StoryEditor

Starému autu stačí lacnejší servis

23.04.2010, 00:00
Rozmýšľate, komu zveriť starostlivosť o svoje auto? Otázka je, či využiť služby autorizovaného servisu, alebo je pre vás výhodnejšie zvoliť neautorizovaný.

Kým prvé spomínané ponúkajú záruku odbornosti, využívajú najmodernejšie a vysoko špecializované technológie a tiež získate výhodu bezproblémovej reklamácie v prípade porúch, druhá možnosť ponúka nižšie ceny, vysokú flexibilitu a mnohokrát, vďaka "rodinnej“ atmosfére osobnejší prístup.

 


Pravidelné školenia
Hovorí sa - koľko ľudí, toľko chutí. A tak sa rôznia aj jednotlivé skúsenosti a názory na autoservisy. Pozrime sa teda na základné rozdiely. "Autorizovaný servis je servisné stredisko vybavené teoreticky a technicky tak, aby mohlo vykonávať opravy a údržbu vozidiel značky, pre ktorú bol autorizovaný,“ hovorí After Sales Manager spoločnosti Kia Motors Sales Slovensko Milan Klacik. Podmienky autorizácie si predpisuje každá značka individuálne. "Autorizovaný servis je oprávnený vykonávať údržbu, záručné opravy, iné opravy a montáže schváleného autopríslušenstva.“ A preto sa od neho podľa Klacika vyžaduje technické vybavenie, dostupnosť a používanie originálnych náhradných dielov a príslušenstva, dodržiavanie korporátnej politiky označenia a organizácie servisu.

 

Potvrdil to aj Juraj Vidi, vedúci servisu Motor Partner, autorizovaného servisu značky Citroën. Podľa neho sú všetci zamestnanci autorizovaných servisov pravidelne preškoľovaní, a tým garantujú zákazníkom vysokú kvalitu a úroveň služieb. "Majitelia vozidiel sa v dnešnej dobe sami rozhodujú, komu zveria svoje vozidlo v prípade servisných zásahov, ale mali by mať na pamäti, že autorizovaný servis ponúka svojim zákazníkom najvyšší štandard kvality vykonaných prác,“ hovorí.
Autorizované opravovne musia tiež spĺňať prísne štandardy predajcov značiek. "Díler, čiže autorizovaný servis, ich musí dodržiavať a sú prísne kontrolované importérom,“ vysvetľuje servis manažérka spoločnosti Toyota Mária Drímalová. Medzi základné štandardy podľa nej patria rozmery dielní, ich vybavenie, počet pracovných miest, technológia, špeciálne náradie, diagnostické prístroje, vybavenie showroomu či počet parkovacích miest pre zákazníkov. Najväčšou nevýhodou autorizovaných servisov je práve pre spomínané povinné opatrenia ich vyššia cena.

Pri rozhodovaní by mali ľudia podľa Marcela Píra, vedúceho servisu a popredajných služieb Renault Istros, brať do úvahy vek vozidla a počet kilometrov, ktoré chcú ešte s vozidlom najazdiť. "Ak ročne najazdia dve- či tritisíc kilometrov a majú 15-ročné auto, asi ho už príliš nezlepšia a ísť do autorizovaného servisu by mohla byť neefektívna investícia. Ale ani v takom prípade by ľudia nemali zabúdať na jedno podstatné, a to je bezpečnosť vozidla,“ hovorí Pír.

Za sebou majú renomé
Výhodou neautorizovaných servisov je nižšia cena služieb. Takýto servis je podľa Norberta Lenárda, vedúceho autoservisu Vitek, zameraný na opravu rôznych typov vozidiel. "Niektoré zároveň vykonávajú svoju činnosť v sieťach pod záštitou renomovaných výrobcov automobilových systémov, napríklad Bosch Car Service,“ hovorí. Ďalším významným faktorom hovoriacim v prospech neautorizovaného servisu je podľa neho kolektív stálych a kvalitných ľudí, čo ovplyvňuje vzťah smerom k zákazníkovi. Okrem ceny je ich výhodou flexibilita, promptnosť a rôzne bonusy.
Lenárd pripúšťa, že nevýhodou je ťažké získavanie najnovších technických informácií. "V porovnaní s autorizovanými servismi sme tiež obmedzení slabými finančnými možnosťami zviditeľniť sa.“

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 13:50