StoryEditor

Liekov bude oddnes menej. A zdražejú

01.10.2010, 00:00
Od októbra budú platiť na Slovensku nové ceny liekov. Zároveň budú mať pacienti aj o niečo skromnejší výber z regálov lekární. Kým v minulosti počty dostupných liečiv na recept stúpali, tentoraz nastáva mierna zmena.

Liekov bude k dispozícii o necelé percento menej.                                              

Znova však hrozí to, že pacienti budú musieť hlbšie načrieť do svojich peňaženiek. Znížil sa totiž počet liekov, kde chorí nedoplácajú nič alebo len štvrtinu ceny. Naopak, pribudne takých, kde ľudia znášajú štvrť až trištvrte nákladov za tabletky.

Dobrou správou je, že si pri liečbe budeme môcť vybrať z niektorých noviniek. Napríklad na tráviaci trakt, kardiovaskulárny systém, liečbu astmy či na liečbu infekcie nechtov a psoriázy.

Ministerstvo zdravotníctva posudzovalo 302 žiadostí liekov o zaradenie do zoznamu alebo vyradenie zo zoznamu. Vyradilo 90 prípravkov na základe žiadosti výrobcu a 148 kvôli nedostupnosti na trhu či neplatnej registrácii. Z celkového počtu je 2 820 liekov bez doplatku alebo si s doplatkom do jedného eura. Ide o 53 percent všetkých farmaceutík.

Prišli lacnejší
Doplatky za niektoré prípravky sa dostali na ťažko akceptovateľnú hranicu - napríklad za liek Oxaliplatina by pacienti museli doplácať až 337,82 eura. Toto zvýšenie má podľa rezortu zdravotníctva svoje odôvodnenie. Rovnako vysoko stúpli doplatky vo viacerých prípadoch. "Prišli totiž nové generiká,“ hovorí Adam Hlôška, šéf odboru liekovej politiky. Výrazne zlacnel napríklad liek Preotact, na ktorom možno ušetriť až 203 eur. Podľa Hlôšku je to preto, že zdravotné poisťovne zaň zaplatia rovnako ako pri konkurenčnom lieku.

Pacienti si priplatia
Nepríjemným prekvapením, najmä pre pacientov s ochorením ciev, môže byť napríklad to, že zo zoznamu liekov na predpis vypadol ascorutin. V lekárni sa bude dať zohnať len za plnú úhradu. Zlé správy však možno očakávať aj pri cenníkoch bežných liekov. "Robili sme si v lekárni zoznam, aké doplatky sa zvyšujú o euro a viac. Pri bežných liekoch nám vyšiel zoznam na tri strany,“ hovorí lekárnička Vladimíra Gromová. Na druhej strane však pacientov upokojuje. "Ľudia si u nás stále nezvykli na generické a lacnejšie lieky. Naozaj si môžu v danej kategórii vybrať prípravky s najnižším alebo nulovým doplatkom,“ upozorňuje Gromová.

Možno práve pre zvyšovanie doplatkov začnú chronickí pacienti siahať viac po lacnejších alternatívach. "V prípade vysokých doplatkov takúto možnosť ponúkame. Hovoríme aj lekárom, ktoré lieky majú nízky doplatok,“ pokračuje lekárnička. Pacienti si väčšinou podľa nej dajú poradiť. Sami o lacnejších možnostiach vraj nie vždy vedia. Stále však zostáva skupina tých, ktorí sa svojich stabilných liekov nevzdajú a nebudú ich meniť za lacnejšie.

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 06:00