14.07.2003, 00:00

Preplatok dane
Podal som daňové priznanie a vyšiel mi preplatok dane. Správca dane hoci má podľa zákona stanovenú lehotu, do dnešného dňa mi preplatok nevrátil. Ako mám postupovať? Mám preplatok urgovať?
-- Váš problém rieši ustanovenie § 63 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov. Daňový preplatok je suma platby, ktorá prevyšuje splatnú daň. Použije sa v prvom rade na úhradu prípadného nedoplatku inej dane, alebo ak takýto nedoplatok nie je, tak ako preddavok na dosiaľ nesplatnú daňovú povinnosť pri dani, pri ktorej tento preplatok vznikol. Ak by správca dane previedol preplatok na úhradu nedoplatku inej dane, daňovníka o tom musí vyrozumieť. Podobne sa postupuje i pri kompenzáciách nedoplatkov na iných daniach, cle a iných platbách. Ak sa takto nedá preplatok použiť, daňovníkovi ho správca dane vráti na jeho žiadosť, a to len v prípade, ak je väčší ako 100 Sk. Je tu teda rozdiel oproti preplatku na dani, ktorý vznikol zamestnancovi pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti. V tomto prípade ho zamestnanec už dostal vyplatený zamestnávateľom späť automaticky. O vrátenie preplatku na dani, ktorý vznikol pri podaní daňového priznania, je potrebné požiadať. Preplatok by mal správca dane vrátiť do jedného mesiaca od doručenia žiadosti. Pri daniach z príjmov však platí, že najskôr je možné vrátiť preplatok po uplynutí jedného mesiaca po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania, t. j. po 31. marci. Ak preplatok zapríčinil správca dane, musí ho vrátiť bez žiadosti do 15 dní od jeho zistenia. Správca dane je povinný zaplatiť daňovému subjektu preplatok a úrok vo výške 140 % diskontnej úrokovej sadzby NBS platnej v prvý deň kalendárneho štvrťroka, v ktorom došlo k omeškaniu po zákonom stanovenej lehote.

Aktuálne zmeny v legislatíve
Úprava náhrady za straty na zárobku.
-- Opatrenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorým sa ustanovuje výška percenta a obdobie, za ktoré sa upravuje náhrada za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti vzniknutej pracovným úrazom alebo chorobou z povolania. Toto opatrenie nadobudlo účinnosť 11. júna 2003 a určuje, že priemerný zárobok rozhodujúci na výpočet uvedenej náhrady za stratu na zárobku, ktorá patrí zamestnancovi podľa platných právnych predpisov, sa zvyšuje o 9,3 % za rok 2002. Takto upravená náhrada za stratu na zárobku patrí od 1. júla 2003 (Právo a manažment, č. 12/2003).
Vydavateľstvo Verlag Dashöfer, www.enoviny.sk

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:37