StoryEditor

Sociálka žiada poslednýkrát priznať príjmy

28.06.2010, 13:13
Všetci živnostníci, remeselníci a ostatné SZČO, ktoré minulý rok podnikali, musia Sociálnej poisťovni oznámiť výšku minuloročných príjmov. Do konca júna tak musia urobiť bez ohľadu na to, aký veľký zisk dosiahli, alebo či sú v strate.

Túto povinnosť treba tento rok splniť naposledy. Od budúceho roka už výpisy z daňového priznaní za zdaňovacie obdobia rokov 2010 a ďalších poskytne Sociálnej poisťovni priamo Daňové riaditeľstvo SR. Na základe nich poisťovňa preveruje, či sú podnikatelia povinní platiť poistné a či ho platia v správnej výške. Túto informáciu už bude obsahovať priamo daňové priznanie - prvýkrát za rok 2010.

Posledný júnový termín pre doručenie výpisu je hraničný, pretože od 1. júla tohto roku do 30. júna nasledujúceho roka sa pre doterajších podnikateľov upravuje každoročne vymeriavací základ pre platenie odvodov v závislosti od minuloročných príjmov.  Ak hrubý príjem SZČO, ktorá v súčasnosti neplatí povinne poistné na nemocenské a dôchodkové poistenie, bez odpočítania výdavkov vlani prekročil 3 834,96 eura, je táto osoba povinná prihlásiť sa v pobočke SP ako platiteľ poistného na dôchodkové poistenie, nemocenské poistenie a poistného do rezervného fondu SP.

Pre SZČO, ktoré v súčasnosti platia poistné do SP povinne a ich hrubý príjem v minulom roku nepresiahol 3 834,96 eura, od 1. júla tohto roka povinnosť platiť poistné zaniká. V tomto prípade sa SZČO musí odhlásiť z povinného platenia poistného. Ak je SZČO v súčasnosti povinná platiť poistné do poisťovne a jej vlaňajší hrubý príjem prekročil 3 834,96 eura, pokračuje v platení poistného aj naďalej.


Pre nových podnikateľov, ktorí začali s činnosťou vlani a ich príjmy za toto obdobie prekročili uvedenú príjmovú hranicu platí, že musia sa prihlásiť do 8. júla na pobočke Sociálnej poisťovne ako platitelia na nemocenské a dôchodkové poistenie a do rezervného fondu solidarity.

Ako vyplniť tlačivo  
SZČO musí predložiť výpis z daňového priznania (typ B) príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta svojho trvalého pobytu. Podnikateľ, ktorý podával aj opravné daňové priznanie, je povinný aj z neho vyplniť výpis a doručiť poistovni. Komu daňový úrad vyhovel a má predĺženú lehotu na podanie daňového priznania, je povinný predložiť výpis najneskôr do 30. septembra 2010 alebo do 8 dní od jeho podania.  Vyplnené tlačivo treba doručiť do Sociálnej poisťovne osobne alebo poštou. Elektronicky zaslané výpisy teba ešte potvrdiť zaslaním výpisu v papierovej podobe do 3 dní s vlastnoručným podpisom.
 
Výpis sa podáva na špeciálnom tlačive "Výpis z daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2009". Treba v ňom uviesť údaje o:
- príjmoch (§6 ZoDP) a výdavkoch,
- čiastkový základ dane,
- počet vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti
- výšku príspevkov zaplatených na doplnkové dôchodkové sporenie, životné poistenie a účelové poistenie (max. do výšky 398,33 €)
 
Tlačivo vypisuje SZČO sama podľa podaného daňového priznania, uvedené údaje potvrdzuje svojím podpisom.
 
V úvodnej časti vyplní SZČO základné identifikačné údaje o sebe. V druhej tabuľkovej časti vyplní údaje:
- r. 01-09 - príjmy a výdavky (tabuľka č. 1 na 3. strane daňového priznania "B")
- r. 10 - čiastkový základ dane (riadok č. 59 z DP)
- r. 11 - počet mesiacov vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti (uveďte počet mesiacov podnikania v r. 2009, ráta sa aj každý začatý mesiac)
- r. 12 - výška príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie či životné poistenie zaplatené v r. 2009
- pod tabuľkou - vyznačte či ste účtovali v jednoduchom alebo podvojnom účtovníctve. Ak ste viedli evidenciu podľa §6 ods. 10, uveďte to pod tabuľku
- vyplňte miesto a dátum vypísania tlačiva
- nezabudnite sa podpísať


Kto je SZČO, kto musí podať výpis
Samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov je fyzická osoba, ktorá:

  • vykonáva poľnohospodársku výrobu vrátane hospodárenia v lesoch a na vodných plochách a je zapísaná do evidencie podľa osobitného predpisu (zákon č. SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a zákon č. 105/1990 Zb. o súkromnom podnikaní občanov v znení neskorších predpisov),
  • má oprávnenie vykonávať živnosť (zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní v znení neskorších predpisov),
  • má oprávnenie na vykonávanie činnosti podľa osobitného predpisu okrem činnosti fyzickej osoby v pracovnom pomere, na ktorej výkon je povinná mať oprávnenie podľa osobitného predpisu ( napr. zákon SNR č. 132/1990 Zb. o advokácii v znení neskorších predpisov),
  • je spoločníkom verejnej obchodnej spoločnosti alebo komplementárom komanditnej spoločnosti (Obchodný zákonník),
  • vykonáva športovú činnosť zárobkovo, ale nie v pracovnom pomere,
  • vykonáva činnosť obchodného zástupcu (§ 652 až 672a Obchodného zákonníka).
    Zdroj: Sociálna poisťovňa

Poistné však bude platiť prvýkrát za júl z vymeriavacieho základu, určeného podľa daňového priznania za minulý rok. Takto novo určenú výšku poistného bude SZČO prvýkrát platiť najneskôr do 8. augusta tohto roka

Pri výpočte vymeriavacieho základu sa berie do úvahy len polovica z daňového základu, ktorá sa vydelí číslom 12. Výsledok predstavuje mesačný vymeriavací základ, ktorý sa zaokrúhľuje na celé eurocenty nahor. Z neho sa môže odpočítať príspevok na životné poistenie alebo dobrovoľné starobné poistenie, najviac do výšky 398,33 €. Z takto upraveného vymeriavacieho základu si potom SZČO vypočíta odvody do jednotivých fondov: 18 % na dôchodkové poistenie, 6 % na invalidné poistenie, 4,4 % na nemocenské poistenie a 2 % do rezervného fondu solidarity. Jednotlivé sumy poistného sa zaokrúhľujú na desať eurocentov nadol.

Povinnosti voči zdravotnej poisťovni

Výpis z daňového priznania netreba zasielať zdravotnej poisťovni. Nahrádza ho ročné zúčtovanie preddavkov na zdravotné poistenie, ktoré bolo treba podať do 30. marca.  Ak ale SZČO zmenila k 1. januáru 2010 zdravotnú poisťovňu, okrem toho, že musela urobiť ročné zúčtovanie za r. 2009, musela do konca marca odovzdať aj odpis z ročného zúčtovania poistného za rok 2008.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:21