa nevyhne ani ten zamestnanec, ktorý aspoň v jednom mesiaci u jedného zamestnávateľa zarobil viac ako je maximálny mesačný vymeriavací základ (2 233,50 eura). Toto sa nevzťahuje na zamestnanca, ktorý mal vo všetkých mesiacoch u všetkých zamestnávateľov vyšší alebo naopak, vo všetkých mesiacoch nižší zárobok. Zúčtovanie už nebude podávať každá SZČO. Ten, kto bude mať vymeriavací základ (vypočítaný z § 6) maximálne do výšky úhrnu minimálnych základov, teda sumu 3 948,72 eura, nezúčtováva.

Povinnosť vykonať ho nemá poistenec, ktorý počas predchádzajúceho kalendárneho roka bol časť roka zdravotne poistený v cudzine, kde vykonával zárobkovú činnosť a časť roka bol verejne zdravotne poistený v Slovenskej republike a na Slovensku mal len príjmy zo zamestnania bez ohľadu na výšku príjmov zo zamestnania.
Nepodáva ho ani ten poistenec, ktorému nevznikla povinnosť podať za rozhodujúce obdobie daňové priznanie okrem poistenca, ktorý mal príjem z dividend vyšší ako mesačný minimálny základ.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 19:48