StoryEditor

Nie ste si pri podpise istí? Obráťte sa na právnika

23.08.2010, 00:00

Obchodná zmluva, či už kúpna alebo mandátna, môže niektorým podnikateľom robiť značné problémy. Nevedia, či obsahuje všetky nevyhnutné náležitosti, prípadne, či je všetko jasne formulované. Vtedy je lepšie obrátiť sa na odborníkov. "Najmä, ak ide o rámcové zmluvy uzatvárané na dlhší čas, respektíve s vyššou hodnotou predmetu plnenia, je vhodné vyhľadať odbornú pomoc advokáta," odporúča advokátka Kristína Ňaňková z advokátskej kancelárie Peterka & Partners.

Čím komplikovanejšie, tým drahšie
Pomoc najčastejšie poskytnú advokátske kancelárie, niektoré služby zase notári, patentoví zástupcovia či daňoví poradcovia. Pokiaľ ide o odberateľskú zmluvu, je to jednoduchšie -- odborníci ju podnikateľovi vypracujú. Iné je to pri dodávateľskej zmluve. "Kľúčové dodávateľské zmluvy, od ktorých závisí samotné podnikanie a dodávky od kľúčových dodávateľov, je vhodnejšie nechať si skontrolovať právnikom. Ten upozorní podnikateľa na prípadne nástrahy," radí riaditeľ konzultačnej spoločnosti zaoberajúcej sa finančným riadením firiem a obstarávaním Spiralis, s. r. o., Marek Fajčík.

A na akú sumu právna pomoc vyjde? Cena závisí od množstva faktorov, ako je druh obchodu, jeho rozsah či požiadavky klienta. "Napríklad pri mandátnej zmluve sa môže pohybovať od 300 až do 2 500 eur, avšak každý prípad je veľmi individuálny," hovorí advokát Karol Šiška z advokátskej kancelárie CHSH Šiška & Partners, s. r. o. "Prípadne klient môže očakávať aj hodinovú sadzbu od 80 do 150 eur," dopĺňa advokát Peter Kočka z advokátskej kancelárie Kočka & Partners.

Špecialisti mimo práva
Pri zmluvách podľa Fajčíka nesmie podnikateľ okrem právnej roviny zanedbávať ani obchodnú rovinu vzťahu. "Málokto sa totiž vyzná v špecifikách marketingu, logistiky, telekomunikácii, IT, nákladov na automobily či investície. Odporúčam preto poradiť sa s odborníkmi na obstarávanie a efektívne riadenie nákladov, ktorí vedia poradiť pri podpise zmluvy tak, aby podpísaná zmluva bola pre firmu výhodná."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 02:39