StoryEditor

Ako si zaúčtovať nadspotrebu paliva

02.03.2010, 23:00
Autor:
(ph)(ph)

Spotrebuje vaše auto viac benzínu alebo nafty, ako má napísané v technickom preukaze? Ak áno, nebudete si môcť uplatniť reálne výdavky na pohonné látky, lebo zákon to pri osobných autách jednoducho neumožňuje.
Kedy paušálne výdavky
Zostávajú vám dve možnosti. Ak máte auto zaradené v obchodnom majetku, môžete si uplatniť 80-percentné paušálne výdavky. Stále však budete musieť strpieť, že 20 percent nákladov na pohonné látky si z daní neodpíšete. Druhá možnosť je, že budete mať doklad o vyššej spotrebe od niekoho, kto má oprávnenie na jeho vydávanie. "Ak sa spotreba pohonných látok uvedená v osvedčení o evidencii alebo v technickom preukaze nezhoduje so skutočnou spotrebou alebo sa tam neuvádza, vychádza sa zo spotreby preukázanej dokladom (certifikátom) vydaným osobou, ktorej bolo udelené oprávnenie autorizácie podľa § 23 zákona č. 142/2000 Z. z. o metrológii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 431/2004 Z. z.. Prípadne doplňujúcimi údajmi výrobcu alebo predajcu preukazujúcimi inú spotrebu pohonných látok," vysvetľuje Anna Šrojtová z Daňového riaditeľstva SR.

Aj podľa smernice
Nákladné autá to majú ľahšie. Ak sa skutočná spotreba odlišuje od tej z technického preukazu, môžete si vypočítať reálnu spotrebu aj bez návštevy špecializovanej firmy. "Na prepočet možno použiť spotrebu preukázanú vlastným meraním na základe internej smernice, ktorá preukázateľným spôsobom určuje a odôvodňuje spôsob výpočtu spotreby pohonných látok. Pri vlastnom meraní spotreby je možné primerane použiť aj postup stanovený v oznámení Ministerstva financií SR č. 8029/2000-72 o spôsobe stanovenia výšky daňového výdavku na spotrebu PHL motorového vozidla určeného na nákladnú dopravu a špeciálne použitie," uvádza daňové riaditeľstvo.

Príklad
Pán Matej je podnikateľ a počas roka zaplatil za pohonné látky do svojho auta, ktoré používa pri podnikaní, 1 000 eur. Keď počítal svoje daňové výdavky na pohonné látky podľa údajov v technickom preukaze, vyšlo mu, že si môže uplatniť len 800 eur. Je to preto, lebo jeho auto reálne spotrebuje viac ako je napísané v technickom preukaze. Pán Matej nechápe, prečo si nemôže do výdavkov dať celých 1 000 eur, keď má na celú túto sumu doklady.
Žiaľ, platná legislatíva umožňuje v súčasnosti odpočet spotrebovaných pohonných látok len do výšky spotreby uvedenej v technickom preukaze. V prípade, že vozidlo trvalo vykazuje nadspotrebu, teda inú spotrebu ako je uvedená v technickom preukaze, môže ho dať podnikateľ "prelitrovať" osobe, ktorej bolo udelené oprávnenie autorizácie podľa § 23 zákona č. 142/2000 Z. z. o metrológii , ktorá mu vydá doklad (certifikát) preukazujúci vyššiu spotrebu alebo preukáže vyššiu spotrebu doplňujúcimi údajmi výrobcu alebo predajcu.
Odpovedala: Dagmar Bednáriková, daňová poradkyňa

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 07:05