StoryEditor

Zo zákonnej poistky zaplatíte len cudziu škodu

27.10.2009, 23:00
Havarijná poistka vám pokryje náklady na opravu vášho auta aj vtedy, ak nehodu spôsobíte vy.

Zákonné poistenie áut je pre každého povinné, aby sa v prípade dopravnej nehody zaplatili z neho škody. Pozor však, ide len o škody na cudzom majetku - vlastnú škodu si musíte zaplatiť zo svojho vrecka, prípadne ho môžete pokryť z havarijnej poistky.

Zničené zvodidlá
Pri dopravnej nehode, ktorú spôsobíte, pokryje toto poistenie náhradu škody tomu druhému účastníkovi. "Z povinného zmluvného poistenia sa hradí škoda tretej osobe, ktorú jej spôsobil vodič alebo držiteľ vozidla svojím motorovým vozidlom. Nepokrýva škody na vlastnom majetku a ani škody na zdraví vodiča, ktorý spôsobí dopravnú nehodu,“ hovorí hovorkyňa ČSOB Zuzana Francúzová. Rovnako sa používa aj na zaplatenie ďalších vecí súvisiacich s nehodou. "Hradí škody, ktoré vzniknú na zdraví a pri usmrtení, ďalej poškodením, zničením, odcudzením alebo stratou veci, ušlý zisk, účelne vynaložené náklady či náklady spojené s právnym zastupovaním pri uplatňovaní týchto nárokov,“ hovorí riaditeľka marketingu Groupama poisťovňa Bronislava Barboríková. Zaplatia sa z neho teda napríklad aj zničené zvodidlá, značky či nehnuteľnosti, alebo aj prípadná nemocenská.

Príklad

Pán Michal si kúpil nové auto, no po pár týždňoch si ráno pri ceste nedal autu na hlavnej ceste prednosť a nabúral do neho. Pri nehode sa zničilo aj dopravné značenie, spolujazdec v druhom aute skončil v nemocnici s dlhodobejšou práceneschopnosťou. Pán Michal mal uzatvorené povinné zmluvné poistenie, havarijné však neuzatvoril. Škody pri nehode, teda všetky škody spôsobené pri nehode druhému autu, sa uhradia zo zákonného poistenia pána Michala, ako aj škody na dopravnom značení, či nemocenská pre zranených. Svoje auto si však pán Michal musí dať opraviť a zaplatiť z vlastného vrecka, pretože na to sa zmluvné poistenie nevzťahuje.

Maximálne krytie
Do akej výšky sa všetky škody zaplatia, závisí od limitu poistenia. Ten si dohaduje každý majiteľ auta pri uzatváraní zmluvy, rozlišuje sa pritom krytie škody na zdraví a krytie škody na majetku a ušlom zisku. "Povinné zmluvné poistenie kryje škody do stanovených limitov. U nás je to napríklad pre modul Štandard krytie vo výške 2,5 milióna eur na škody na zdraví a milión eur na vecné škody,“ hovorí vedúca oddelenia externej a internej komunikácie poisťovne Generali Slovensko Barbara Henterová.

Zvýšený limit krytia na zákonné poistenie sa odporúča najmä vozidlám, ktoré často jazdia do zahraničia.

Spoluúčasť niečo stojí
Niektoré poisťovne za cenu výhodnejšej ponuky poistenia poskytujú aj zákonné poistenie so spoluúčasťou, ktorá môže byť odstupňovaná percentuálne. "V takýchto prípadoch poisťovňa hradí poškodenému celú škodu a poisťovateľ potom žiada od svojho klienta - poisteného zaplatenie príslušnej spoluúčasti,“ hovorí Francúzová. Spolupodieľanie sa klienta na škode závisí od zmluvného vzťahu s konkrétnou poisťovňou.

Havarijné poistenie
Z povinného zmluvného poistenie teda zaplatíte len cudzie škody. Svoje si však môžete poistiť havarijným poistením. V prípade nehody tak môžete pokryť náklady na opravu vášho auta, a to aj vtedy, ak ju spôsobíte vy. Rozdiel je teda v tom, čo z ktorej poistky dokážete pokryť.

Havarijné poistenie je dobrovoľné v podstate vo všetkých štátoch Európskej únie a v porovnaní so zákonnou poistkou býva jeho suma často oveľa vyššia, môže však pokryť oveľa väčšie škody, ako len tú pri nehode.

Výška poistky závisí od "balíka“ krytia, ktorý si vyberiete. Spravidla ten základný slúži pre prípad poškodenia alebo zničenia vozidla v dôsledku havárie. K tomu potom môžete postupne pridať aj poistenie pre prípad poškodenia či zničenia auta pri živelných pohromách - blesku, krupobitia, pádu stromu či víchrice, pre prípad odcudzenia, pre nadštandardnú výbavu vozidla, ale aj pre prípad smrti či úrazové poistenie osôb v aute.

Poistenie slúži teda aj ako náhrada škody pri krádeži, tu však poisťovňa nemusí uhradiť plnú cenu a často vznikajú nedorozumenia. Aby vám poisťovňa vrátila celú hodnotu auta, ak vám ho ukradnú, a nie len zostatkovú - teda po odpočítaní amortizácie podľa veku, je možné si k havarijnej poistke pridať aj doplnkové poistenie finančnej straty. V takom prípade je však poistka drahšia. Tiež si treba všímať, či havarijné poistenie platí aj za hranicami Slovenska. Poistiť sa pre prípad havárie v zahraničí sa dá napríklad aj na niekoľko mesiacov, nemusí to byť na celú dobu poistenia.

Prečítajte si aj:
Bez poistky vám hrozí pokuta

Povinné zmluvné poistenie zodpovednosti za škodu musí uzatvoriť každý držiteľ vozidla zapísaný v technickom preukaze. Poistené teda musí byť každé auto, inak jeho majiteľovi hrozí pokuta.

Union láka ružovými kukláčmi

O nezodpovedných vodičov sa postarajú ružoví kukláči. Zodpovedných odmeňuje Union. To je reklamný slogan kampane, ktorá má poisťovni Union zabezpečiť prvých klientov v oblasti povinného zmluvného poistenia áut.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:17