StoryEditor

Aké zmeny nastali v živnostenskom podnikaní od 1. júna?

02.06.2010, 13:29
Zakladanie živností sa už riadi novými pravidlami i poplatkami. Živnostenské úrady garantujú, že od júna bude vybavovanie rýchlejšie a bude aj menej papierovania.

Doteraz vydané živnostenské listy a koncesné listiny vydané do 31. mája 2010 zostávajú v platnosti. S novinkami sa stretnú iba tí podnikatelia, ktorí budú od júna zakladať živnosť alebo vykonávať zmeny súvisiace s podnikaním, napríklad rozšírenie predmetu podnikania. Živnosti sa budú rozdeľovať už len na remeselné živnosti, viazané živnosti a voľné živnosti. Prinášame prehľad zmien, čo sa mení tohtoročnou novelou zákona o živnostenskom podnikaní.

Živnostenské oprávnenia

  • Živnostenské listy a koncesné listiny sa už nebudú vydávať
  • Preukazom živnostníka o oprávnení podnikať už nebude po novom živnostenský list alebo koncesná listina, ale len jeden zo zjednodušených dokladov:
                   a) osvedčenie o živnostenskom podnikaní a
                   b) výpis zo živnostenského registra
  • Osvedčenie o živnostenskom oprávnení obsahuje - osobné údaje podnikateľa, obchodné meno, identifikačné číslo, predmet a alebo predmety podnikania, miesto podnikania, dobu platnosti vydania živnostenského oprávnenia ak sa vydáva na dobu určitú, deň začatia živnosti a ak bol uvedený neskorší deň začatia živnosti a dátum vydania osvedčenia.
  • Doterajší živnostníci nemusia žiadať o osvedčenie o živnostenskom podnikaní
  • Na jedno osvedčenie sa bude uvádať i viac predmetov podnikania, poplatok bude za každý jeden predmet
  • Lehota na vydanie osvedčenia o živnostenskom podnikaní sa skrátila na 5 dní (pôvodne 7 dní)
  • Výpis zo živnostenského registra bude možné už získať na ktoromkoľvek živnostenskom úrade, bez ohľadu na regionálnu príslušnosť
  • Živnosť zaniká, resp. je zrušená dňom, nasledujúcim po dni doručenia oznámenia o ukončení podnikania živnostenskému úradu, ak nie je uvedený neskorší dátum.
  • Prerušiť živnosť možno minimálne na 6 mesiacov a najdlhšie na 3 roky. Doteraz nebola v zákone stanovená maximálna dĺžka prerušenia živnosti.

Živnosti

  • Zrušuje sa povoľovanie živností a zavádza sa systém tichého súhlasu, tzn. ak správny orgán nerozhodne v zákonnej lehote, má sa zato, že je povolenie udelené
  • Všetky živnosti budú už len ohlasovacie, tzn. že dňom ohlásenia vznikne živnostníkovi oprávnenie na podnikanie
  • Rušia sa koncesované živnosti (príloha č. 3 je zrušená) a takmer všetky sa stávajú viazanými (príloha č. 2 je rozšírená)
  • Živnosťou už nebude: Cestná motorová doprava (vnútorná nepravidelná autobusová doprava, nákladná cestná doprava a taxislužba. Povolenia už bude vydávať Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
  • Novou viazanou živnosťou sa stáva sprostredkovanie zamestnania za úhradu a vykonávanie montáže plynových zariadení

Remeslá

  • Novou remeselnou živnosťou sa stali: strechár, manikúra a pedikúra
  • Založenie remeselnej živnosti po absolvovaní rekvalifikačného kurzu sa komplikuje. Pri remesených činnostiach je síce možné  preukázať odbornú spôsobilosť už aj náhradným spôsobom - kvalifikačnou skúškou  s osvedčením zo vzdelávacej inštitúcie, ale od 1. júna 2010 okrem dokladu o vzdelaní bude musieť predložiť aj doklad o vykonaní 6-mesačnej praxe v odbore. To je prekážka najmä pre nezamestnaných, ktorí sú najmä absolventmi rekvalifikačných kurzov a na získanie polročnej praxe sa budú musieť zamestnať.

Služby JKM

  • Živnostenské úrady (jednotné kontaktné miesta) už nebudú vyžadovať originály listín (potvrdenia, osvedčenia, iné doklady) alebo úradne overené kópie alebo úradné preklady cudzojazyčných listín. Preklad do slovenčiny nemusí byť overený.
  • Rozširuje sa okruh osôb pre ktoré budú krajské živnostenské úrady  poskytovať služby - ide o fyzické osoby, ktoré podnikajú na základe iného ako živnostenského zákona (advokáti, daňoví poradcovia, tlmočníci, geodeti, atď. Rozšírenie úloh JKM sa týka iba činností, ktoré sú upravené v samostatných článkoch zákona o službách, t. j. podľa zákona:
  1. o banskej činnosti
  2. o daňových poradcoch
  3. o autorizovaných architektoch a autorizovaných stavebných inžinieroch
  4. o Komore reštaurátorov a výkone reštaurátorskej činnosti jej členov
  5. o Komore geodetov a kartografov
  6. o civilnom letectve
  7. o advokácii
  8. o patentových zástupcoch
  9. o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch
  10. o mediácii
  11. o súkromných veterinárnych lekároch a Komore veterinárnych lekárov
  12. o energetike
  13. o tepelnej energetike
  14. o správcoch
  15. o audítoroch
  16. o geologických prácach.
  • Zavádza sa povinná registrácia fyzických osôb u správcu dane a povinné prihlásenie do systému povinného zdravotného poistenia v prípade, ak fyzická osoba ešte nie je registrovaná, resp. prihlásená, prostredníctvom živnostenského úradu (JKM). Právnické osoby tak môžu urobiť dobrovoľne.
  • Služby JKM sa rozširujú - všetky živnostenské úrady budú zabezpečovať tzv. prvozápis obchodných spoločností do obchodného registra. Ďalšie podania a zmeny nie. 

Cezhraničný podnikateľ

Zavádza sa nový typ podnikateľa - Cezhraničný poskytovateľ služieb. Ide o podnikateľa, ktorý prichádza z iného členského štátu poskytovať na Slovensko služby príležitostne (a naopak).

Poskytovať službu v iných členských krajinách možno iba na základe živnostenského oprávnenia, vydaného v krajine usadenia. Slovenskí živnostníci, ak chcú poskytovať služby v zahraničí, mali by si vybaviť tzv. Aposttile doložku (na odbore živnostenského podnikania MV SR).

Elektronická komunikácia sa odkladá

Možnosť elektronickej komunikácie sa vo vzťahu podnikateľov s jednotnými kontaktnými miestami sa odsúva na 1. januára 2012. Dovtedy nebude možné zaslať formulár ohlásenia živnosti so zaručeným elektronickým podpisom, a takisto nebude možné platiť týmto spôsobom správne a súdne poplatky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 19:50