StoryEditor

Študenti, podajte daňové priznanie

17.02.2011, 23:00

Mnohí ľudia podávajú daňové priznanie, aby im štát vrátil časť zaplatenej dane. Niektorým nízkopríjmovým skupinám, napríklad študentom, daňový úrad často vracia aj všetky zaplatené dane z príjmov.
Štát vám vráti daň, ak máte preplatok vyšší ako 3,32 eura. Ten vznikne, ak si počas roka pri platení daní neuplatňujete všetko, čo môžete -- napríklad všetky nezdaniteľné časti, daňový bonus, reálne či paušálne výdavky.

Študenti
"Podať daňové priznanie sa oplatí študentom, ak pracovali napríklad na dohodu, zamestnávateľ im zrazil zrážkovú daň a neuplatňovali si nezdaniteľnú časť základu dane. Túto nezdaniteľnú sumu si uplatnia v daňovom priznaní," vysvetľuje Dagmar Bednáriková, daňová poradkyňa.
Ak mal študent príjem z brigády do 2 012, 85 eura ročne, nemusí podať daňové priznanie. Keď však tak urobí, daňový úrad mu vráti celú zaplatenú daň, pretože jeho príjem je nižší ako nezdaniteľná časť (4 025,70 eura). V tomto prípade získa študent podaním daňového priznania až 380 eur od štátu naspäť.
Ak mal študent príjem vyšší ako 4 025,70 a počas roka z neho odviedol daň, podanie daňového priznania sa mu vyplatí. Môžu mu vrátiť daň.

Dôchodcovia
Rovnako ako študenti sú na tom aj iné nízkopríjmové skupiny. "Daňové priznanie sa oplatí tiež dôchodcom, ktorí pracovali na dohodu, zamestnávateľ im zrazil daň a ich príjem bol nižší ako 2 012, 85 eura," hovorí Dagmar Bednáriková
Dôchodcovia však majú oproti ostatným skupinám jednu veľkú nevýhodu -- nemôžu si odpočítať nezdaniteľnú časť. "Dôchodca nemá nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, ak je poberateľom dôchodku na začiatku zdaňovacieho obdobia a výška ročného takéhoto dôchodku v roku 2010 prevýšila sumu 4 025,70 eura. Na ostatné nezdaniteľné časti základu dane má nárok, ak spĺňa ustanovené podmienky," uvádza Gabriela Dianová, hovorkyňa daňového riaditeľstva.

Treba to označiť
V tlačive daňového priznania si vypočítate výšku preplatku a musíte jasne označiť, že žiadate o jeho vrátenie. Ak to neurobíte, daňový úrad vám peniaze nevráti. Podľa zákona tak totiž musí urobiť len na vašu výslovnú žiadosť. V tlačive daňového priznania nestačí preplatok vypočítať, musíte o to na osobitnom mieste tlačiva požiadať.
Napríklad pri type priznania B vypíšete oddiel XV na strane 10 a krížikom zaškrtnete, že žiadate o vrátenie preplatku. Tiež vyznačíte, akým spôsobom vám majú peniaze poslať, prípadne vypíšete číslo účtu. Nesmiete zabudnúť ani na dátum a podpis.
"Daňový preplatok sa vráti na základe žiadosti daňovníka, ak je väčší ako 3,32 eura, a to do jedného mesiaca od doručenia žiadosti o jeho vrátenie. Preplatok na dani z príjmov za príslušné zdaňovacie obdobie sa vráti najskôr po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania podľa osobitného zákona, najneskôr však do 40 dní odo dňa vzniku preplatku," informuje Gabriela Dianová.


Zmeny vo vrátení dane od roku 2011
V daňovom priznaní, ktoré podáte za rok 2011, teda o rok, do konca marca 2012, budú už nové pravidlá. Zásadnou zmenou je, že zrážková daň sa nebude vracať. Nebude možné na ňu uplatniť nezdaniteľnú časť a zaplatením sa bude považovať za vyrovnanú. Mnohým ľuďom sa prestane oplácať podávanie daňového priznania, lebo štát im už nič zo zaplatenej zrážkovej dane nevráti.
Týka sa to pracujúcich na dohodu, teda aj študentov a dôchodcov, niektorých autorov. Zákon o dani z príjmov stanovuje len niekoľko špecifických skupín, ktoré budú môcť považovať svoju zrážkovú daň za preddavok, a teda požiadať o jej vrátenie v daňovom priznaní.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 23:04